Haberler

Kadınlar Daha Az Kan Veriyor

Güncelleme:

Türk Kızılayı İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Tatar "Avrupa'da özellikle 40 yaşından sonra kadınlar kan verme konusunda daha bilinçli" dedi. Kadınların daha az kan bağışında bulunduğu bildirildi.

Türk Kızılayı İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Adem Tatar, merkezin Kayseri, Sivas, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Niğde ve Yozgat'a hizmet verdiğini, bölgedeki 110 hastanenin kan taleplerini karşıladıklarını söyledi.

Türkiye'nin gönüllü kan bağışı sistemine 2005 yılında geçtiğini belirten Tatar, eskiden ülkenin kan ihtiyacının yüzde 17'sini karşılayan Türk Kızılayıı'nın bu oranda yüzde 85'lere ulaştığını dile getirdi.

Kadınlar kan bağışına teşvik edilmeli

Tatar, gönüllü kan bağışında Türkiye genelinde ilginin yüksek olduğunu, testler sonucunda toplanan kanlardan sadece yüzde 1'inin pozitif çıktığını ve imha edildiğini ifade etti.

Türkiye'de kan bağışına daha çok üniversite öğrencilerinin gönüllü ve meraklı olduğuna dikkati çeken Tatar, şöyle konuştu:

"Öğrenciler kan bağışı konusunda çok duyarlı. 18-65 yaş arasındaki vatandaşlar kan verebiliyor. Bazen 18'ini doldurmadığı için gençlerimizden kan alamıyoruz. Buna üzülen gönüllülerden bazıları 18'ini doldurup doğum gününü kutladığı gün gelip bağışta bulunuyor. Bu duyarlılık mutluluk verici. Ancak maalesef kampanyalarda kadınların oranı az. Kadınların kan bağışına katkısı yüzde 10. Avrupa'da özellikle 40 yaşından sonra kadınlar kan verme konusunda daha bilinçli. Bizdeki oranın düşüklüğünün farklı nedenleri var. Kadınlar kan verme konusunda kararsız. Halbuki kadınlar da erkekler gibi kan bağışında bulunabilir. Bize kan verme isteğiyle geldiklerinde gerekli testler yapılıyor. Zaten sağlığı elverişli değilse, değerleri düşükse kan almıyoruz. Genellikle meydanlarda kan bağışı kampanyası düzenliyoruz. İçinde kan alınabilen, geniş, konforlu kapalı araç sıkıntımız var. Yakın zamanda mobil bir aracımız hizmete girecek. Rahat, geniş ortamı sayesinde kadınlar da bu araçta daha kolay kan verebilir. Ekim ayında bu araç hizmete girecek. Kadınların teşvik edilmesi için ayrıca çalışmalar yapılması gerekiyor."

"Ailelerin kan ihtiyacından haberi bile olmuyor"

Tatar, kan merkezlerinin hem kan toplamak hem de hastanelerin kan ihtiyaçlarını sağlamakla yetkili ve sorumlu olduklarının altını çizerek, İç Anadolu Bölge Kan Merkezi'nin kan ihtiyacının bu yıl yaklaşık 82 bin ünite olduğunu belirtti.

Bu yıl ki hedeflerinin bölge olarak 96 bin 500 ünite kan toplamak olduğunu anlatan Tatar, "Şu ana kadar 98 bin ünite civarında kan topladık. Kan bağışı kampanyanlarında bir ekibimiz ortalama 60 ünite kan topluyor. Bölge halkı, bağış konusunda çok duyarlı. Ortam hazırlandığı zaman halk büyük ilgi gösteriyor. Resmi kurumlar ve özel kuruluşlar talep ettiğimizde kesinlikle geri çevirmiyor" diye konuştu.

Kampanyalardan elde edilen kanların hastalara ulaştırılma sürecini de aktaran Tatar, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığının bize bildirdiği belirli bir kritik kan stoğu seviyesi var. Stoğu bu seviyenin üzerinde tutmaya çalışıyoruz. Tüm hastanelerle de online bağlantımız var. Hastaneler gün içinde belirli bir saate kadar taleplerini bildirirler, bu veriler toplanır. Hazırlanan kanlar, merkezlerimizdeki araçlarla hastanelere dağıtılır. Acil talepler olursa bunlar için ayrıca hazırlık yapıyoruz. Eskiden hasta yakınları kan bulmaya çalışırdı. Artık kan ihtiyacından ailelerin haberleri bile olmuyor. Hastaya bir serum takılacağı zaman nasıl hasta yakınından talep edilmiyorsa kan da aynı şekilde. Hala kan anonsları duyabiliyoruz ya da sosyal medyada kan bağışı talebinde bulunuluyor. Çünkü bazı hastanelerde kalp cerrahisi için 'sıcak kan' adı altında kan talep ediliyor. Hastane bu tür ameliyatlarda kan bankasının kanını kabul etmiyor. Dünyada gelişmiş ülkelerde bundan vazgeçildi, banka kanı kullanılabiliyor."

Kaynak: AA / Güncel

Türk Kızılayı Kayseri Tatar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title