Haberler

Kayıp Yakınları 362'inci Eylemini Gerçekleştirdi

Güncelleme:

İHD ve Kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 362'ncisi gerçekleştirildi.

İHD ve Kayıp yakınların "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 362'ncisi, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Kayıp fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri, kayıp yakınları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve insan hakları aktivistleri katıldı. Oturma eylemi öncesi konuşan İHD MYK Üyesi ve Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, binlerce kayıp insanın akıbetini ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması talebiyle 362 haftadır oturma eyleminde bulunduklarını, ancak tüm çabalarına rağmen devlet tarafından faillerin korunduğu ve yargının devreye girmeyerek adaletin tesis edilmediğini söyledi. 90'lı yıllardaki çatışmalarda 3 bin 500 köyün boşaltıldığını ve 17 bin 500 insanın zorla kaybettirildiğini söyleyen İnceören, bunların sürekli ifade edeceklerini ve sonuç alıncaya kadar da eylemlerini devam ettireceklerini söyledi.

'Bu ülkede barış istemek, insanlar ölmesin demek suç'

Sokağa çıkma yasakları süresi içersinde meydana gelen sivil ölümlere dikkat çeken İnceören, çatışmaların çözüm getirmediğini söyledi. Müzakere ve diyaloğun önemine değinen İnceören "Çözümün ancak oturup konuşarak ve anlaşarak sağlanabileceğini söylüyoruz. Ancak görünen o ki, geçmişte yaşanan ölümlerden ve gözyaşından ders alınmamış. Bu gün yine bir savaş hali. İnsanlar yine ölüyor. Her yerde kan akıyor. Ağustos ayından bu yana 170 can, sivil insan yaşamını yitirdi. Bunların 30'u çocuk, 40'ı kadın. Sur'da, Silopi'de, Cizre'de tanklarla, toplarla, modern silahlarla bu savaş hali hala devam ediyor, hala insanlar ölmeye devam ediyor. Her sıkılan kurşun, bir yerde bir can'ı alıyor. Bunu kabul edemeyiz. Yaşam hakkı bizim için kutsaldır" diye konuştu. İnceören, devlet ve hükümet yetkililerine de

Savaş politikalarına karşı toplumsal barış talebinde bulunan insanların, kesimlerin haksız soruşturmalara maruz kaldığını belirten İnceören, akademisyenlere yönelik gözaltı ve soruşturmalar tepki gösterdi. İnceören "Bir grup insan çıkıp 'barış istiyoruz' dedi ve haklarında soruşturma başlatıldı. Bu ülkede barış istemek, insanlar ölmesin demek suç. Bunu asla kabul edemeyiz" dedi.

İnceören'in ardından İHD Diyarbakır Şubesi Yöneticisi Emin Ermin, Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 6 Mayıs 1994 tarihinde, köy baskını sırasında yol gösterme bahanesiyle askerlerce alıkonulduğu ve daha sonra ise infaz edildiği öne sürülen Enter Özdemir ve Bapir Çıtak'ın hikayesini paylaştı. Eylem Özdemir ve Çıtak için yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Diyarbakır Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title