Haberler

Kayseri'nin 'Sütyüzü'ne Coğrafi İşaret Çalışması

Kayseri'nin Yahyalı İlçe Belediyesi, ilçenin yöresel ürünü olan 'Sütyüzü'nün (sütün üstündeki yağlı kısmı) coğrafi işaretini almak için çalışmalara başladı.

Kayseri'nin Yahyalı İlçe Belediyesi, ilçenin yöresel ürünü olan 'Sütyüzü'nün (sütün üstündeki yağlı kısmı) coğrafi işaretini almak için çalışmalara başladı.

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Üyesi ve Kafkas Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mithat Şahin, Kayseri Ticaret Odası Türk Patent Enstitüsü Temsilcisi Birsen Koca ile birlikte, Yahyalı Sütyüzü'nün kültürel ve tarihsel gelişimini araştırmak ve yapım aşamalarını tespit etmek için ilçede incelemelerde bulundu. Prof. Dr. Şahin ve Birsen Koca'nın araştırmalarına eşlik eden Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, "Yahyalı Belediyesi olarak Sütyüzü'müzün Coğrafi İşareti'ni almak için çalışmalarımıza başladık. Kafkas Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Prof. Dr. Mithat Şahin hocamla birlikte bu konuda çalışlarımıza başladık.  Sütyüzü diye bilinen bir değerimizin coğrafi işaretini almak istiyoruz. Pastırma, sucuk nasıl Kayseri ile özdeşleştiyse, Kaşar Peyniri nasıl Kars'la özdeşleştiyse, kaymak nasıl Afyon'la özdeşleştiyse, Yahyalı'nın da Sütsüzüyle özdeşleşmesini istiyoruz. Bunun içinde Sütyüzü'nün Coğrafi İşaretini Yahyalı'ya almak istiyoruz. Sütyüzü'nün yöremizde bir tarihi geçmişi, serüveni var. Sütyüzü, burada botanik kütüphanesi dediğimiz yaylalarımızda, hayvanlarımızın beslenmesi sonucu, sütten elde edilen bir yöresel ürünümüz. Annelerimizin, babalarımızın yaylalarda binbir emekle elde ettiği bu ürüne sahip çıkmak bizim görevimiz" dedi.

Kafkas Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mithat Şahin de, "Ben aslında Kayseri'ye Coğrafi İşaretli ürünlerin nasıl kullanıldığını görmek için gelmiştim. Çünkü Kayseri en fazla Coğrafi İşaret alan şehir. Sütyüzü'nün de bu bölgeye özgün bir ürün olduğunu düşünüyorum. Özellikle, göçerlerin yaylaya çıkmasıyla yüksek alanlarda ve çiçeklenmenin bol olduğu bitkilerden beslenen hayvanlardan elde edilen sütten yapıldığı için, Sütyüzü'nün bir özgünlüğünün olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Sütyüzü'nün yöre halkı tarafından tadı, yapımı benimsenmiş. Özellikle yapımında başta kadınlar daha sonra usta marifeti işin içine girmiştir. İnşaallah başarılı bir çalışma yapacağız" diye konuştu.

Prof. Dr. Mithat Şahin ve Türk Patent Enstitüsü Temsilcisi Birsen Koca, Sütyüzü yapımında kullanılan süt çeşitleri, sütü alınan hayvanların beslenme şekilleri, Sütyüzü'nün tarihi seyri, kadınların Sütyüzü yapımındaki rolü ve yapım aşamalarını inceledi. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Patent Enstitüsü Türkiye Yahyalı Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title