Haberler

Kadın Çiftçilere Pozitif Ayrımcılık İsteği

Güncelleme:

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, kadın çiftçilerin sosyal güvenlik ve tarımsal destekleme konularında pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasını istedi.

Sakarya'da düzenlenen Kadın Çiftçi Eğitim Sertifika töreninde Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kadın çiftçilerin sosyal güvenlik ve tarımsal destekleme konularında pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasını istedi.

TZOB'un düzenlediği Kadın Çiftçi Eğitimi'nin sertifika töreni Sakarya'nın Erenler ilçesindeki bir otelde gerçekleştirildi. Sertifika törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB ) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya milletvekilleri Ali İhsan Yavuz, Ayhan Sefer Üstün Hasan Ali Çelik, Ayşenur İslam da katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 2012 yılı 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile kadın çiftçilerin eğitimi konusunda protokol imzaladıklarını hatırlattı. Öncelikle belirlenen 5 pilot ilde kadın çiftçi eğitimlerinin tamamlandığını vurgulayan Bayraktar, eğitimi tamamlayan kadın çiftçilerin desteklemelerde pozitif ayrımcılığa tabi tutulmasını isteyerek şöyle devam etti:

"Kadın çiftçilerimizin eğitimlerde öğrendiklerini çocuklarına, yani geleceğin çiftçilerine ve diğer kadın çiftçilere de aktarmalarını umut ediyoruz. Kadın Çiftçi Eğitimi Protokolü kapsamında, eğitimlere katılan kadın çiftçilerimize zirai kredilerde, devlet desteklerinde, projelerde öncelik ve ayrıcalık tanınmasını istiyoruz. Böylelikle vereceğimiz sertifikaların kadın çiftçilerimiz için bir anlam ve değer ifade edeceğini düşünüyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Fatma Şahin ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker de kabul ederlerse, eğitim gören kadın çiftçilerimiz arasından ihtiyaç sahibi, muhtaç kadın çiftçilerimize, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi'nden faydalanma imkanı sağlanmasını talep ediyoruz."

SİGORTA PRİMLERİNDE POZİTİF AYRIMCILIK UYGULANMALI

Tarım sektörünün en önemli sorununun sosyal güvenlik konuları olduğunu hatırlatan Şemsi Bayraktar, tarımda çalışan kadın çiftçilerin ödemesi gereken sigorta primleri için de pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini söyledi. Bayraktar, "Prim miktarının yüzde 60'ı devlet tarafından karşılanmalıdır. Böylelikle ülkemizde tarımda çalışan kadınların üretim alanındaki gelir düşüklükleri, sosyal güvenliğini olumsuz yönde etkilemeyecek, kadınları eşlerinin sosyal güvenliğine bağımlı kalmaktan kurtaracaktır" dedi.

MÜHENDİS VE VETERİNER KÖYLERE GİDECEK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise konuşmasında kadınların eğitiminin, ailenin ve toplumun eğitimi anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Mühendis ve veteriner hekim köylere gidecek, çiftçiyle birlikte yaşayacak. Mesaisini bulunduğu köyde geçirecek 10 bin personeli görevlendirdik. Bunun şu anda yüzde 30'u bayanlardan oluşmakta. Buna da özellikle biz dikkat ediyoruz. Kadının eğitimi, ailenin eğitimidir. Ailenin eğitimi de toplumun eğitimidir. Bunun esas sırrı budur. Toplumun geleceğine yatırım yapacaksak, eğitim düzeyi yüksek nesiller yetiştireceksek, kadın eğitimine her alanda mutlaka daha fazla emek sarf etmeli, daha fazla dikkat göstermeliyiz."

BİRİNCİ SINIF VATANDAŞIN YOLU KALKINMADAN GEÇİYOR

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de bir konuşma yaparak, ülkede ekonomik refahı sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltmeye çalışırken, küresel sorunları nasıl çözeceğiz diye baktıklarında toprak, su ve enerji konularının önem kazandığını söyledi.

Şahin, "Toprağını ve suyunu iyi kullanana ülkeler, ekmeğini ve suyunu iyi kullanan ülkeler, verimliliği esas olarak gören ülkeler, geleceğe dair bütün hedeflerine ulaşmada başarılı olacaklar. İnsanları her alanda birinci sınıf vatandaş yapabilmenin yolun kalkınmadan geçiyor. İşte tam burada da toprak en büyük ilaç, en büyük derman. Toprak alın teri, emek, tevazu, alçak gönüllük. Toprağı bu kadar güçlü kılan şey, kadınlarımız, çiftçilerimiz. Kadınlarımızın bu alanda bilgili olması bizim geleceğe dair aslında duygusal bir talep değil, akıllı bir ekonominin temel felsefesidir. Dolayısıyla bugün Sakarya'da yaptığımız Türkiye'nin genelinde imzaladığımız protokolün gereğini yapmak en büyük görevimiz. Biz 10 yıl önce bu eksikliği gördüğümüz için medeniyet yolculuğumuzda kadının ve erkeği kalkınmanın bir parçası yapmamız gerektiğini inandık" dedi.

Konuşmaların ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ve diğer katılımcılar 322 kadın çiftçiye sertifikalarını verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Mehdi Eker Şemsi Bayraktar Fatma Şahin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title