Haberler

    Karabağ Geriliminde Rusya Devrede

    Azeri ve Ermeni askerlerinin çatıştığı Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ sınırında yaşanan gerilimi azaltmak için Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülkenin liderleriyle görüşecek.

    Vladimir Putin'in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bu hafta sonunda ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor.

    Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak görüşmelerin daha sonra üçlü görüşmeyle devam etmesi planlanıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bölgedeki gerilimi dindirmek için üçlü görüşmenin kaçınılmaz olduğunu belirtti.

    Erivan yönetimi görüşmelerin 9 Ağustos Cumartesi ya da 10 Ağustos Pazar günü olabileceğini bildirdi.

    Ermenistan'la Azerbaycan'ın 1991-1994 yılları arasında savaştığı ve en az 30 bin kişinin öldüğü Dağlık Karabağ'da yeni bir savaş ihtimalinden endişe ediliyor.

    Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde etnik çatışmaların yaşandığı ve Ermenistan tarafından işgal edilen Azerbaycan sınırları içindeki Dağlık Karabağ'daki son gerilim, 31 Temmuz'da sınır hattında bir Azerbaycan askerinin Ermenistan'ın açtığı ateş sonucunda öldürülmesiyle başladı.

    Sınır hattında bir haftadır ara ara devam eden çatışmalarda en az 13'ü Azeri olmak üzere toplam 18 asker öldü.

    Bölgedeki gerilime 20 yıldır siyasi bir çözüm bulunamazken, Ermenistan'ın desteğiyle kurulan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti uluslararası toplum tarafından tanınmıyor. İki ülke, 1994'te biten savaş sonrası aralarında sadece ateşkes anlaşması imzaladığı için hala resmen savaş halinde.

    'Rusya imajını düzeltebilir'

    İki eski Sovyet ülkesini Rusya'nın masaya oturtma çabası, Moskova yönetiminin kendi coğrafyasında son dönemde artırdığı etkinliğinin bir uzantısı olarak yorumlanıyor.

    Uzmanlar Rusya'nın kendi müttefiki Ermenistan'la, enerji zengini Azerbaycan'a arabulucu olmasının önemine dikkat çekiyor.

    Moskova'da bulunan Avrupa ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi Başkanı Timofei Bordaçev, bu diplomatik hamlenin Kremlin'in eski Sovyet coğrafyasında güvenliğin teminatı olduğu fikrini tazeleyeceğini ve 'Rusya'nın çevresindeki ülkelerin iç karışıklığa sürüklendiği' endişesini giderebileceğini belirtiyor.

    Rusya geçen 10 aylık süreçte Ukrayna'da ve Kırım'da yaşananlardan dolayı Batı'yla Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük gerilimini yaşıyor. Batılı ülkeler Ukrayna'da yaşanan çatışmalardan dolayı suçladıkları Rusya'ya ağır yaptırımlar uyguluyor. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasını da Moskova'nın politikalarına bağlıyor.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Rusya Federasyonu Vladimir Putin Azerbaycan Ermenistan Politika Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title