Haberler

"Erciyes ve Kayseri, Siyasetimizin de Zirvesini Bağrından Çıkardı"

Güncelleme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Erciyes ve Kayseri, siyasetimizin de zirvesini bağrından çıkardı." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Kayseri'nin bağrından çıktığını belirterek, "Özal'dan sonra ilk gerçek anlamda sivil cumhurbaşkanımız da bu topraklardan geldi ve Çankaya'ya, zirveye oturdu. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül. Nasıl Erciyes manen ve fiziken, 'Bu topraklar ebediyen bu milletin malıdır' demişse, Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül de Çankaya'da oturduğu her dakikada 'Bu makam, bu zirve sadece millete ve milli iradeye aittir' demiştir" dedi.

Davutoğlu, Talas Raylı Sistem Hattı ve yeni hal kompleksinin açılışı dolayısıyla Talas ilçesinin Kiçiköy mahallesinde oluşturulan alanda yaptığı konuşmada, "zirvelerin en güzeli, en estetiği" diye nitelediği Erciyes'in Kayseri'de olduğunu anımsatarak, kent için "Anadolumuzun zirve şehri" ifadesini kullanmasının nedenleri arasında bunun da bulunduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı olarak her yurtdışına gidişinde, uçaktan Anadolu'nun dağlarıyla vedalaştığını dile getiren Davutoğlu, şunları aktardı:

"Erciyes'e manen derdim ki, 'Biz uzak diyarlara bu toprakların onuru için gidiyoruz, bu topraklar sana emanet Erciyes' diye ruhumdan, kalbimden geçirirdim. Bazen karlı, bazen engin, zirveleriyle Erciyes'in dile gelip bana hitap ettiğini düşünür, hissederdim. Sanki Erciyes bana derdi ki, 'Nereye gidiyorsan emniyet, huzur içinde git. Biz bu Anadolu toprağındayken, yüce bir dağ olarak ben ve benim eteğimdeki Kayserililer Anadolu'dayken, gözün, aklın arkada kalmasın. Anadolu emindir, Anadolu emin ellerdedir'. Hiçbir seyahatim yok ki Erciyes ile hasbıhal etmeden güneye veya doğuya gitmiş olayım.

Erciyes'in çocukları, Anadolu'nun bekçileri, sizlere, Erciyes'e ve Erciyes'in eteklerindeki yiğit Kayserililere selam olsun. Erciyes ve Kayseri, siyasetimizin de zirvesini bağrından çıkardı. Özal'dan sonra ilk gerçek anlamda sivil cumhurbaşkanımız da bu topraklardan geldi ve Çankaya'ya, zirveye oturdu. Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül. Nasıl Erciyes manen ve fiziken, 'Bu topraklar ebediyen bu milletin malıdır' demişse, Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül de Çankaya'da oturduğu her dakikada 'Bu makam, bu zirve sadece millete ve milli iradeye aittir' demiştir. Kendisini saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Onu yetiştiren Kayseri'yi, Ahmet Hamdi Amca'yı, Adeviye Teyze'yi saygı ve muhabbetle selamlıyor, ellerinden öpüyorum. Biraz önce kendisiyle konuştum, sizlere selamları var. 'Hemşehrilerime selam edin' dedi ve sizleri muhabbetle kucakladı."

-"Kardeşliğin, dostluğun erdeminin ne olduğunu gösterdiler"

Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninde Türkiye ve Kayseri için iftihar edilmesi gereken bir tablo yaşadığını belirten Davutoğlu, "Tarihimizde ilk defa, gerçek anlamda bir devlet başkanı diğer devlet başkanına, bir cumhurbaşkanı diğer cumhurbaşkanına muhabbetle, kalbi muhabbetle ve dualarla görevi teslim etti, bayrağı emanet etti" dedi. Davutoğlu, hem 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hem 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu onuru yaşattıkları, kardeşliğin, dostluğun erdeminin ne olduğunu cümle aleme gösterdikleri için selam etti.

Kayseri'ye her gelişinde, ilk önce Mevlana'nın hocası olan Seyyid Burhaneddin Veli'ye selam verdiğini ve onun desturunu aldığını ifade eden Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Nasıl Hazreti Mevlana bizim üstadımızsa onun üstadı da bizim üstadımızdır, onun bulunduğu mekan Kayseri de en az Konya kadar bizim için azizdir, kutsaldır. Üstadımızın olduğun yeri, kendi memleketimiz, kendi şehrimiz olarak biliriz. İrfanın temsilcisi Davud el-Kayseri de Kayseri'de, ismiyle Kayseri'de. Ben, eserleriyle onun da talebesiyim. O, o yüzyılda burada irfan, hikmet tohumlarını atmıştı. Eğer Kayserililer kabul ederse, 21'inci yüzyılın Davud el-Kayserisi de benim, Kayserili Davut benim. Hem ilmen hem siyaset olarak Seyyid Burhaneddin Veli'den, Davud el-Kayseri'den aldığım ilhamı taşırken hep Kayserili olarak yaşayacağım, Kayserili olarak hizmet edeceğim, Kayserili olarak bu milletin her zaman emrinde olacağım. Onun için öncelikli ziyaretler arasında Kayseri'ye geldim."

-"Zirve şahsiyetlerin diyarı"

Hanımların sembolleri Gevher Nesibe ve Hunat Hatun'un, mimarinin piri Mimar Sinan'ın da Kayserili olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Nereden bakarsanız bakın Kayseri, zirve şahsiyetlerin yeridir, diyarıdır" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki belediyecilik geleneğinin oluşmasında Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin büyük payı olduğunu, bu topraklarda efsane bir şehirciliği egemen kılındığını dile getiren Davutoğlu, Mimar Sinan'ın izinden yürümenin herkesin boynunun borcu olduğunu söyledi. Davutoğlu, "Buradan bütün şehirlerimize sesleniyorum, Mimar Sinan'ın mirasını en iyi şekilde koruyacağız ve onu her yerde egemen kılacağız" diye konuştu.

Tek tek saydığı Kayseri'nin ilçelerini selamlayan Davutoğlu, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybeden Furkan Doğan'ı da konuşmasında andı. Davutoğlu, "Filistin için kanını, canını feda eden Furkan Doğan'a da selam olsun. Allah onu cennetiyle ödüllendirsin. Bu milletin, Kayseri'nin vicdanı adına şehadet şerbetini için Furkan'a selam olsun. Yolda gelirken kucakladığım çocukların bir kısmının ismi Furkan'dı. Onun ismi ebediyete kadar yaşayacak, Allah rahmet eylesin" dedi.

-Davutoğlu vatman koltuğunda

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Vali Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve diğer protokol üyeleriyle temsili açılışı, sahnede kurdele keserek gerçekleştirdi.

Davutoğlu, açılışını gerçekleştirdiği hatta tramvay da kullandı. Kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamlayarak Kredi ve Yurtlar Kurumu Erkek Öğrenci Yurdu'nun önüne kadar vatman koltuğunda giden Davutoğlu, burada beraberindeki bakanlar ve protokol mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Başbakan Davutoğlu, yurt önünde bekleyen ve çiçek takdim eden minik sporcularla da sohbet etti.

- Kayseri

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Abdullah Gül Erciyes Kayseri Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title