Haberler

"Kayıt Dışının Sosyal Güvenliğe Zararı 30 Milyar Liranın Üzerinde"

Güncelleme:

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın hazırladığı rapora göre, kayıt dışının sosyal güvenlik sistemine zararı 30 milyar liranın üzerinde.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) "Kayıt Dışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Sistemi" raporuna göre, 30 milyar liranın üzerine çıkan kayıt dışı ekonominin sosyal güvenlik sistemine verdiği zararlar endişe verici boyutlara ulaştı.

Raporda yer alan verilere göre, en yüksek kayıt dışı çalışma yüzde 82 ile tarım, ormancılık, avcılık sektörleri başı çekerken, yüzde 27'lik oranı ile sağlık sektörü de öne çıktı. İSMMMO Başkanı Dr. Yahya Arıkan, resmi istatistik kurumu verilerine göre her 3 kişiden birinin kayıt dışı çalıştığına dikkat çekti.

KAMUNUN KAYBI BÜYÜK

İSMMMO'nun, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verileri üzerinden hazırladığı "Kayıt Dışı İstihdam ve Sosyal Güvenlik Sistemi" raporuna göre, her bir kayıt dışı çalışan asgari ücret düzeyinde bir gelire sahip olsa bile; 354 lira SGK (işçi ve işveren payı) prim kaybına, 36.05 lira İşsizlik Fonu prim kaybına, 63.08 lira Gelir Vergisi kaybına uğruyor.

"ZARAR 30 MİLYARI GEÇTİ"

Kayıt dışının sadece ücretliler boyutu ile kamuya maliyeti yıllık olarak SGK 4A (eski SSK) primi olarak 22 milyar 122 milyon lira. SGK 4B (eski BAĞ-KUR) primi olarak kaybı, sadece kendi hesabına çalışanlar dikkate alınsa bile en az 8 milyar 987 milyon lira. Toplamda kayıt dışının sadece sosyal güvenlik sistemine maliyeti 30 milyar lirayı aşıyor. Buna göre SGK'nın yıllık prim kaybı toplamda 30 milyar liranın üzerinde. Sosyal Güvenlik açık finansmanı için bütçeden aktarılması planlanan tutar 2014 yılı için 21 milyar lira seviyesindeydi.

SEKTÖRLERDE KAYIPLAR

Rapora göre, kayıt dışı çalışanlarının en az olduğu sektörler; yüzde 3 ile eğitim, finans ve kamu yönetimi sektörleri. Buna karşılık en yüksek kayıt dışılık oranı ise yüzde 82 ile tarım, ormancılık ve avcılık sektöründe. Enerji, inşaat ve turizm gibi kritik sektörlerde yaklaşık olarak her üç kişiden biri kayıt dışı çalışıyor. Sağlık sektöründe yüzde 27'lik kayıt dışı çalışan oranı dikkat çekiyor. Türkiye'de ücretli, maaşlı veya yevmiyeli çalışanların yüzde 18'i kayıt dışı olarak çalışıyor. İşverenler için ise bu oran yüzde 14 olurken, kendi hesabına çalışanlarda bu oran yüzde 60 seviyelerinde seyrediyor.

AİLE İŞİNDE ÇALIŞANLAR

Aile işlerinde ücretsiz çalışan işçilerin oranı ise yüzde 90. Ekonomideki kayıtlı çalışanların yüzde 74'ü tam zamanlı çalışırken, 50 saat ve üzerinde çalışan kayıt dışı ve iş başında olanların oranı yüzde 34. İşletmenin büyüklüğü, çalışılan işin niteliği, çalışma süreleri, cinsiyet gibi faktörler, sektörlerde kayıt dışı açısından belirleyici bir konumda yer alıyor. Bu değişkenler kayıt dışı ile mücadelede hangi araçlarla ve hangi alanlarda mücadele etmek gerektiği konusunda da önemli ipuçları sunuyor. Bu çerçevede işletme büyüklüğü kritik konulardan biri konumundadır.

"KÜÇÜK İŞLETMELERDE KAYIT DAHA YAYGIN"

Rapora göre, 10 kişi ve daha az işletme büyüklüğüne sahip firmalarda kayıt dışının daha yaygın. Söz konusu işletmelerde kayıt dışılık oranı yüzde 54.2'ye ulaşırken, 11-19 kişi çalıştıran işletmelerde çalışanların yüzde 82.8'inin bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı. 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde ise kayıtlı olmayanların oranı son derece düşük. Kayıt dışı istihdam bu işletmelerde yüzde 3 seviyesinde kalıyor. Bu durum kayıt dışı ile mücadelede özellikle küçük işletmelere odaklanan bir politikanın üretilmesini zorunlu kılıyor.

"KISA SÜRELİ İŞLERDE ÇOK GÖRÜLÜYOR"

Raporda, kayıt dışılığın kısa süreli işlerde daha yaygın olduğu ifade edildi. Geçici işler açısından kayıtlı olmayan istihdamın oranı olağanüstü boyutlar. Haftada 1-16 saat arasında çalışanlar için oran yüzde 83'e ulaşıyor. Yine haftada 17-35 saat çalışanların arasında kayıtlı olmayan çalışanların oranı yüzde 61.5 ile kayıtlı olanlardan fazla. Kayıt dışı çalışmanın en az olduğu kesim haftalık çalışma süresi 40 saat olanlar. Bu kesimde kayıtlı olmayan çalışanların oranı yüzde 10 ile en düşük seviyesinde. 60 saat ve üzerinde çalışanlar için de kayıt dışılık önemli bir sorun olarak görülüyor. Haftalık 60 saat ve üzeri çalışan her üç kişiden biri kayıtlı değil.

