Haberler

Kalkınma Bakanı Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terörle mücadele operasyonlarına ilişkin "Geçmişte devlet güvenliği mantığıyla bir güvenlik paradigması vardı tabiri caizse, şimdi insanı odağa alan bir güvenlik anlayışı var" dedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terörle mücadele operasyonlarına ilişkin "Geçmişte devlet güvenliği mantığıyla bir güvenlik paradigması vardı tabiri caizse, şimdi insanı odağa alan bir güvenlik anlayışı var" dedi.

Bakan Yılmaz, CNN Türk'te katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Şırnak şehir merkezinin Cizre'ye kaydırılmasına ilişkin haberlerin sorulması üzerine, Şırnak'ın merkezine haksızlık yapılmaması gerektiğini, o dengeyi koruyarak bir çözüm üreteceklerini söyledi.

Terörle mücadele operasyonu tamamlanan Silopi'de zarar tespitlerinin yapıldığını, inşa çalışmalarına başlandığını bildiren Yılmaz, Silopi'nin bir pilot bölge gibi diğer ilçeler için de örnek olacağını belirtti.

Bölgede öğretmen, okul müdürleri, muhtarlarla ayrı ayrı istişare toplantıları yaptıklarına dikkati çeken Yılmaz, böylelikle sosyal hayata ilişkin problemleri daha iyi tespit edebildiklerini kaydetti.

Operasyonların ve sokağa çıkma yasağının ardından bölge halkının kendisini nasıl karşıladığının sorulması üzerine Yılmaz, "Büyük oranda bir memnuniyet var. Emin olun bu huzur ortamının geri dönmesinden bir memnuniyet var, bütün bu sıkıntılara rağmen, bu yaşananlara rağmen. Ancak bir daha aynı şeyi yaşamamak istiyorlar, bu yönde de biz kararlılığımızı vurguluyoruz, söylüyoruz" dedi.

Yılmaz, geçmişte tabiri caizse "devlet güvenliği" mantığıyla bir güvenlik paradigması olduğunu, şimdi insanı odağa alan bir güvenlik anlayışı bulunduğunu belirterek, bunu da vatandaşların hissettiğini bildirdi.

Operasyonlar sürecinde bölge halkının çoğunun göç ettiğinin hatırlatılması üzerine de Yılmaz, "Silopi'de aşağı yukarı tamamına yakını, Cizre'de de yüzde 80'den fazlası, 90'na yakının geri döndüğünü söyleyebiliriz, yani ciddi anlamda. Bunu nereden ölçüyoruz, işte araç giriş çıkışları biraz kontrollü bir süreçte giren sayıyı biliyoruz dolayısıyla, aşağı yukarı ne kadar nüfusun geldiğinin farkındayız. Yani yüzde 80'den fazlası Cizre'nin geri dönmüş durumda" ifadesini kullandı.

Yılmaz, bazı binaların hafif hasarlı olduğunu, ancak kullanılamaz durumda haneler de bulunduğunu dile getirerek, "Silopi'de yanlış hatırlamıyorsam kullanılamayacak durumda olan hane sayısı 269, Cizre'de henüz bir çalışma sonuçlanmış değil. Bu noktada da halkımızı uyarmak isterim. Bugün duydum, hiçbir yetkisi olmayan birtakım kişilerin de dolaşıp 'zarar tespiti yapıyoruz' gibi çalışmalar yaptıklarını duydum onlara karşı halkımızı da buradan uyaralım, aman aman resmi yetkililerle bu çalışmaları yapsınlar" diye konuştu.

Bölgede hanesi ağır hasar alan vatandaşlara bin lira civarında barınma desteği verdiklerini ifade eden Yılmaz, "Silopi'nin içinde 40 kilometreye yakın yolu Karayolları kanalıyla asfaltlayacağız. Bunun da çalışması başladı. Sadece bu asfaltlama yatırımının bedeli 17 milyon liranın üzerinde" dedi.

Yılmaz, Silopi'de evlerdeki zarar ziyanın eşya boyutu dikkate alınmadığında 80 milyon lira civarında olduğunu, bu rakamın altyapı çalışmalarıyla 100 milyon liranın üzerine çıkacağını, Cizre'de bu rakamın çok daha yüksek olacağını kaydetti.

