Haberler

Karagöz ve Kukla Sanatçısı Tacettin Diker Vefat Etti

Diker'in cenazesi, yarın öğle vakti Şakirin Camisi'nde kılınacak namazın ardından Edirnekapı Şehitliği'ndeki aile mezarlığına defnedilecek.

Karagöz ve kukla sanatçısı Tacettin Diker, vefat etti.

Diker, yoğun bakım servisinde tedavi gördüğü Özel Göztepe Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Tacettin Diker'in cenazesi, yarın öğle vakti Şakirin Camisi'nde kılınacak namazın ardından Edirnekapı Şehitliği'ndeki aile mezarlığına defnedilecek.

- Tacettin Diker kimdir?

Tacettin Diker, 1923'te İstanbul'da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra memur olarak Ziraat Bankası'nda görev yapan Diker, buradan emekliye ayrıldı. Diker, 1976'dan itibaren karagöz ve kukla alanında aralıksız olarak sanatını sürdürdü.

Diker, 1930'lu yıllardan itibaren geleneksel tiyatro sanatlarından özellikle karagöz ve kukla ile ilgilenmeye başladı. Dönemin önemli karagöz ustalarını ve tiyatrocularını İstanbul'da seyreden, 2. Dünya Savaşı yıllarında Küçükpazar Halkodası'nda Temsil Kolu'nu kurarak tiyatro çalışmalarına yönelen Diker, ilk kez 1948'de Beylerbeyi'nde bir bahçede karagöz gösterisi yaptı.

Camcı İrfan Açıkgöz yönetimindeki Karagöz Oynatım Kursu'na, Kültür Bakanlığı'nın Karagöz Yapım ve Oynatım Kursu'na katılan sanatçı, Akbank Karagöz ve Kukla Tiyatrosu'nu 1976-2011 arasında yönetti, 1997'de açılan Çocuk Vakfı Karagöz Okulu'nun sanat yönetmenliğini sürdürdü.

Tacettin Diker, geleneksel halk tiyatrosu türlerinden meddah, karagöz, kukla, ortaoyunu, hokkobaz, köçek, İncili Çavuş, Nasreddin Hoca gibi sanatlara kadar hizmet etti, tiyatroya ve sinemaya uyarlanan geleneksel karagöz ve kukla oyunlarında rol aldı.

Geleneksel tiyatro sanatlarını radyo programları, televizyon dizileri ve belgesellerde tanıtan Direk, yurt içinde 65 yıl boyunca oyunlar sergiledi, yurtdışındaki festivallerde karagöz sanatını temsil etti.

Geleneksel Karagöz repertuvarı (Kar-i kadim gelenek) yanında, yeni oyunlar (Nev-i icat) yazan ve sahneye koyan Diker'in yazdığı ve sahneye koyduğu oyunlar şöyle:

"Mani Muhaveresi, Mehter Takımı, Palyaçolar, Rüya, Sandal, Saz Takımı, Sünnet Oyunu, Ters Evlenme (Görücüler), Ters Evlenme (Final), Balet, Caz Topluluğu, Çengi, Futbol, Hacivat Balık Tutuyor, Hacivat'ın Karagöz'ü Aşağıya Çağırması, Karagöz TV, Karagöz'ün Balık Tutması, Macar Dansı."

Sanatçının geleneksel tiyatro çalışmaları 1974'ten itibaren 41 kez ödüllendirildi. Diker'e ayrıca 2010'da UNESCO'nun seçtiği Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamında "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Tacettin Diker Ziraat Bankası İstanbul Politika Güncel Haberler

title