Haberler

Kayısı Bahçelerinde Zorlu Mesai

Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Adıyaman ve Kahramanmaraş'tan Elazığ'a gelen çok sayıda tarım işçisi, Baskil ilçesindeki kayısı bahçelerinde kavurucu sıcakta günlük 32 lira karşılığında çalışıyor İşçilerden Sabri Temel: "Kayısı işi hakikaten zor, özellikle sıcaktan dolayı çok zorlanıyoruz ama bu işi yapmaya mecburuz. Başka çaremiz yok, sonuna kadar çalışacağız"

Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Adıyaman ve Kahramanmaraş'tan Elazığ'a gelen çok sayıda tarım işçisi, Baskil ilçesindeki kayısı bahçelerinde kavurucu sıcakta çalışarak günlük 32 lira kazanıyor.

Yaklaşık 65 bin dekar kayısı bahçesi bulunan Baskil'de, bu yıl 23 bin ton civarında kayısı rekoltesi bekleniyor. Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Adıyaman ve Kahramanmaraş'tan ilçeye gelen tarım işçileri, günlük 32 lira kazanmak için kayısı bahçelerinde ter döküyor.

Siirt'ten eşi ve 7 çocuğuyla çalışmak üzere Baskil'e gelen Sabri Temel (44), AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın belirli dönemlerinde kayısının yanı sıra çilek, fındık, pamuk, pancar ve narenciye hasadına gittiklerini söyledi.

Yılın 8 ayını memleketlerinden uzakta geçirdiklerini ifade eden Temel, ilk defa geldikleri kayısı hasadı işinin bu kadar zor olacağını tahmin etmediklerini, özellikle sıcak havadan etkilendiklerini belirtti.

Ekmek parası için tüm zorluklara göğüs gerdiklerini dile getiren Temel, "Kayısı işi hakikaten zor, özellikle sıcaktan dolayı çok zorlanıyoruz ama bu işi yapmaya mecburuz. Başka çaremiz yok, sonuna kadar çalışacağız" dedi.

Kayısı üreticilerinden Celal Tilgen (61) ise işçilere verilen yevmiyenin yapılan işin zorluğuna göre yeterli olmadığını ancak kayısı fiyatlarının düşük olması nedeniyle buna mecbur olduklarını söyledi.

Bu yıl birçok yöreden bölgeye kayısı işçisi geldiğini aktaran Tilgen, işçilerinin barınma, su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarını imkanları dahilinde karşılamaya çalıştığını ifade ederek, "Bazı bölgelerde tuvaleti, banyosu, suyu olmayan yerlerde yaşıyorlar. İşçiler için prefabrik ya da yalıtımlı çadırlar kurup, banyosu, tuvaleti, mutfağı olacak şekilde yer tahsis edilmesi gerekir" diye konuştu.

İşçilerin kayısı bahçelerindeki mesaisinin saat 06.00'da başladığını belirten Tilgen, şunları söyledi:

"İşçiler, önce kayısı varsa onları seriyorlar, toplanacak varsa onları topluyorlar. İslimdeki kayısıyı boşaltıyorlar ve onları tekrar seriyorlar. Ardından ağaçlara çıkıp brandanın üzerine kayısılar silkeleniyor, düşmeyenler sırıklarla indiriliyor. Sonrasında kasalara konan kayısılar, islime verilerek kükürtle dezenfekte ediliyor, ertesi sabah çıkarılıp brandaların üzerine seriliyor. Güneşte iki gün kaldıktan sonra toplanıp çekirdeği çıkarılıyor. Çekirdeği çıkarılmış kayısı tekrar güneşe seriliyor, kuruduktan sonra depoya getirip koyuyoruz. En son, tüccarlar gelip bakıyor, ölçüyor, tartıyor, inceliyor, beğenirlerse pazarlık yapılıyor." - Elazığ

Kaynak: AA / Güncel

Sabri Temel Diyarbakır Elazığ Siirt Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title