"Yerel ekonomiyi destekleyici bazı tedbirler de alıyoruz"

Esnafla ilgili zarar tespitleri yaptıklarını anlatan Yılmaz, iş kaybından dolayı prim ertelemeleri yaptıklarını, vergi ödemesini ertelediklerini, kredi kullanımında kolaylıklar sağladıklarını söyledi.

Yılmaz, "TOKİ burada başladığı zaman yerel ekonomi odaklı çalışmasını isteyeceğiz, yani yerelden tedarik, yerelden işçilik, bu yerel ekonomiyi destekleyici bazı tedbirler de alıyoruz. Yerelden gençlere dönük birtakım istihdam hadiseleri bütün bunlarla esnafımızı daha bir rahatlatacağız inşallah" dedi.

Bölgedeki yerel yönetimleri de eleştiren Yılmaz, "Belediyelerin bu süreçte çok iyi bir sicili de olmadı açıkçası. Yani bu hendekler kazılırken bu hadiseler yaşanırken şehirlerine yeterince sahip çıktıklarını maalesef göremedik, tam aksine birtakım hadiselerde iş makinelerinin kullanıldığını ve buralarda belediyelerin maalesef bazı lojistik diyebileceğimiz hizmetler verdiklerine şahit olduk. Dolayısıyla belediyeler bu noktada çok sağlam bir sicile maalesef sahip değiller" ifadelerini kullandı.

Emniyet ve güvenliğin olmadığı yerde özgürlük, refah ve demokrasiden söz edilemeyeceğini belirten Yılmaz, "Can güvenliği her şeyin başı diğer bütün hakların başı, bu olmadan diğerlerini tartışmanız bile mümkün değil. Dolayısıyla güvenliksiz olmaz bu işler. Burada da çok kararlıyız, hiçbir şekilde geriye dönme niyetimiz de yok. Güvenliği tesis edinceye kadar bütün ilçelerimizde gereken neyse yapılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, güvenliğe de daha nitelikli baktıklarını belirterek, vatandaşla teröristi hiçbir şekilde birbirine karıştırmadan, bir taraftan güvenlik politikalarını en etkili şekilde uygularken, diğer taraftan da demokratikleşme ve kalkınma çabalarına da hiçbir şekilde ara vermediklerini söyledi.

"Gençleri ve kadınları önceliyoruz"

Bölge gençlerini iyi eğitmenin, istihdam imkanları sağlamanın önemine işaret eden Yılmaz, " Birilerinin yaptığı gibi bir başka rejime, Esed'in rejimine, başka bir rejime burada bu gençleri kurban etmek yerine, bunları eğitime yönlendirmek, istihdama, üretkenliğe yönlendirmek gerekiyor" dedi.

Bütün politikalarda gençleri ve kadınları önceliklendirdiklerini anlatan Yılmaz, gençlere çok daha etkili politikalarla ulaşılması gerektiğini vurguladı. Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Beş tane kurumumuz var onlarla ayrı bir toplantı yapacağım Ankara'da bu Aile Bakanlığımız, Gençlik Spor Bakanlığımız, Milli Eğitim, Sağlık ve Kültür Turizm yani insana ilişkin diyelim bakanlıklarımızla ayrı bir toplantı yapıp eylem planımızı ayrıca gözden geçireceğiz ve burada da dediğim gibi kadınlara ve gençlere dönük neler yapabiliriz? İşte yeni gençlik merkezleri, mesleki eğitimler, GENÇDES dediğimiz bu kültür, sanat faaliyetlerini destekleme programları... Bütün bunlarla hem hayatı daha renkli hale getirme, zenginleştirme hem de mesleki boyutla istihdamı desteklemeye dönük kalkınma ajanslarımız, GAP idaremiz her kanaldan gençlerimize dönük çalışmaları daha bir yoğunlaştıracağız."

Kaynak: AA / Ekonomi

Cevdet Yılmaz Şırnak Silopi Cizre Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title