Haberler

Kangal'ın Gen Kaynaklarının Korunması Önemli"

Ulaş Tarım İşletmesinde Kangal ırkı çoban köpeğinin gen kaynaklarını korumak amacıyla üretim yapılıyor Hayvancılık Şube Şefi Rahattin Değirmenci: "Sivas Kangal ırkının gen kaynakları bozulmakta, devletin buna el atmasını ve gen kaynaklarının korunması amacıyla sertifikalı üretime geçilmesini.

ÇETİN KARAÇOBAN - CÜNEYT ÇELİK - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ulaş Tarım İşletmesinde, Kangal ırkı çoban köpeğinin gen kaynaklarını korumak amacıyla üretim yapılıyor.

İşletmede, 10 erkek ve 20 dişi Kangal köpeğiyle üretim gerçekleştiriliyor. Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü Hayvancılık Şube Şefi Rahattin Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kangal köpeklerinin gen kaynaklarının korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Kangalların gen kaynaklarını korumak amacıyla TİGEM bünyesinde üretim yaptıklarını belirten Değirmenci, "Kangal ırkı ve Aksaray malaklısı melezleme yapılarak, bölgede Sivas Kangal ırkının gen kaynakları bozulmakta, devletin buna el atmasını ve gen kaynaklarının korunması amacıyla sertifikalı üretime geçilmesini istiyoruz. Kangal özelliği göstermeyen bir sürü köpek satılıyor ve gerçekten Kangal genlerini korumaya çalışan kurumlar bundan hiçbir şekilde yararlanamıyor, en büyük zararı da bunlar görüyor" diye konuştu.

Kangal satın almak için sıra bekliyorlar

İşletmede yetiştirilen yavru Kangallardan satın almak isteyen vatandaşların, talebin fazla olması nedeniyle dilekçeyle başvurduğunu aktaran Değirmenci, "Dilekçeyle işletmeye başvuranlar, sıranın kendisine gelmesini bekliyor. 17 kişi, işletmeden yavru Kangal köpeği satın almak için sıra bekliyor. Bir yılda 60-65 civarında yavru yetiştiriyoruz, bu yavruların 40-45 tanesini de satıyoruz" dedi.

Rahattin Değirmenci, yetiştirdikleri Kangal köpeklerinin çiftinin 2 bin 240 liraya satıldığını sözlerine ekledi. - Sivas

Kaynak: AA / Güncel

Kangal Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title