Haberler

Katalonya'da Bağımsızlık Yanlısı Girişimler

Katalonya Özerk Yönetimi Meclis Başkanı Carme Forcadell, "Katalonya sorunu, Avrupa'nın demokrasi sorunudur.

Katalonya Özerk Yönetimi Meclis Başkanı Carme Forcadell, "Katalonya sorunu, Avrupa'nın demokrasi sorunudur." dedi.

İspanya'daki yabancı basın mensuplarıyla Madrid'de bir araya gelen Forcadell, "Avrupa'da şu anda Katalonya'dan daha güçlü bir halk hareketi yok. Katalonya, çok güçlü bir Avrupacıdır. Hiçbir şekilde duvar örmeyi düşünmüyoruz. 21. yüzyılda Avrupa Birliği (AB) demokrasisinde nasıl olur da insanlar kendi geleceklerine karar veremez?" diye konuştu.

Katalonya'daki bağımsızlık talebinin ne Brexit ne de Bavyera ile karşılaştırılabileceğini söyleyen Forcadell, "Katalonya için tek örnek İskoçya'dır." ifadelerini kullandı.

Forcadell, "Söz konusu olan bağımsızlık değil, demokrasi. İspanya hükümeti, Katalan parlamentosuna sansür uyguluyor. Katalan meclisi egemen bir meclis ama neyi konuşup, oylayacağına İspanya hükümeti karar vermek istiyor. Bu bir ifade özgürlüğü ve demokrasi sorunudur." şeklinde konuştu.

"Son güne kadar İspanya hükümetiyle anlaşmak için çalışacağız"

Katalonya'da İspanya meclisinin onayı olmadan gerçekleşen 9 Kasım 2014 bağımsızlık oylamasını "katılımcı süreç" olarak adlandıran, bu yıl yapılmak istenenin ise referandum olacağını vurgulayan Forcadell, "Biz son güne kadar İspanya hükümeti ile anlaşmalı bir referandum yapmak için çalışacağız ama olmazsa referandumu da yapacağız." açıklamasında bulundu.

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı girişimlerle bağlantılı olarak belediyelerde açılmış 400'den fazla hukuki soruşturma olduğunu kaydeden Forcadell, "Siyasi sorunlar siyasetle çözülür. Ama İspanya hükümeti bunu yargılaştırılmış bir siyasi sorun yaptı." diye konuştu.

"Hiçbir mahkeme Katalanların geleceğine karar veremez"

Bağımsızlık oylamasından dolayı yargılanacak eski Katalonya Başkanı Artur Mas ve iki eski Katalan hükümeti üyesi hakkındaki dava ile ilgili soruları da yanıtlayan Forcadell, "İspanya'da ilk kez fikir tartışmaları yargılanıyor. Bu çok ciddi bir durum. Hiçbir demokraside buna izin veremeyiz. İspanya'da güçler ayrılığı yok. İspanya hükümeti, 'Katalonya sorunu oy kullanarak değil, mahkemelerce çözülür' diyor. Hiçbir mahkeme Katalanların geleceğine karar veremez." cevabını verdi.

Savcılığın, Artur Mas hakkında istediği 10 yıl kamu görevinden men cezasının kabul edilemez olduğunu savunan Forcadell, "Hiçbir demokraside hayal edilemeyecek suçlamalar var." ifadelerini kullandı.

Forcadell ayrıca Katalonya meclisinin bağımsızlığa ilişkin konuları gündeme almasına ilişkin soruşturmayı da eleştirerek, suçlamaların hepsini reddettiğini, Katalan Meclis Başkanı olarak her zaman yasalar çerçevesinde hareket ettiğini savundu.

"Tek taraflı bağımsızlık gündemimizde değil"

Yaklaşık 7,5 milyon nüfusu olan Katalonya'nın yüzde 80'inin referandum istediğini ve bunun yüzde 90'ının da "referandumdan çıkacak sonucu kabul etmeye hazır olduğunu" belirten Forcadell şunları kaydetti:

"Bizim hiçbir B planımız yok. Tek planımız vatandaşların kendi geleceklerine karar vermeleri. Katalan hükümeti, en geç Eylül ayına kadar sonucu bağlayıcı olan bir referandum yapmak ve ardından seçime gitme sözünü veriyor."

Referandumun, Venedik Sözleşmesi esas alınarak sadece Katalonya'da gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Forcadell, olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanının Katalonya hükümetinin gündeminde olmadığını dile getirdi.

Bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden "Katalonya Ulusal Asamblesi" adlı STK'nın eski başkanı olan ve 27 Eylül 2015'ta Katalonya'da yapılan yerel parlamento seçimleri ile siyasete giren Forcadell, yeni bir seçimde aday olmayacağını söyledi.

Katalonya hükümeti, en geç eylül ayına kadar bağımsızlık yanlısı bir referandum yapılacağını açıklayıp, bu yönde siyasi adımlar atsa da İspanya hükümeti hiçbir şekilde referandum olmayacağını vurguluyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Bavyera İspanya Madrid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title