Haberler

Karadeniz Deprem Güvenliği Çalışma Ağı - Esnet Projesi

Karadeniz Deprem Güvenliği Çalışma Ağı-ESNET (Earthquake Safety Net(work) Project) Projesi, ENPI (Avrupa Komşuluk Politika Aracı) Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği sürecinde 1.çağrıda hibe almaya hak kazanan 9 projeden birisi oldu.

Karadeniz Deprem Güvenliği Çalışma Ağı-ESNET (Earthquake Safety Net(work) Project) Projesi, ENPI (Avrupa Komşuluk Politika Aracı) Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği sürecinde 1.çağrıda hibe almaya hak kazanan 9 projeden birisi oldu. ESNET Projesi ana programın 2.genel hedefi çevrenin korunması ve için kaynakların ve uzmanlık alanlarının paylaşılması başlığına hizmet ediyor.

Proje katılımcı 7 ülkeden 4'ü olan Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Moldova Cumhuriyetinde işbirliği dahilinde uygulanıyor ve Proje Başvuru Sahibi ve IPA (Katılım Öncesi Yardım Aracı) Lider Uygulayıcı Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı - IBC. Projeye Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü teknik destek sağlıyor. 26 ay boyunca uygulanan projede özellikle Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Moldova Cumhuriyetini kapsayan Karadeniz Havzasında yıkıcı depremler sonucu oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilebilmesi yönünde ortak gözlem ve müdahale planlarının oluşturulması projenin ana amaçlarından. Projede müdahale alanlarında sismik deprem şiddeti ve olası deprem etkileri vurgulanarak deprem sonucu oluşabilecek yıkım potansiyeli değerlendirildi, tamamlayıcı sismik gözlem ve müdahale planları oluşturuldu. Hedef bölgede yerel kurumların ve acil müdahale birimlerinin olası bir doğal afette birbirleri ile ortaklaşa hareket edebilmeleri yönünde birlikte çalışma kapasiteleri geliştirildi.

Bu yönde Türkiye'nin bir afet ülkesi olması durumundan hareketle ulaşılan sonuçların önemi büyük. Bölgesel anlamda afet yönetimi, acil durum ve müdahale alanlarında bütüncül yaklaşımla işleyiş planlarının hazırlanmış olması olası bir deprem anında bölgesel anlamda hazırlıklı olabilmeyi mümkün kılabilen en önemli ilerleme. Proje içerisinde barındırdığı 25 üyeli çalışma ağı ile ulusal düzeyde hizmet veren kamu, akademik, acil durum yönetimi, yerel yönetimler ve arama kurtarma ekiplerinin bir arada çalışabilmesine olanak tanıdı.

Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı Program Direktörü Nalan Üker bu projenin başarıyla sonuçlarına ulaştığını belirtirken, özellikle yıkıcı bir depreme karşı önleyici tedbirlerin alınmasında bölgesel bir model olma konusunda misyon taşıdığını belirterek can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi yönünde ki katkısının olduğuna vurguda bulundu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Karadeniz Romanya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title