"HER 3 KİŞİDEN BİRİ DIŞI ÇALIŞIYOR"

Raporu değerlendiren, İSMMMO Genel Başkanı Dr. Yahya Arıkan, Türkiye'nin ve kamu maliyesinin en önemli sorunlarından birinin kayıt dışı ekonomi olduğuna dikkat çekti. Kayıt dışının ekonominin sosyal güvenlik sistemini olumsuz bir biçimde etki ettiğine işaret eden Arıkan, kayıt dışı ile mücadelenin araçlarının doğru tanımlanması gerektiğini söyledi. Arıkan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ekonomisinin resmi olarak yüzde 26'sının kayıt dışı olduğu ifade ediliyor, resmi istatistik kurumunun verilerine göre her 3 kişiden biri kayıt dışı çalışıyor. Bunun yanında herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olan ancak ücretinin bir kısmı, yaptığı işin bir kısmı kayıt dışı olan ciddi bir kesim var. Artık kayıt dışı ile mücadelede teknolojinin daha etkin bir şekilde kullanılması lazım. Tüm sektörler için ayrı çalışan denetim-teftiş birimleri oluşturulmalıdır. Bu kaybın bedelini hepimiz ödüyoruz." - İstanbul


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Türkiye İstatistik Kurumu Sosyal Güvenlik Kurumu Turizm Kobi Memur Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (9)

DOĞRU SÖZ...:

Vergi verene baskı yap yalandan memurlarını gönder namuslu insanlara ceza kes. . Allah haksızlık yapanların belasını verecek. . .

8
0
yanıtYanıtla
çetin kaya:

akp yağcıları işte bunlar yol gösteriyorlar milleti kazıklamak için

7
0
yanıtYanıtla
Hasan Darmandağan:

Vergi kaçırmada olsun, kayıt dışı işçi çalıştırmada olsun hiç kimse masum değil. Masum olmayanların her şeyi devletten beklemesi de yüzsüzlük gibi geliyor bana.

4
0
yanıtYanıtla
SEREN ÇETİN:

AMA NEDENSE AKP KAT KAT FAZLA KAZANIYOR

3
0
yanıtYanıtla
BAŞKANLIK SİSTEMİ GELİNCE:

TÜRKİYE EYALETLERE BÖLÜNECEK. . . PEKİ EYALETLERE DEVLET PARAYI NASIL AKTARACAK. . . ANA DEVLET-YADA BABA DEVLET YAVRU EYALETLERE PARA VERECEK Mİ ? BU İŞ NASIL OLACAK. . . AKSİ TAKDİRDE ÇÖZÜM SÜRECİ FALAN FİSTAN GÜMBÜRTÜYE GİDER HALK AYAKLANIR. . . . EYALETLER OLDIĞU ZAMAN DEVLET EYALATLERE BELLİ BİR ORANDA PAY AYIRMALIDIR. . . . HAKSIZMIYIM SİDRET''ÜL MÜNTEHENA. . . GERİSİNİ SEN SÖYLERMİSİN. . !

1
0
yanıtYanıtla
hasn:

vallahi bu kadar bakp li siyasetçilerin çalmasına yine iyi dayandı bu ülke bu kadar hırsızlık her ülkenin harcı değil ha

1
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

vatandaş alıştı kaçakların parasını ödemeye yükleyin bunuda vatandaşın sırtına

1
0
yanıtYanıtla
saf vatandaş:

bütün smmm leri ymm leri kınıyorum kayıt dışının tarifi sadece kayıtsız ticaret yapık işci calıştırmak değildir. bu ülkede milyonlarca asgari ücretli var ve bu kişilerin ? u işverenin kendisine verdiği zamdan değil devletin asgari ucrete uyguladığı zamdan faydalandıkları için 5 yıl asgari ücretli olarak calışan bir taşeron işcisi 5 yılın sonunda hala asgari ucret almaktadır. eskiden işverenler işciyi asgari ücretten gösterdiklerinde devlet gelirde kardeşim üc yıldır bu adam asgari ücretten mi calışıyor açıktan paramaı veriyosun da ssk primimi kacırıyon vergi mi kaçırıyon diye hesap soracak diye korkarlardı. taşeron sistemi gelince asgari ücrete calışan mahkum edildi. 10 yıl calışıyor ama hala asgari ücretli. adam bir maaşım var sigortam yatıyor diye birde sevinir hale geldi. smmm ymm avukat iş müfettişleri sizlere söylüyorum. sesi cıkmaz olmuş garibanların hakkını sizler savunacaksınız.

0
0
yanıtYanıtla
SAFAK RUZGARI:

AKP SIZ ONCE DOGUDA OLAN KACAKCILIGI ONLEYIN ASIL ZARAR DOGUDAN MAZOT, ESRAR, SIGARA NE ARARSANIZ VAR

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title