Haberler

Kadın Ayakkabıları Suriyeli Ustaların Ellerinde Şekilleniyor

Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Gaziantep'te, kadın ayakkabısı imalatında yaşanan boşluğu, Suriyeli imalatçılar doldurdu.

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Gaziantep'te, kadın ayakkabısı imalatında yaşanan boşluğu, Suriyeli imalatçılar doldurdu.

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Genel Başkanı ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'in ayakkabı üretimi ve ihracatında İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 17'sinin Gaziantep'ten yapıldığını belirten Buğur, 530 üyelerinin bulunduğunu, ancak imalat yapan iş yeri sayısının binin üzerinde olduğunu anlattı.

Ticaret odasına kayıtlı 77'si Suriyeli olmak üzere 477 ayakkabı üreticisi bulunduğunu ifade eden Buğur, kentteki imalatçılarda ağırlıklı olarak erkek ayakkabısı üretiminin yapıldığını dile getirdi. Buğur, şöyle devam etti:

"Gaziantep'te kadın ayakkabısı üretimi yapan yerler vardı, ama sayıları azdı. Suriyelilerin kentimize gelmesiyle kadın ayakkabı üretimi de arttı.100'e yakın üretim atölyesi var Suriyelilere ait. Suriyeliler kentteki kadın ayakkabı üretim boşluğunu doldurdu diyebiliriz. Halep kentinde ayakkabıcılık gelişmişti. Savaş çıkınca oradan kaçan üreticiler Gaziantep'e geldi. Suriyelilerin gelip ayakkabı imalatı yapmasından rahatsız olmadık. Sektörümüzü tamamlamış oldular, ancak bu sözlerim kayıtlı olarak iş yapanlar için geçerli. Bir de kayıt dışı üretim yapıp haksız rekabete neden olanlar var. Onların da bir an önce kayıt altına alınmalarını istiyoruz. Bu konunun takipçisiyim."

Gaziantep'ten 25 ülkeye ayakkabı ihracatı

Buğur, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'den geçen yıl 704 milyon 241 bin dolarlık ayakkabı ihracatı yapıldığı aktardı.

Gaziantep'ten yapılan ihracatın ise 114 milyon 482 bin dolar seviyesinde bulunduğunu belirten Buğur, "25'e yakın ülkeye ayakkabı ihracatımız var. Ayakkabıcılar olarak 2017'de bu rakamı artırmak için çalışacağız. Yeni pazarlar bularak Türk ayakkabısının adını dünyaya duyurmak istiyoruz." diye konuştu.

20 kişiye istihdam sağladı

Suriyeli ayakkabı imalatçısı Ahmet Süleyman da yaklaşık 5 yıl önce Halep'teki evlerini terk ederek Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Yaşamlarını idame ettirebilmek için çeşitli ayakkabı atölyelerinde çalıştığını anlatan Süleyman, "Benim mesleğim ayakkabıcılık. Halep'te atölyem vardı. Türkiye'de bir süre işçilik yaptıktan sonra iş yeri açabileceğimizi öğrenince yeniden ağabeyimle kendi atölyemizi kurmaya karar verdik. Çok şükür şimdi 20 işçimiz var. Kadın ayakkabısı üzerine çalışıyoruz. Eski iş bağlantılarımızı da yeniden kurmaya başladık." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gaziantep İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title