Haberler

Kalkınma Bakanı Yılmaz Açıklaması

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, istihdam ve üretim paketine ilişkin, "Bu yılki konjonktür içinde büyümemizi hızlandırmak, istihdam artışını devam ettirmek istiyoruz.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, istihdam ve üretim paketine ilişkin, "Bu yılki konjonktür içinde büyümemizi hızlandırmak, istihdam artışını devam ettirmek istiyoruz. İstihdam paketi bu hedeflere hizmet eden bir paket" dedi.

Yılmaz, Habertürk TV'de yayınlanan Eko-Siyaset programında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ne yönelik sorular üzerine Yılmaz, paket kapsamında atılacak adımlarla istihdamı, üretimi desteklemeyi amaçladıklarını söyledi.

Dünyanın getirdiği konjonktürün de etkisiyle büyüme hızında bir miktar yavaşlama olduğuna işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bu yılki konjonktür içinde de büyümemizi hızlandırmak istiyoruz, bir taraftan istihdam artışını devam ettirmek, diğer taraftan imalat sanayi başta olmak üzere üreterek büyüyen, ihraç eden bir Türkiye'yi devam ettirmek istiyoruz. İşte bu paket aslında bu hedeflere hizmet eden, rekabet gücümüzü artırmayı öngören, iş gücümüzün niteliğini yükseltmeyi öngören, şirketlerimizin finansman yapısını güçlendirmeyi, sermaye yapısını daha az kırılgan hale getirmeyi öngören bir paket. Diğer taraftan, KOBİ'lerimiz ve kadınlar, gençler başta olmak üzere önemli kesimler için de pozitif ayrımcılık içeren önemli bir paket."

Enflasyon verilerine yönelik sorulara karşılık Yılmaz, enflasyondaki artışın büyük oranda gıda fiyatlarından kaynaklandığını söyledi. Yılmaz, şunları kaydetti:

"Ocak-mart dönemindeki birikimli enflasyon 3,03 civarında, bunun 2,14 puanı aslında gıdadan kaynaklanıyor, burada mevsimsel etkilerden bahsedebiliriz. Buna rağmen geçen yıla göre genel enflasyonumuzda bir düşüş söz konusu.. Bundan sonraki dönemde baktığınız zaman, bir taraftan gıda fiyatlarının yaz aylarına doğru hareketliliği, döviz kurundaki hareketlilik, petrol fiyatları gibi unsurlarla enflasyonun gelişimini izleyeceğiz ancak geçen yıla göre çok daha olumlu bir perspektife sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim."

"Büyümede iç talep katkısı artacak"

Geçen yılki büyümenin büyük oranda dış talepten kaynaklandığını dile getiren Yılmaz, "Bu yıl iç talebin payı bir miktar daha artacaktır ama yine dış talebin önemli olduğunu düşünüyoruz, ikisi dengeli bir şekilde gitmeli" dedi. Yılmaz, geçen yıla göre 2,3 puanlık bir azalmayla yüzde 5,5'luk bir enflasyon öngördüklerini ifade etti.

Yılmaz, bakanlık olarak yaptıkları hesaplamalarda petrol fiyatlarından büyümeye yarım puan civarında katkı beklediklerini belirtti.

Türkiye'nin dünyadaki gelişmelerin yanında kendi politikalarına bakması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Dünya konjonktürü ne olursa olsun, siyasi istikrarınız varsa, reformlar yapmaya devam ediyorsanız o konjonktürden çok daha güçlü bir şekilde faydalanırsınız" değerlendirmesinde bulundu.

Çözüm sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, "Gerçekten hayati bir konu, ülkemizin prangalarından kurtulması, kaynaklarını çok daha verimli bir şekilde ekonomiye, kalkınmaya aktarması anlamında önemli, demokratikleşme açısından önemli, her bakımdan önemli bir süreç. Bu sürecin iyi idare edilmesi için güçlü sivil yönetimlere ve siyasi istikrara ihtiyaç var" dedi.

Başkanlık sistemi

Başkanlık sisteminin yürütmede istikrarı garanti eden bir sistem olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Şimdi son 12 yılda AK Parti halktan aldığı destekle sistemin zaaflarını örttü aslında. Ancak sistemik olarak bizim yürütmede istikrarı garanti altına almamızın yolu başkanlık sisteminden geçiyor. Ancak bu şu anlama gelmiyor: Parlamentonun, Meclis'in güçsüz bir konuma geleceği anlamına gelmiyor. Yasamada Meclis'in çok daha güçlü hale geldiği, yürütmede istikrarın olduğu, yargının tarafsız ve bağımsız işlediği bir yapı içinde, kontrol-denge sistemi içinde demokratik bir başkanlık sisteminin Türkiye'ye çok fazla şeyler kazandıracağına inanıyorum ekonomide de diğer politika alanlarında da."

Kaynak: AA / Ekonomi

Cevdet Yılmaz Habertürk Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title