Haberler

İzmir Türkiye'de 1 Milyon 905 Bin 980 Kayıtlı Suriyeli Var 2-

Türkiye'de 1 milyon 905 bin 980 kayıtlı Suriyeli var İzmir'de, özellikle Yunan adalarına geçmek için bekleyen Suriyelilerini oluşturduğu sorunun çözümü için Vali Mustafa Toprak başkanlığında, toplantı yapıldı.

Türkiye'de 1 milyon 905 bin 980 kayıtlı Suriyeli var

İzmir'de, özellikle Yunan adalarına geçmek için bekleyen Suriyelilerini oluşturduğu sorunun çözümü için Vali Mustafa Toprak başkanlığında, toplantı yapıldı. Toplantı sonrasında Vali Toprak, insan tacirlerinin çalışmasına izin vermeyeceklerini, Yunan adalarına kaçmaya çalışanların toplanıp gönderileceğini, kaçmak için bavulu hazır bekleyenlere göz yummayacaklarını söyledi. Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ise, 81 ilde kayıtlı toplam 1 milyon 905 bin 980 Suriyeli bulunduğunu, bunların 262 bin 134'ünün, 10 ildeki geçicici barında merkezlerinde kaldığını söyledi.

Suriye'deki iç karışıklıklardan ev IŞİD saldırılarından kaçan Suriyelilerin Yunan adalarına geçmek için İzmir'i tercih etmeleri, bir dizi olumsuzluğu da beraberinde getirdi. Suriyeliler, Basmane semtindeki çim alanlarda, parklarda ve kaldırımlarda yaşamlarını sürdürmeye başladı. Bu olayın Türkiye genelinde tartışmalara neden olması üzerine, İzmir Caliliği harekete geçti. Kentin dört bir yanındaki girişlerine dün kontrol noktaları kurulmasının ardından İzmir valisi Mustafa Toprak başkanlığında bugün de toplantı yapıldı. Toplantıya Vali Toprak'ın yanı sıra Vali yardımcıları Mustafa Harputlu, Raşit Zengin, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros,'un yanı sıra il emniyet müdürü, sahil güvenlik ege bölge komutanı, İl jandarma komutanı, göç idaresi il müdürü ile il emniyet müdür yardımcısı katıldı.

TOPLANTI SONRASINDA AÇIKLAMA

Valilik makamında yaklaşık iki saat sonra süren toplantı sonrasında Vali Mustafa Toprak basın açıklaması yaptı. Bugüne kadar İzmir'de sokaklarda kalan 370 kişinin toplanıp Mardin'deki çadırkentte gönderildiğini açıklayan Vali Mustafa Toprak şu bilgileri verdi,

'İzmir üzerinden üçüncü ülkelere göçmen kaçakçılığı, organize suç çetelerinin yakalanması için mücadelemiz etkin bir şekilde yürüteceğiz. İzmir'deki kamuya ait açık alanlarda, binaların önlerinde heran için kaçışa hazır bir şekilde bekleyen, insani olmayan görüntülerin sona erdirilmesi için çalışma yaptık. Biz ilk olarak, yasadışı göçmek kaçakçılığının önlenmesine çalışıyoruz. Göçmen kaçakçılığı yapan çetelerin çökertilmesini sağlayacağız. Yoğunlaşmanın ciddi manada azaltılması için çalışıyoruz. Göçmen kaçacılığına karşı mücadelede kararlıyız. İnsan tacirlerine yönelik etkin mücadelemizi sürdüreceğiz. Jandarma sorumluluk alanında 169 suç örgütü üyesi yakalandı, bunlardan 75'i tutuklandı. Polis sorumluluk bölgesinde yakalanan 194 göçmen kaçakçısından ise, 97'i tutuklandı. Güvenlik kuvvetlerimizin bu konudaki refleksi nettir. İzmir üzerinde bir algı operasyonu yürütülüyor. Üçüncü ülkelere gidişin kolay olduğuna yönelik bir algı yaratılıyor. Bu konuda olumlu bir hava estiriyorlar. Basmane ve çevresinde kalabalık bu şekilde arttı. Bugün ilimizde, geçici tanıtma belgesi düzenlenen 69 bin 350 kişi var. Bu rakamın yüzde 10 dahilinde bir sapması olabilir. Ama 500 bin rakamları doğru değildir. 4 milyonluk İzmir'de 500 bin kişinin olması yönetilebilir bir durum olmaz. O rakam doğru değil. Biz göçmen tacirlerine karşı mücadele edeceğiz. Kaçmaya çalışanlara dahil bu tür niyetleri olanları toplayıp çadırkentlere göndereceğiz. Yani bavulu hazır insanlara göz yummamız mümkün değildir. Toplantılarımız bunların kaldırılması içindir. Çalışmalarımızı titiz bir şekilde uluslararası hukuk kurallarının uygulanmasıyla yerine getiriyoruz."

Vali Mustafa Toprak, ayrıca yakalanan kişilerin de yine işlemlerinin tamamlanmasıyla Atatürk Stadyumu altındaki salonlara götürüldüğünü ama burasının bir toplanma merkezi olarak kullanılmadığını, otobüslere bindirilip gönderildiğini de anlattı.

SON RESMİ RAKAMLAR

Toplantıda bulunan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ise, 81 ilde kayıtlı toplam 1 milyon 905 bin 980 Suriyeli bulunduğunu, bunların 262 bin 134'ünün, 10 ildeki geçicici barında merkezlerinde kaldığını söyledi. Atilla Toros, 'Kıyılarımızın bulunduğu Ege ve Akdeniz üzerinde, son 5 yılda kimi verilere göre 22 bin, kimilerine göre ise, 25 bin kişi Avrupa'ya ulaşmaya çalıştığı sırada denizde öldü. Deniz bir mezarlık olarak adlandırıldı. Sahil güvenlik yakalamaların yanı sıra arama kurtarma çalışmasıyla, ölüme de izin vermemek için çalışıyor. Suriyeliler konusunda, Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır. İtalya'da Yunanistan'da 40 bin Suriyeli var. Bunların, 28 Avrupa ülkesine nasıl dağıtılacağına karar veremediler. Türkiye'de diğer ülkelerden gelen yasadışı göçmen sayısı arttı. Bizim ülkemizde görülen manzaraların benzerlerini diğer kıyı ülkelerinde de görüyoruz. Bizim ve başka ülkelerin yaşadıkları, aldığımız tedbirleri geliştirmemizi ve yeni önlemlere almamızı gerektiriyor. Geri gönderme merkezlerinin yapılması ve var olanların daha iyi şartlarda olması için birçok noktada çabalar yürütmektedir" dedi. Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ayrıca, Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin, Suriyelilerin bulunduğu botu patlatması ve bu anların balıkçılar tarafından görüntülenmesiyle ilgili soruya ise, olayı insan hakları açısından bakılması gerektiğini ve bu tür davranışların olmaması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Toprak Atilla Toros Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title