Haberler

Kadınlar Şiddet Gördüklerini Utandıkları İçin Söylemiyor"

ABD'li emekli polis Mark Wynn, aile içi şiddete uğrayan kadınların "utandıkları" için sesiz kaldıklarını bildirdi.

ABD'li emekli polis Mark Wynn, aile içi şiddete uğrayan kadınların "utandıkları" için sesiz kaldıklarını bildirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Bülent Ecevit Kültür Merkezinde düzenlenen, Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Tedbirleri Konferansında konuşan ABD'li emekli polis Mark Wynn, kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik ülkesinde yapılan çalışmaları ve bu konudaki deneyimlerini paylaştı.

Çocuk yaşlarda annesinin üvey babasından gördüğü şiddeti anlatan Wynn, o yıllarda ABD'de polislerin aile içi olaylara duyarsız kaldığını belirtti. Wynn, "Yıllarca annem, üvey babamdan şiddet gördü ve defalarca polis çağırdık. Polis bir süre sonra 'artık bizi arama yoksa seni tutuklarız' diye karşılık verdi. Kadınlara baskı uygulayan bir toplumda yetiştik ve bunu değiştirmek için çabalamamız gerekiyordu. Bizim görevimiz konuşamayan, sesini çıkaramayan kadınlara yardımcı olmak." dedi.

Mesleğine ilk başladığı yıllarda da aynı yaklaşımın devam ettiğini kaydeden Wynn, o dönemde her yıl ortalama 25-30 kadın cinayeti gördüğünü, ancak kendilerine aile içi şiddete karışmamaları gerektiğinin söylendiğini dile getirdi.

Aile içi şiddet konusunda ABD'de yıllarca kadınların suçlandığını da ifade eden Wynn, şöyle devam etti:

"İyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir aşçı olmadıkları için şiddetin sorumlusunun kadınlar olduğu inancını zor da olsa değiştirdik. 1994 yılında başlattığımız bir çalışmada 'bu şiddeti engellemek için bir şeyler yapmalıyız' diye düşündük ve biz erkek kolluk kuvvetleri olarak, toplum içerisindeki erkeklerle bir araya geldik, konuştuk. Birbirimizden çok şey öğrendik. Kadın hakları için onların da devreye girmelerini, konuşmaları gerektiğini anlattık. Erkekler olarak daha çok konuştukça, daha çok kadın öne çıkmaya başladı. Daha çok kadın STK'lara ve kurumlara gelmeye başladı. Aile içi şiddet gören kadınlara neden uzun süre sessiz kalıp bu şiddeti bildirmediklerini sorduğumuzda bize 'utandık' dediler. Korkuyorlardı; ailelerin onları sokağa atacaklarından korkuyorlardı. Düzgün bir kadın olmak istiyorlarsa kocalarına boyun eğmeleri gerektiğini söylediler. Ancak yıllar içerisinde verdiğimiz mücadelenin ardından kadınlar da kendi aralarında birleşiyorlar, haklarını savunuyorlar. Ben bir erkek olarak şuna karar verdim, 'yeter'. Kadın ve çocukların haklarına ilişkin ayağa kalkmamız gerekiyor."

Kısa süre önce Ankara'da Türk polislerle bir araya geldiğini anlatan Wynn, Türk polisiyle aynı düşünceleri paylaştıklarını ifade etti. Wynn, "Yeni jenerasyon da kadına şiddetin kabul edilemez olduğunu söylüyor ve bununla mücadele ediyor. Bu niyeti duydum ve bu beni çok mutlu etti. Türkiye'de de ABD'de olduğu gibi kadınlar eşit bir toplum istiyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Bülent Ecevit Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title