Haberler

Karakollar İçin "Bomba Geçirmez" Duvar Geliştirildi

Güncelleme:

Ahi Evran Üniversitesi Mucur Meslek Yüksekokulu'nda, karakollarda kullanılabileceği değerlendirilen "Reaktif Bomba Geçirmez Beton Blok Duvar Projesi" geliştirildi.

Ahi Evran Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mucur Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Programı öğretim görevlisi Mustafa Sudağ ve öğrencisi Azmi Ayvaz, karakollara yapılan bombalı saldırılarda zayiatların en aza indirilmesi düşüncesinden yola çıkarak proje hazırladı.

ÇOK DAYANIKLI

Üç boyutlu animasyon görselleriyle desteklenen Reaktif Bomba Geçirmez Beton Blok Duvar Projesi'nde, modüler olarak inşa edilebilen, patlayıcılar, bomba yüklü araçlar ve ateşli silahlara karşı geleneksel duvarlara nispeten çok daha dayanıklı duvar yapısı tasarlandı.

İŞİN SIRRI EĞİK YAPISI

Bu duvarlar eğik yapısıyla patlayıcı ve ateşli silahlara karşı daha yüksek direnç sağlarken, piksel tabanlı kamuflaj boyasıyla siper pencerelerinin tespit edilmesini güçleştiriyor. Özel olarak tasarlanan siper pencereleri sayesinde güvenlik güçlerinin korunaklı bir biçimde reaksiyon gösterebilmesine olanak sağlayan duvar, sahip olduğu yükseklikle karakol içerisine sızmaların engellenmesini ve gerisinde bulunan binaların güvenliğini üst seviyeye çıkarıyor.

İSTENİRSE YAPILACAK

Projeyle ilgili bilgi veren Sudağ, tavsiye niteliğinde bir tasarım projesi geliştirdiklerini, istendiği takdirde balistik ve fiziksel testler yapıldıktan sonra beton duvarın yapılabileceğini söyledi.

Sudağ, "Bu aslında tavsiye niteliğinde bir proje. Betonun bileşenleri, kimyasal formülü ve proses aşamaları mevcut. Burada farklı olan doğru eğimli oluşu. Açısal olarak eğimli oluşu. Eğim açısı, tam karşısından gelen mermi veya bombalarda kalınlığı aynı olan duvarlara göre dayanıklılığını artırıyor. Önünde su kanalı gibi bir kanal var. O kanal da yüzey alanını artırıyor. O takdirde de şok dalgalarının basıncı azalıyor." dedi.

Projeye yaklaşık 3 ay önce başladıklarını anlatan Sudağ, 2 yıl boyunca üzerinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mucur Emlak Teknoloji Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (30)

BIR ILERI, DÖRT GERI:

IYI TAMAMDA, SIZLER KARAKOLLARI DAHI KORUYAMAZKEN HALKIN KENDISINI NASIL KORUYACAKSINIZ ?

18
25
yanıtYanıtla
deli yaşar:

ben kırşehirliyim ahi evran üniversitesinin icadını kutlar savunma sanayine daha çok katkısını beklerim. gurur duydum kırşehirli olarak

37
5
yanıtYanıtla
önce vatan:

Temennimiz o duvarlara da gerek kalmasin, insanlar birbirleriyle iyi gecinsinler.

32
3
yanıtYanıtla
magra devri pkksi:

insan degilki onlar magra hayvanlari

yanıt14
yanıt4
osman:

vala hic bi duvar koruyamaz 15 20 ton bombaya karsı ne dura bilir temenimiz iki tarafta insan gibi oturur konuşur anlasır yoksa durum cok cidi

13
18
yanıtYanıtla
istanbul61:

türkiye gün geçmiyorki bir buluşa imza atıyor gerçekten bu alanda zirveye koşuyoruz bayraktarın silahlı ihası dünyada bir numara keza aselsan öyle roketsan ve tai de onlardan geri kalmıyor bunun sebebi istikrar istikrarıda başkan beye boçluyuz desteklemekten vaz geçmeyelim

17
12
yanıtYanıtla
hasan:

hayal aleminden uyan troll. . . . bunu ben bile biliyorum, dünyanın bildiği şey icat değildir salako. . .

yanıt7
yanıt11
anzer:

evet dünyanın bir numaralı silahlı ihası yapıldı bayraktar ve roketsan tarafından

yanıt9
yanıt3
AGA:

DERHAL SERİ ÜRETİME GEÇİLMELİ !

16
6
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

ULAN ULAN NE BETONU ULAN ECDADIMIZ KENDİNİ PASLI TÜFEKLERLE SÜNGÜLERLE KORUDU NE BETONU ULAN ECDATLAR SON MODEL DÜŞMANI BOZGUNA UĞRATMADIMI ÜÇ BEŞ ÇAKKAL PKK KİM ECDAD OLUN ULAN SÜNGÜYLE LEŞLERİNİ ALIN ULAN BALTAYLA LEŞLERİNİ SERİN ULAN ESKİ DEVRANA DÖNÜN ULAN BİZ YEDİ DÜVVELE KAFA TUTUK ALIN BALTANIZI KESİN PKK LEŞİNİ ULAN ULAN YAPIN BAKALIM ELMİ YAMAN BELMİ YAMAN ULAN NE BETONU LAN YAZIKLAR SİZE ULAN

8
13
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title