Haberler

Kayso Meclis Toplantısı

KAYSO Başkanı Boydak: "Faizin düşüşüyle ekonominin hızlanması arasında doğrudan bir ilişki yok. 'Faiz sıfır olsun da ekonomi direk büyüsün' düşüncesi yanlış. Avrupa'da sıfıra yakın faiz var ama büyüme olmuyor, çok sınırlı oluyor.

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, ekonomideki makro ekonomik hareketlere bakıldığında makul bir gelişme yaşandığını ve bu durumun iş dünyasını sevindirdiğini söyledi.

Boydak, KAYSO Temmuz ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Ramazan ayında işlerin hafif rölantide olduğunu, mevcut durumu koruma durumunun söz konusu olduğunu ifade etti.

Merkez Bankası'nın geçtiğimiz haftalarda yaptığı toplantıda kademeli olarak faiz indirim kararı aldığını belirten Boydak, şunları kaydetti:

"Bu ekonomimizin iyiye gittiği anlamına geliyor. Faiz indiriminin 0,50 puan olması az, 1 olması lazım. Faizin düşüşüyle ekonominin hızlanması arasında doğrudan bir ilişki yok. 'Faiz sıfır olsun da ekonomi direk büyüsün' düşüncesi yanlış. Avrupa'da sıfıra yakın faiz var ama büyüme olmuyor, çok sınırlı oluyor. Eğer büyüme faizle ilgili olsaydı Japonya'nın patlaması lazımdı, çünkü 15 yıldır sıfır faiz var. O nedenle bizim için istikrar çok önemli. Biz kısa vadede biraz daha zorlanacaksak varalım zorlanalım. Bunu her zaman söyledim. Yine söylüyorum. Biz işimizin lobisiyiz. Onun için makro ekonomi iyi olacak ki bizim de işlerimiz iyi olsun. 0,50 faiz indirimi birkaç ay daha devam edebilir. Gidişatı iyi görürler bir puan daha düşerler."

Türkiye'nin etrafında bu kadar problem yaşanmasına rağmen ekonominin iyiye gitmesinin sevindirici olduğuna da dikkati çeken Boydak, "Geçen ay 4,3'lük bir büyüme açıklandı. Demek ki eğer biraz normal hayata dönsek biraz komşular normal hayata dönse, ticari partnerliğimiz daha da artarak devam etse biz daha iyiye gideceğiz. Büyüme oranlarımız yüzde 6-7'ye çıkacak" şeklinde konuştu.

Irak'ta işler iyiye gidiyor

15-20 gün öncesine göre Irak'a ihracatın hafiften artmaya başladığını hissettiklerini dile getiren Boydak, dışişleri, odalardan ve ekonomi bakanlığından aldıkları bilgiler çerçevesinde konuştuğunu vurguladı.

Irak'ta işlerin iyiye gitmeye başladığını ve bunun devam etmesi halinde 1,5 ay içeresinde hayatın daha da normale döneceğine inandıklarını söyledi.

Ticari konularda ve ihracaat pazarında bir numaralı partnerin Irak olduğunu dile getiren Boydak, "Kayda girmeyen ihracat ve kapılardan yapılan alım satımlar var. Bunlar rakamlara tam girmiyor. İhracat yaptığımız ülkeler sıralamasında Almanya birinci, Irak ikinci diyoruz ama Irak açık ara birinci olabilir. İnşallah gelecek dönem de öyle olacak. Bir tarafta dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip bir ülkesi, bir tarafta da İtalya'dan Çin'e kadar ilişkisi olan sanayi ülkesi Türkiye. Bu ikilinin iş yapmasından daha doğal bir şey olamaz" diye konuştu.

En problemli dönemlerde dahi Türkiye'nin Irak'ta olduğunu ifade eden Boydak, yine tarafsız bir şekilde siyasi konulara çok aşırı girmeden Irak'ı ve işleri takip edecek konumda olacaklarını kaydetti.

Boydak, 2014'ün sonunun artık barışların başladığı bir dönem olması temennisinde bulunarak, 2015 yılında başlayan süreçte barışların gelmesini ve silahların susmasını, ekonominin konuşmasını, insanların mutlu olmasını istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Önümüzdeki günlerde cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağını anımsatan Boydak, şöyle devam etti:

"Bu yoğun gündem arasında bir taraftan da işlerimizi kovalıyoruz. Kolay değil. Türkiye ilk defa sandığa gidip Cumhuriyet tarihinde ilk defa halk oyuyla cumhurbaşkanını seçecek. Eskiden mecliste seçiliyordu bir sürü problemler oldu. Bizim hemşehrimiz bugünki cumhurbaşkanımızın seçiminde de bir sürü problemler çıktı. O zaman referanduma gidildi 'halk oyuyla seçilsin' diye doğru da olmuş bence. Bu sefer sandığa gideceğiz. Biz oraya buraya oy verin demiyoruz ama elimizi vicdanımıza koyacağız, kim memlekete hizmet ediyorsa, kimin sicili hizmetle doluysa artık duruma bakacağız. Yani Allah sonumuzu hayır etsin. Bu Türkiye için dönüm noktası bence. Çünkü halk oyuyla cumhurbaşkanı olunca biraz daha icraatın içinde olacak cumhurbaşkanı anladığım kadarıyla. Hükümet çalışıyor mu, çalışmıyor mu? takip edecek, denetleyecek. İnşallah çifte denetim mekanizmasıyla Türkiye daha da iyi yönetilecek diye kanaatimiz var. Akıbetimiz hayır olsun."

Boydak, Karpuzatan bölgesindeki pastırma ve sucuk üreticileri için Mimarsinan OSB'de 200 dönümlük yer ayırdıklarını ve isteyen üreticiye KAYSO'ya veya Mimarsinan OSB'ye müracaat etmeleri durumunda istedikleri büyüklükte arsa verilebileceğini vurguladı. - Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Kayseri Sanayi Odası Mustafa Boydak Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title