Haberler

Karaçay Türkleri'nin Geleneksel Etkinliği Unesco Yolunda

Kuzey Kafkas Karaçay Balkarlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Korkmaz: "Türkiye'de bir Karaçay milletinin olduğunu ve bu milletinde 19 seneden beri 'Nartlanı Toy Künü'nü yaptığını tescil ettirdik.

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Kuzey Kafkas Karaçay Balkarlılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği  Başkanı Musa Korkmaz, " Türkiye'de bir Karaçay milletinin olduğunu ve bu milletinde 19 seneden beri 'Nartlanı Toy Künü'nü yaptığını tescil ettirdik. Türkiye nezdinde bu tescillendi şimdi UNESCO'ya da talebimiz gönderilecek. Orada da kabul görürse, yaşayan Karaçaylı'ların böyle bir etkinliği olduğu, Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girecek" dedi.

Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kafkasya'dan gelen Karaçay Balkar Türkleri'nin 1880'li yılların sonunda Eskişehir başta olmak üzere, Konya, Tokat, Sivas illerine yerleştiklerini söyledi.

Köylerden kente göçle dernek kurma ihtiyacı hissettiklerini anlatan Korkmaz, "Derneği çatısı altında kültürümüzü yeni nesillere öğreterek, yaşatmaya çalışıyoruz. Türkiye'deki Karaçaylıların yüzde 80'i Eskişehir'de yaşıyor. Şu an kent merkezi ve ilçelerinde 15 bine yakın Karaçay Balkar Türkü var. Eskişehir'deki derneğimiz bu yüzden Türkiye genelinde lider konumda" diye konuştu.

Dernekte 7'den 70'e herkesin bir araya gelmesi için faaliyetlerini sürdürdüklerini aktaran Korkmaz, bu kapsamda Kiril alfabesiyle Karaçayca okuma ve yazma, akordiyon ile kafkas halk dansları kursları verdiklerini bildirdi.

Türkiye'de yaklaşık 20 bin Karaçay Balkar Türk'ü yaşadığına dikkati çeken Korkmaz, "Gençlerimiz de yaşlılarımız da bir bütün olarak burada yaşamaktan mutlu. Çünkü biz burada öyle bir edep, terbiye, kültür yakalamışız ki 100 yılı aşkın Türkiye'deyiz. Şimdiye kadar içimizden bir tane dahi vatan haini çıkmamıştır, çıkmaz da. Böyle yaşıyor bizim gençlerimiz" değerlendirmesinde bulundu.

"Nartlanı Toy Künü" etkinliği

Her yıl Türkiye'deki Karaçay Balkar Türkleri'ni biraraya getirmek amacıyla "Nartlanı Toy Künü" etkinliği düzenlediklerini aktaran Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki Karaçay Türkleri'ni toplayarak, senede bir kerede 'Natlanı Toy Künü' yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde de somut olmayan kültürel miraslarla ilgili valilikte bir toplantı vardı. 6 ay önce bu günü tescilletmek için karar almıştık. Bu komisyondan geçti. Yani Türkiye'de bir Karaçay milletinin olduğunu ve bu milletinde 19 seneden beri 'Nartlanı Toy Künü'nü yaptığını tescil ettirdik. Türkiye nezdinde bu tescillendi şimdi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) de talebimiz gönderilecek. Orada da kabul görürse, yaşayan Karaçaylı'ların böyle bir etkinliği olduğu, Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girecek. Biz bu kültürümüzü yaşatmak zorundayız, bunun için varız."

Korkmaz, federasyon haline gelmek istediklerini kaydetti.

"Çocuklarımız kültürlerini öğrensin diye"

Derneğin Kadın Kolları Başkanı Şenol Koç ise 10 yıldır ayda iki kez dernek üyesi kadınlarla bir araya geldiklerini anlatarak, şunları söyledi:

"Derneğimizin amacı kültürümüzü yaşatmak, gelecek nesillere ve çevremizdekilere geleneklerimizi tanıtmak. Burada olanların çoğu akraba. Bizim kültürümüzde akrabalık ilişkileri ve saygı çok önemli. Bu yüzden kadınlarımız çok rahat gelip gidiyorlar. Derneğimize katkıda bulunmak amacıyla yemeklerimizi yapıyoruz, el işleri yapmaya çalışıyoruz, geziler düzenliyoruz. Derneğimizin çocuklara yönelik projeleri var. Bizlerde çocuklarımıza kültürlerini öğrenmeleri ve bunu yaşatmaları için onlara destek oluyoruz." - Eskişehir

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Karaçay Unesco Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title