Haberler

Kan Bağışı Çağrısı

Manisa Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, kışın kan bağışının düştüğünü belirtip, vatandaşlara kan bağışı çağrısı yaptı.

Manisa Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, kışın kan bağışının düştüğünü belirtip, vatandaşlara kan bağışı çağrısı yaptı.

Kızılay Manisa Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. İsmet Nardal, faaliyetleri hattında bilgi verdi. Geçen yıl kurum olarak 61 bin 667 ünite kan topladıklarını belirten Nardal, "Her aldığımız kan üç kişiye nasip oluyor. Kırmızı kısım kansızlara, ameliyatlılara veriliyor. Beyaz kısmı kanserlilere veriliyor. Sarı kısmı ise yine kanserlilere besleyici olarak veriliyor. Değerli kan bağışçılarımızın gelerek kan bağışlarını yapmalarını, sevaba girecekleri gibi çok kişinin hayatlarını kurtaracaklarını bilmeleri gerekir" dedi.

"GENÇLEŞTİRİYOR"

Kan vermenin endişe yaratacak hiçbir tarafı olmadığını kaydeden Nardal, "18 yaşını bitirmiş 50 kilonun üzerinde sağlıklı her insan hemoglobin değerleri erkeklerde 13.5 gramın üzerinde, kadınların 12.5 gramın üzerinde ise hiçbir mahsuru yok. Erkekler senede üç ay aralıklarla dört defa, kadınlar dört ay aralıklarla kan verebilirler. Kan vermenin faydaları var. Zaten kanın kırmızı kısmının ömrü 120 gündür. 120 gün sonra kan dolaşımını tamamladıktan sonra ölüyor. Kanı versen de vermesen de ömrünü tamamlıyor. Kan verdiğimiz zaman belirli bir miktar kan azalıyor. Dolayısıyla kan eksilince vücut hemen kendini yeniliyor. Damar sistemini dolduruyor. Arkasından kemik iliği de çalışarak, damar sisteminde genç kan hücre sayısı artıyor. Damar sisteminde genç hücrelerin artması demek dokulara, beyine çok daha iyi oksijen ve hormon gitmesi demek. İnsanda bir hafifleme, yenilenme, ağrılarında azalma oluyor. Biyolojik olarak gençleştiriyor diyebilirim. O bakımdan kan vermenin çok faydası var" diye konuştu.

"DUYARLI OLMALIYIZ"

Son olarak ülkede yaşanan terör olaylarını hatırlatan Nardal, "Tüm vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını hassasiyetle bekliyoruz. Terör olayları var. Her gün trafik kazaları var. Ameliyathanede kan bekleyen hastalarımız var. Kanserlisi, Akdeniz Anemisi, lösemili hastalarımız var. Bunlar, kan bekliyor. Nereden alacağız? Piyasada marketlerde, eczanelerde satılmaz bu. Ancak insandan alınıp insana veriliyor. Bu nedenle duyarlı olmalıyız" dedi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kızılay Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title