Haberler

Kanada'da Anzak Günü Kutlaması

Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılı, Kanada'da düzenlenen Anzak Günü etkinlikleri ile de anıldı.

Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılı, Kanada'da düzenlenen Anzak Günü etkinlikleri ile de anıldı.

Kanada'nın 8 ayrı şehrinde şafak vakti düzenlenen törenlerde, Çanakkale Savaşları'nda hayatını kaybeden Avustralyalı, Yeni Zelandalı ve Kanadalı askerler anıldı. Başkent Ottawa'daki meçhul asker anıtında sabahın ilk ışıklarında bir araya gelen askeri, mülki ve sivil erkan, ölen askerleri için dua etti. Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal'ın da katıldığı tören, anıta çelenklerin konulması ve saygı duruşu ile sona erdi.

Genel Vali ilk kez katıldı -

Ottawa'daki ikinci tören Kanada Savaş Müzesi'nde düzenlendi. Geçmiş yıllardan farklı olarak törene bu yıl ilk kez Kanada Genel Valisi David Johnston da katıldı. Johnston, Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada askerlerinin kahramanca savaşıp öldüklerini ve bugün dost ve müttefik bir ülkenin topraklarında yattıklarını söyledi. Genel Vali Johnston, askerlere hitaben "sizleri asla unutmayacağız" dedi.

Ülkeler adına yapılan konuşmalarda söz alan Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, konuşmasında Atatürk'ün ölen Anzak askerlerine hitaben söylediği "Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır." sözlerini okudu. Büyükelçi Ünal, "Türk milleti, bu manada Coni ile Mehmet'i ayrı tutmamış, ikisini de aynı şefkatle bağrına basmıştır" diye konuştu.

Kanada Genelkurmay Başkanı'ndan yoğun ilgi -

Öte yandan Anzak Günü törenlerine katılan Kanada Genelkurmay Başkanı Tom Lawson, Kanada Savaş Müzesi'nde açılan Çanakkale Savaşları fotoğraf sergisindeki Türkiye bölümüne büyük ilgi gösterdi. Sergiyi Büyükelçi Selçuk Ünal ve Askeri Ataşe Hava Kurmay Albay Serkan Sevim ile birlikte gezen General Lawson, Türk askerlerinin savaşlarda çekilen fotoğrafları hakkında verilen bilgileri ilgiyle dinledi.

Törenin ardından AA'ya konuşan Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, Ottawa, Toronto, Halifax, Vancouver, St. John's, Edmonton, Regina ve Montreal'de düzenlenen Anzak Günü etkinliklerine, Türkiye'yi temsilen diplomatlar ve STK temsilcilerinin de katıldıklarını ifade etti. Selçuk Ünal, Kanada Savaş Müzesi salonlarında ayrıca, Gelincikler Ressamı olarak da ünlenen Hikmet Çetinkaya'nın Gelincikler Resim Sergisi'nin de, günün anlamına binaen açıldığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Selçuk Ünal Çanakkale Türkiye Kanada Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title