Haberler

Kayseri?de Esnaftan 'Dedemin Fişi' Adlı Filine Tepki

Kayseri'de esnaftan 'Dedemin fişi' adlı filine tepki Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)- BİR süre önce vizyona giren 'Dedemin Fişi' isimli sinema filmindeki Kayseri'yi küçük düşürücü bazı sahneler olduğu iddiaları ardından esnaf da tepkilerini sürdürdü.

Kayseri'de esnaftan 'Dedemin fişi' adlı filine tepki

Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)- BİR süre önce vizyona giren 'Dedemin Fişi' isimli sinema filmindeki Kayseri'yi küçük düşürücü bazı sahneler olduğu iddiaları ardından esnaf da tepkilerini sürdürdü.

Yılmaz Erdoğan ve Murat Kepez'in senaryosunu yazdığı, Meltem Bozoflu'nun yönettiği Doğa Rutkay, Onur Buldu, Özlem Tokaslan, Ayşen Gruda, Ayşegül Akdemir'in oynadığı film çeşitli kesimlerden tepki gördü. Türkiye'de et sıkıntısı çekildiği için pastırma-sucuk satışlarının azalmasının istendiğini belirten Kayserili esnaf Abdullah Akçakoyunlu, "İzmir'de Eşek Adası'nda eşekler kaybolur, 'Acaba Kayseri'ye pastırmamı yapıldı?' diye yapılan esprileri çok dinledik. Hepsi bir safsatadan başka da bir şey değil" dedi.

Kayseri isminin ve sucuğunu kötüleyecek bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten esnaf, "Kötü söz sahibine aittir" yorumu yaptı. 18 yıldan bu yana esnaflık yapan İbrahim Küçükgöncü, bu tür olayları onaylamadıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de pastırma-sucuk denince akla Kayseri gelir. Ürünler gayet temiz ve sağlıklıdır. Boş yere Kayseri adını lekelemeye gerek yok. Üretim yerleri, ürünün nasıl olduğu bellidir. Bu olaylar tasvip etmiyoruz. Kayserin adını bu şekilde lekelemenin hiçbir anlamı yok."

Kayseri'de 3'üncü kuşak pastırma ve sucuk işiyle uğraştığını belirten Abdullah Akçakoyunlu ise, 60 yaşında olup, bu işin uzmanı haline geldiğini söyledi. Akçakoyunlu, şöyle konuştu:

"Dedem de, babam da pastırmacıydı. İşi biliriz. 1 dilim pastırmanın hayvanın neresinden çıktığını biliriz. Meslekte yetiştik. 60 yaşındayım ve bu meslekte uzmanlardan biri sayılırım. Böyle bir film yapmışlar, 'Kayseri'nin sucuğu sakatattan yapılıyor. Bunlarla hiçbir alakamız yok. Bizim sucuğumuz kesinlikle yüzde 100 dana etidir. Zaten gıda yönetmeliğine göre, içine sakatat atmak mümkün değil. Bunlara alıştık. Ülkede et sıkıntısı olduğu için pastırma-sucuk satışının biraz daha azalmasını istiyorlar. Türkiye'de et sıkıntısı var. Her memleket bir ürünü ile anılır, Kayseri de pastırma, sucuk ve mantısı ile anılır. Hepsi bir safsata başka da bir şey değil."

Mehmet İpek ise 1984 yılından bu yana mesleğin içinde olduğunu, çekirdekten yetiştiğini anlattı. İpek, yıllardan bu yana Kayseri'de pastırma ve sucuğun yapıldığını anlatırken, şöyle devam etti:

"Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde de pastırma-sucuk geçmektedir. Biz en kalitelisini sunuyoruz. Böyle bir film yapıp Kayserili'yi kötüleyenlere diyoruz ki; kötü söz sahibinindir. Kendilerini Allah'a havale ediyoruz.."

Aslen Yozgatlı olduğunu ve Fransa'da yaşadığını söyleyen Kemal Kara ise her yıl Kayseri'ye gelip pastırma-sucuk aldığını belirtti. Kara, şöyle devam etti;

"Bu yılda pastırma-sucuk alıp Fransa'ya götüreceğim. Özellikle memleketim Yozgat'tan, Kayseri'ye geldim. Her izne geldiğimde alırım, Kayseri pastırması bir numara" dedi. 35 yıldır kentte pastırma-sucuk işiyle uğraşan Duran Kabak da, filme tepki gösterdi. Bu işin Kayseri ile özdeşleştiğini dile getiren Kabak, "Bu arkadaşların, Kayseri ile alakalı, pastırma-sucuğu ile dalga geçmeleri çok abes. Biz hiç kimsenin alayına kalmış değiliz. Biz zaten kendi reklamımızı yapıyoruz. Bunların yaptığını da kınıyorum."

FOTOĞRAFLI

DHA-Bölge - Türkiye-Kayseri - Cafer ZENGİN

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yılmaz Erdoğan Türkiye Kayseri Kepez Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title