Haberler

Kaçarak Evlendiği Kocasına Kavuşmak İçin Aym'ye Başvurdu

Osmaniye'de, küçük yaşta kaçarak evlendikleri için kocası 2 yıldır cezaevinde olan kadın, 11 yıl hapis cezası verilen eşine kavuşabilmek için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu Ailesi şikayetçi olmamasına rağmen kamu davası nedeniyle eşine hapis cezası verilen Tuba Filiz: "Mahkeme sadece kocamı değil, beni.

AHMET ERKAN YİĞİTSÖZLÜ - Düziçi ilçesinde 14 yaşındayken kaçarak dini nikahla evlendiği kocası "kız kaçırma" suçlamasıyla açılan kamu davasından 11 yıl hapse mahkum edilen kadın, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuru yaptı.

Küçük yaşta kız kaçırma suçlamasıyla hakkında açılan dava sonucu 10 yıl 10 ay hapis cezası verilen ve 2 yıldır cezaevinde olan Veli Filiz'in (30) eşi Tuba Filiz (22), eşi cezaevinde olduğu için mağdur oldukları gerekçesiyle avukatı aracılığıyla AYM'ye başvurdu.

7 yaşındaki kızıyla kayınvalidesinin evinde yaşıyor

Düziçi ilçesinde kayınvalidesinin evinde 7 yaşındaki kızı Hürü Neşe ile yaşayan Tuba Filiz, 2006 yılında 14 yaşındayken eşi Veli Filiz ile kaçarak dini nikahla evlendi. Tuba Filiz'in babası Ali Kızal'ın, o zaman lise 1. sınıf öğrencisi olan kızının okuldan eve dönmemesi üzerine polise müracaatta bulunmasıyla adli süreç başladı. Kısa süre sonra kızının kaçtığını ve evlendiğini öğrenen Kızal, damadı ve kızıyla barışarak şikayetçi olmadığını belirtti.

"Küçük yaşta kız kaçırma ve cinsel istismar" suçlamasıyla Veli Filiz hakkında kamu davası açıldı. Çift, 2007 yılında kızları Hürü Neşe dünyaya geldikten sonra 2008 yılında resmi nikah yaptı.

Hakkındaki kamu davası 2012 yılında sonuçlanan Veli Filiz, aldığı 10 yıl 10 ay hapis cezası nedeniyle cezaevine girdi. Cezası gereği 5 yıl daha cezaevinde kalacak Veli Filiz'in eşi ve kızı, kayınvalidesi Elif Filiz'in (60) yanında kalmaya başladı. Dul ve yetim aylığıyla geçinen kayınvalide, hiçbir geliri olmayan gelini ile torununa bakıyor.

Tuba Filiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisi ve kızının iki yıldır büyük mağduriyetler yaşadığını, son çare olarak AYM'ye bireysel başvuru hakkını kullandığını söyledi.

Benzer olaylar nedeniyle açılan kamu davalarının Yargıtay tarafından bozulduğuna dair gazete kupürlerini gösteren Filiz, mahkeme kararının kocasıyla kendisini ve küçük kızını da cezalandırdığını ifade etti.

Kocası hakkında bir şikayet dilekçesi olmadığını ve ailelerin barıştığını anlatan Filiz, şöyle konuştu:

"Kocam kasten bir suç işlemedi, kendi rızamla ona kaçtım ve evlendik. Kocamın tutuklanması ailemizi dağıttı, kızım babasız büyüyor. Kayınvalidemin evine sığındık, zor şartlar altında yaşıyoruz. Benzer olaylarda Yargıtay tarafından cezanın bozulduğunu öğrendim. Denetimli serbestlik, ev hapsi veya açık cezaevi gibi uygulamalar olabiliyormuş. Eşim cezaevinde olduğu için hem maddi hem manevi sıkıntılar çekiyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesi için durumumuza çözüm bulunmasını istiyorum."

-Babasının çalışmak için başka şehre gittiğini sanıyor

Eşinin cezasının Yargıtay tarafından onaylanmasından sonra sesini duyurmak amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşleri ile çok sayıda sivil toplum kuruluşuna mektup yazarak mağduriyetini dile getirdiğini aktaran Filiz, şöyle devam etti:

"Kızım Hürü Neşe, babasının çalışmak amacıyla başka bir şehre gittiğini zannediyor. Bana, babasının ne zaman işten döneceğini soruyor. 'Babamı artık işten çıkarsınlar, onu çok özledim, Babam beni ne zaman parka, dondurma yedirmeye götürecek' diye soruyor. Maddi sıkıntı çekiyoruz, şimdiye kadar üç defa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım aldım, yeşil karttan başka sosyal güvencemiz yok. Mahkeme sadece kocamı değil, beni ve 7 yaşındaki kızımı da cezalandırdı. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. En azından, eşimin kalan cezasının açık ya da yarı açık cezaevinde çekmesini istiyorum."

Mahkeme kararı, anayasanın 20 ve 41. maddelerini ihlal ediyor

Tuba Filiz'in avukatı Mustafa Darçın ise tüm iç hukuk yollarının tükenmesiyle son çare olarak AYM'ye başvuruda bulunduklarını belirtti.

Mahkeme kararının müvekkilinin aile bütünlüğüne zarar verdiğini savunan Darçın, "Anayasamızın 20 ve 41. maddeleri ailenin bütünlüğü ve korunmasıyla ilgili hükümleri içeriyor. Anayasanın, ailenin birliği ve korunmasına ilişkin maddeleri ihlal ettiği düşüncesiyle AYM'ye başvuruda bulunduk. Umarım, bireysel başvurumuz kabul edilir ve müvekkilim eşine kızı da babasına kavuşur" diye konuştu. - Osmaniye

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Yargıtay Osmaniye Düziçi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title