Haberler

Kayaklı Oryantiring Türkiye'de İlk Defa Erzincan'da Yapıldı

Güncelleme:

Erzincan'da düzenlenen Uluslararası Kayaklı Oryantiring yarışması renkli görüntülere sahne oldu.

Türkiye'de ilk defa yapılan Kayaklı Oryantiring Yarışması Ergan Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi'nde düzenlendi. 9 Ülkeden 26, Türkiye'nin çeşitli illerinden 60 olmak üzere toplam 86 sporcu iki kilometrelik parkurda derece yapabilmek için kıyasıya mücadele etti. Türkiye Oryantiring Antrenörleri Derneği (TORAD) ve Türkiye Faal Oryantiring Hakem ve Gözlemciler Derneğinin (TOHAD) organizasyonu ile Erzincan Valiliği, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün koordinasyonunda Ergan Dağı Kış Sporları Turizm Merkezinde Uluslar arası Kayaklı Oryantiring yarışmaları yapıldı. Dünya genelindeki yarışlarda derece yapan yabancı sporcuların da katıldığı yarışlara 26 yabancı olmak üzere toplam 86 sporcu katıldı.

Ergan Dağı Kayak Merkezi'nin birinci etabında oluşturulan özel parkurda sabah saatlerinde başlayan yarışlarda sporcular, özel kayaklarıyla, önceden belirlenen parkurda zamanla yarışırken, belirlenen noktalardan harita yardımıyla geçerek derece yapmaya çalıştı. Havanın güneşli ve sıcak olması nedeniyle vatandaşların da ilgi ile takip ettiği yarışlarda, yerli ve yabancı sporcular yaklaşık 2 kilometrelik parkuru alkışlarla tamamladı. Yarışmayı tamamlamayı başaran bazı sporcular bitiş noktasında zor anlar yaşadı. TOHAD ve TORAD Başkanı Ayhan Çiftçi, bu yıl Erzincan'da ilkini düzenledikleri Uluslararası kayaklı Oryantiring yarışlarını geleneksel hale getirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Çiftçi, "1.Kayakla Oryantiring Şampiyonası ilk defa Türkiye de yapmaya karar verdik. Oryantiring Federasyonu Derneğimiz ve Valiliğimizle birlikte bu organizasyonu yaptık. Türkiye'de bir ilk. Türkiye ile birlikte 10 ülkeden 86 sporcu yarışmalara katıldı. Bu yarışmanın bir özelliği de uluslar arası Oryantiring Kayak Federasyonu puan veriyor. Bu puanlara göre bundan sonraki Dünya Şampiyonası ve Uluslar arası yarışmalara sporcularımız girebiliyor" dedi.

Oryantiring Federasyonu Türkiye Temsilcisi Tatiana Kalenderoğlu ise organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Erzincan'ın doğası ile oryantiring sporuna çok elverişli bir il olduğunu söyledi. Yarışma için Erzincan'da düzenlenen parkurla, dünya şampiyonasında puan sağlayacak zor bir parkur oluşturulduğunu belirten Kalenderoğlu, "Türkiye'de her yıl kayak oryantiring yarışlarını düzenlemeyi hedefliyoruz. Yabancı sporcuların yanı sıra Türk sporcularında bu yarışlarda derece yapmasını bekliyoruz. Tüm kayakçıları bu yarışlara davet ediyoruz" diye konuştu. Yarışmanın oldukça zevkli olduğunu ifade eden sporcular, büyük heyecan yaşadıklarını kaydettiler. Erzincan Ergan Dağı Kış Sporları Turizm Merkezinin Kayaklı Oryantiring sporuna oldukça elverişli, olduğunu belirten yabancı sporcular, ülkelerine gittiklerinde arkadaşlarına Erzincan'a gelmelerini tavsiye edeceklerini kaydettiler. Yarışmaya katılan sporculardan, İsveçli sporcu Magdalena Olsson, "Türkiye'de önemli tarihe geçen bir yarış oldu.

Çünkü bu Türkiye'de ilk defa yapıldı, kayak oryantiring yarışı aynı zamanda Dünya puan verilen yarış. Onun için dünyadan birkaç ülkeden en güçlü sporcular geldi. Arazinin çok güzel. Çok iyi bir parkur hazırlanmış" dedi. Estonyalı sporcu Daisy Kudre ise;"Teknik olarak çok beğendim parkur zordu, aynı zamanda kar sertti" dedi. İsveçli sporcu Bente Rost ise; "Burada olmak benim için çok iyi oldu. Zor ve eğlenceli bir yarıştı, çok eğlendik" diye konuştu. Son olarak bir açıklama yapan Erzincan Vali Yardımcısı Fatih Kaya, "Uluslararası Kayakla Oryantiring yarışmasının Türkiye ayağı olarak ilk defa Ergan Dağında yapılıyor. Valilik, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ve Oryantiring Antrenörleri Derneği ile birlikte bu organizasyonu gerçekleştirdik" dedi. Ergan Dağı Kış Sporları Turizm Merkezinde gerçekleştirilen Uluslar arası Kayaklı Oryantirik yarışmalarını izlemeye Vali Yardımcısı Fatih Kaya, Erzincan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü K. Atanur Köseoğlu, TOHAD ve TORAD Başkanı Ayhan Çiftçi, yerli ve yabancı sporcuların yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

YARIŞMADA DERECEYE GİREN SPORCULAR

9 kategoride gerçekleştirilen ve toplamda 6 bin 700 Euro ödüllü olan Uluslar arası Kayaklı Oryantiring yarışmasında alınan sonuçlar ise şu şekilde oluştu; "M21 kategorisinde; Gion Schnyder birinci, Andrey Lamov ikinci, Hans Jorgen Kvale üçüncü, Markus Lundholm dördüncü, Carl Magnusson ise beşinci oldu. W21 kategorisinde; Magdalena Olsson birinci, Daisy Kudre ikinci, Bente Rost üçüncü, Emily Benham dördüncü, Jonna Pettersson ise beşinci oldu. M17 kategorisinde; Ali Yiğit birinci, Ercan Erdinç ikinci, Uğur Ayçiçek üçüncü, Fatih Ayçiçek dördüncü, Serkan Ozanç ise beşinci oldu. M20 kategorisinde; Aidas Zigilejus birinci, Eriks Gruzde ikinci, Daumantas Petrovas üçüncü, Aykut Taşçı dördüncü, Yahya Kemal Nergiz ise beşinci oldu. M40 kategorisinde; Pranas Mockus birinci, Gürkan Mert ikinci, Harun Bozkurt üçüncü, Harun Bozkurt dördüncü oldu. MOpen kategorisinde; Adem Soyalp birinci, Muhammet Güler ikinci, Haktan Erdek üçüncü, Osman Burak Turalıoğlu dördüncü, Ahmet Serdar Köseli ise beşinci oldu. W17 kategorisinde; Ayşe Canata birinci, Tuğçe Ertutar ikinci oldu. W20 kategorisinde; Vaiva Laurutyte birinci, Algirda Zaliauskaite ikinci, Dovile Makselyte üçüncü, Siti Oren dördüncü, Telli Aydın ise beşinci oldu. W40 kategorisinde; Nuriye Usuncan birinci oldu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Erzincan Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title