Haberler

Kafkasör Festivali Boğalı Kortej Yürüyüşü ile Başladı

Artvin'de 35'ncisi düzenlenen Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali, boğaların da getirildiği kortej yürüyüşüyle başladı.

Artvin'de 35'ncisi düzenlenen Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali, boğaların da getirildiği kortej yürüyüşüyle başladı.

Artvin Valiliği ve Belediye Başkanlığı'nın organizasyonuyla düzenlenen ve 5 gün sürecek olan festivalin açılış törenine, Artvin Valisi Kemal Cirit, Ak Parti Milletvekili İsrafil Kışla, Ak Partili Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Emniyet Müdürü Alaattin Akbaş ile  yaklaşık bin kişi katıldı. Valilik önünde yapılan tören Atatürk anıtına çelenk sunulmasının ardından aşıkların atışmalarıyla devam etti.

İSPANYA'YA NAZİRE OLSUN DİYE BOĞA DOĞA İÇ İÇE

Burada konuşan Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, boğa güreşlerinin Artvin'in kültüründe olduğunu belirterek, "Hayvanlarımızın uygun ortamlarda barıştırılması amaç edilmiştir. Boğalar buradan dağa gidiyor, sarp yaylalarda liderlerini seçiyor. İki yıldır İspanya'ya nazire olsun diye boğalarla doğa iç içe, insanlar iç içe, dostça ve kardeşçe birlikte yürüyebiliyoruz. İnsanlar hayvanlara zarar vermezse onlar da bize zarar vermez" dedi.

KORTEJ YÜRÜYÜŞÜNDE 8 BOĞA

Tören sonrası kortej yürüyüşü gerçekleşti. Kafkasör Festivalinin ana teması olan boğa güreşlerini temsilen kortej yürüyüşü 8 boğanın katılımıyla yapıldı. Önde yürüyen protokolü vatandaşlar takip etti, kortejin arkasından da 8 boğa sahipleri ile yürüyüşe katıldı. Artvin Valiliği önünden başlayan yürüyüş tulum, akordeon eşliğinde oynanan horonlarla Cumhuriyet Caddesi'nde devam etti. Belirli aralıklarla yürütülen boğalar yürüyüş sırasında zaman zaman sahiplerine zor anlar yaşattı. Boğa sahipleri, zaman zaman kontrol etmekte zorlandıkları boğaları cadde üzerindeki direklere bağlamak zorunda kaldı. Boğalar daha sonra da kamyonlarla festivalin yapılacağı Kafkasör Yaylası'na gönderildi.

800 KİLOLUK NOYAN'I ZORLA ZAPTETTİLR

Bu arada, 35'inci Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivalin kapsamında pazar günü Baş kategorisinde güreşecek boğalardan Noyan, kortej yürüyüşünde huysuzluk yaptı. 800 kiloluk boğayı 4-5 kişi güçlükle sakinleştirdi.

YÜZYILLIK GELENEK

Kafkasör Festivali bölgede yüzyıllık bir geleneği yaşatıyor. Havaların ısınması ile birlikte yayla ve mezralara göç eden bölge halkı yaylalara çıkmadan önce düzenledikleri etkinlikte boğalarını güreştiriyor. Güreşlerin ardından da boğalar liderlerini belirliyor, bu lidere de Baş Boğa adı veriliyor. Yüzyıllardır süre gelen gelenekle düzenlenen Kafkasör Festivali'ne bu yılda Artvin ve ilçeleri ile Rize'den 100'e yakın boğa katılacak. Festival kapsamında Cumartesi ve Pazar günleri 6 kategoride ödüllü boğa güreşleri yapılacak. Güreşlerde Baş boğa seçilecek hayvanın sahibine 12 bin lira para ödülü verilecek. - Artvin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kemal Cirit Ak Parti İspanya Artvin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title