Haberler

Jinekomasti Nedir?

ilandır
Güncelleme:

Yaz ayları beraberinde birçok estetik kaygı ve problemi de getiriyor. Deniz ve plajlarda fiziksel özellikleri yüzünden rahat edemeyenler de soluğu estetik cerrahların kapısında alıyor.

Sadece kadınların değil, bu dönemlerde erkeklerin de sıkça kendisine başvurduğunu belirten Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Defne Erkara erkeklerde % 50 - % 60 oranında görünen jinekomasti rahatsızlığının oldukça yaygın olduğunu vurguluyor.

Erkeklerde ciddi boyutlarda görünen jinekomasti; erkek meme dokusunun aşırı büyümesi olarak tanımlanıyor ve birçok nedene bağlı oluşabiliyor. Alkolik erkeklerde bu problemin daha çok görülebildiğini söyleyen Op. Dr. Defne Erkara bu hastalığın erkeklerde sosyal problemlere yol açtığını ve kişilerin hayatlarını negatif yönde etkilediğini belirtiyor. Jinekomastiyle ilgili merak edilen tüm detayları Dr. Defne Erkara'ya sorduk; işte merak edilenler.


Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti, erkeklerin memelerindeki olağan dışı büyümeye verilen tıbbi isimdir. En çok sebebi, ergenlik çağında alınan kiloların o dönemde hormonal karışıklığa yol açması sonucu kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen aktivitesinin fazla hale gelmesidir. Östrojen fazlalığı erkek ergenlerin memelerindeki meme bezinin büyümesine neden olur. Ergenlik geçince biraz küçülen memeler, kilo fazlalığı da söz konusu ise epey belirgin olarak kendini gösterir.

Jinekomasti, eğer sebep tıbbi bir hastalık değilse sadece görsel rahatsızlık yaratır. Bu yüzden hastalık olup olmadığı bile tartışmalıdır. Ancak sağlık tanımının sosyal iyilik parçasını bozduğu için hastalık olarak kabul edilebilir. Jinekomasti erkekte sosyal problem yaratabilir. Bize meme büyüklüğü şikayeti ile başvuran birçok erkek rahat tişört giyemediğinden ve özellikle denizde, plajda rahat edemediğinden dolayı mutsuzdur. Bu durumu jinekomasti atletleri ya da dar ve sıkı giysiler ile kamufle etmeye çalışırlar.

Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomastinin tek tedavisi ameliyatla bu fazla veya büyük olan dokuların çıkarılmasıdır. 4 derece jinekomasti vardır. Birinci derece jinekomasti liposuction ile tedavi edilebilirken, dördüncü derece jinekomastide aynı kadın meme küçültme ameliyatı gibi doku ve deri çıkarma işlemi yapılır. Dolayısı ile birçok yerde okuduğum soru ve yorumların tek bir cevabı yok, ameliyat türü kişiye özgü seçilir. Liposuction ile yapılan en basit jinekomasti ameliyatı en fazla 1 saat sürerken, dördüncü derece jinekomasti ameliyatı 2,5 saat sürer.
18 yaşını doldurmuş olmak şartı vardır. Ameliyat öncesi bilinen bir rahatsızlık varsa veya kullanılan ilaç varsa mutlaka doktora bildirilmelidir. Sigara içilmesi yara iyileşmesinin gecikmesi sebebiyle önerilmez.

Jinekomasti Ameliyatı Sonrası

Jinekomasti ameliyatı hastanede genel anestezi altında yapılır. Bazı kişiler lokal anestezi ile yapılır mı diye soruyor. Evet yapılabilir ama hasta açısından pek konforlu olmaz. Aynı gün çoğunlukla taburcu olur. En fazla 1 gece hastanede yatar. Ameliyat sonrası ağrı, kanama, morarma gibi şikayetler nadir görülür. Zaten olsa bile geçicidir. En çok dikkat edilmesi gerekn husus korse kullanımıdır. 6 hafta, en azından 1 ay korse kullanmak dokuların iyileşmesi ve kaynaşması açısından çok önemlidir. Aşırı kilo alımı olmadıkça jinekomasti tekrarlamaz.
Masa başı işler yapılıyorsa 3-4 gün sonra işe başlanabilir. 1 ay kadar kollara ve göğüse baskı yapacak ağır sporlardan uzak durmak gerekir. Sauna, havuz, hamam aktiviteleri de 1 ay kadar yapılmasa iyi olur.

Jinekomasti Fiyatları

rahatsızlığın derecesine göre değişir. Çünkü 4 farklı derecede jinekomasti olduğu için hepsinde yapılacak işlem farklıdır. Derece arttıkça ameliyat süresi uzayacağı için fiyat doğal olarak artacaktır.

Kaynak:

Advertorial Haberler Advertorial Haberler

title