Haberler

Keipa, Statüsünü Güçlendirmek İstiyor

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Hukuki ve Siyasi İşler Komisyonu'nun 45. toplantısı Bakü'de başladı.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Hukuki ve Siyasi İşler Komisyonu'nun 45. toplantısı Bakü'de başladı.

Azerbaycan Milli Meclisinde Rus parlamenter Mikhail Emeliyanov'un başkanlığında düzenlenen toplantıda KEİPA'nın Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nden (KEİ) bağımsız hale getirilerek daha yüksek statüye kavuşması ile üye ülkelerdeki seçim sistemleri müzakere edildi.

KEİPA Genel Sekreteri Asef Hacıyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal kaynaklarıyla zengin, Avrupa ve Asya arasında köprü olan, birçok ulaşım yolunun geçtiği Karadeniz bölgesinin dünya için önemli ve cazip bir bölge haline geldiğini belirtti.

Karadeniz bölgesinde büyük projeler yapıldığını ifade eden Hacıyev, KEİPA olarak bu projelerin yapımı için gerekli yasal altyapıyı hazırladıklarını kaydetti.

Hacıyev, "Kurumumuzun statüsü konusu da bizim için çok önemli. KEİPA uzun yıllardır KEİ'nin bir kolu gibi gösteriliyor. Dünyada herhangi bir kuruma bağlı parlamento asamblesi yok. KEİPA ve KEİ birbiriyle sıkı işbirliği içerisindedir. Fakat birbirlerine bağlı olmamalıdır. Biz daha yüksek statü istiyoruz. Bu yüksek statü diğer uluslararası kurumlarla daha sıkı işbirliği kurmamızı sağlayacak" şeklinde konuştu.

KEİPA Türkiye Delegasyon Başkanı AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener de toplantıda kendisinin hazırladığı "KEİ Üye Devletlerindeki Seçim Yasalarının Temel Prensipleri. Benzerlikler ve Farklılıklar" konulu raporun müzakere edileceğini bildirdi.

Raporun burada onaylandıktan sonra 8-11 Haziranda Moldova'da yapılacak kongrede gündeme alınacağını belirten Şener, mevzuat açısından üye ülkelerin seçim sistemleriyle ilgili sıkıntı olmadığını, bazı ülkelerde uygulamada bir takım aksaklıkların olduğunu ifade etti. Şener, "KEİPA'nın KEİ bünyesinde altyapı olarak gözükmesi KEİPA'yı rahatsız ediyordu. Bunun güçlendirilmesi ve mevzuat açısından müstakil hale getirilmesi konusunu da görüşeceğiz. KEİPA'nın daha özgür hareket etmesini sağlayacağız" dedi.

Azerbaycan ve Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bulgaristan, Gürcistan, Yunanistan, Moldova, Rusya, Romanya, Sırbistan ve Ukrayna delegasyonlarının katıldığı toplantı yarın da devam edecek.

Kaynak: AA / Güncel

İhsan Şener Azerbaycan Karadeniz Bakü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title