Haberler

İzmir - Ekgbağış:'Büyükşehir Altından Kalkamayıp Destek İstedi'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nı Ziyaretinde Basın Mensuplarının Sorularını Yanıtladı. Bağış, İzmir Metrosunun Bitirileceği Açıklanan 31 Aralık 2010 Tarihinin 2011 Yılının Nisan ya da Ağustos Ayları Olarak Revize Edilmesiyle İlgili Görüşünün Sorulması Üzerine Bir Değerlendirme Yaptı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bağış, İzmir metrosunun bitirileceği açıklanan 31 Aralık 2010 tarihinin 2011 yılının Nisan ya da Ağustos ayları olarak revize edilmesiyle ilgili görüşünün sorulması üzerine bir değerlendirme yaptı.

Bağış, AB standartlarının yakalanması açısından toplu ulaşımın büyük önem taşıdığını belirterek, şöyle devam etti:

"İzmir'de yaşanan sıkıntı sadece İzmir'e has bir konu değil. Birçok yerde bu tür eksiklikler var. Ne tesadüftür ki bu tür sıkıntıların yaşandığı yerlerde hep aynı zihniyetle karşı karşıya kalıyoruz. Türk milletinin adını duyduğu zaman tek kanallı siyah- beyaz televizyonu ve manyetolu telefonu hatırlatan bir anlayışın neticesidir bu gördüğünüz haritalar. Üniversite oyunlarını da bu gördüğünüz zihniyet yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi 'Bunu yapacağım' iddiasıyla yola çıktı. Zaman çok gecikince hükümete 'Ben bu işin altından kalkamıyorum. Türkiye'nin de uluslararası kamuoyunda rezil olma ihtimali var' dedi ve destek istedi. O zaman Başbakan, Taha Bey'i (Aksoy) görevlendirdi ve yaptı. Eğer İzmir Büyükşehir Belediyesi bu işi (metroyu) yapamayacağını söylüyorsa biz hükümet olarak bu işe bir el atalım, bakalım, inceleyelim. İmkanlar dahilinde bu işi yapar mıyız yapmaz mıyız diye değerlendirelim ama İzmir Büyükşehir Belediyesi bu işlerin altından kalkamıyor diye biz İzmirli'yi mağdur etmeyiz. İzmir'in ihtiyaçları Türkiye için, AK Parti için önemlidir. Çünkü biz Türkiye'de herkesin iktidarıyız. Bize oy veren vermeyen herkesin tüm derdi bizim derdimizdir. Bunların hepsini istişare ederiz ve çarelerini bulmanın da yollarını ararız."

'HİÇBİR ZAMAN KARŞILAMA NEZAKETİNDE BULUNMADI'

"Bugün buraya Türkiye Cumhuriyeti'nin Devlet Bakanı olarak geldim" diyen Egemen Bağış, şunları söyledi:

"Tükiye'deki tüm partilerin programında yer alan bir konudan sorumluyum. TBMM'de grubu bulunan tüm partilerin tüzüklerine ve parti programlarına bakarsanız, AB sürecini destekledikleri iddiasını görürsünüz. Ama İzmir'in Büyükşehir Belediye Başkanı daha bugüne kadar hiçbir gelişinde beni karşılama nezaketinde bulunmadı, programlarıma katılma nezaketinde bulunmadı. Yine de kendisinin AB sürecinde bizlerden bir beklentisi ve desteği varsa ben kendisine nezaketsizliğine rağmen her türlü katkıyı göstermeye hazırım."

'İZMİR, AB ÜYESİ ŞEHİRLERDEN DAHA AVRUPALI'DIR'

Devlet Bakanı Egemen Bağış, İzmir'in AB üyesi tüm şehirlerden daha Avrupalı olduğunu vurgulayaarak, "Özellikle son üye 12 ülkeye karşılaştırıldığı zaman İzmir, Türkiye'nin göznurudur, uluslararası fuarcılıkta öncü şehirlerden biridir. Avrupalılar'ın sorunu, İzmir'i daha yakından tanımamaktan geçiyor" dedi.

'METRO BİTTİĞİ ZAMAN BİTECEK'

Bakan Bağış'ın ardından AK Parti İzmir Milletvekili Taha Aksoy, İzmir metrosuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Metro bitmiş olduğu zaman bitecek. Ben söze inanmıyorum. Mayıs dendi ama üzerinden iki mayıs geçti" derken, AK Parti İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi de "Allah'ın günü bitmez. Eğer yardıma ihtiyacı varsa biz milletvekilleri olarak Hükümet'le aracı oluruz. Ancak bizden yadım isteyen yok. Bu verilen üçüncü söz" dedi.

YILMAZLAR İNŞAAT'IN ALACAKLARI

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, bir basın mensubunun İsrail'de iş yapan Yılmazlar İnşaat Şirketi'nin alacaklarına tedbir konulmasıyla ilgili düşüncesini sorması üzerine, şunları söyledi:

"Son dakika haberi olarak gündeme düşmüş bir konu. İrdeleme imkanım olmadığı için bir şey söylememem. İsrail'in nasıl bir devlet olduğu 31 Mayıs sabahı herkes tarafından tescillendi. Uluslararası sularda kendi sahanlığı içine girmediği hatta gözetme araştırma denetleme bölgesine dahi girmediği halde 32 ülkenin vatandaşlarından oluşan insani yardım malzemesi, insan hakları savunucularını taşıyan altı gemiye sabahın 04.30'unda saldırıyla İsrail'in zaten hukuk tanımadığı dünya tarafından tescil edilmiştir. Birçok kurum ve kuruluş tarafından da kınanmıştır. Biz İsrail'in hala özür dilemesini bekliyoruz. Hayatını kaybeden dokuz kardeşimizin ailelerinden ve yakınlarından özür dilemeli, hepsinden önemlisi Gazze'de son derece hukuksuz şekilde uygulanan ambargonun kalkmasını bekliyoruz. İki devletli yapının hayata geçmesini bekliyoruz. 31 Mayıs sabahı Akdeniz'de yaşanan olay korsanlıktır, terördür. Uluslararası sularda sivil gemilere baskın yapıp günahsız insanları öldürmek korsanlıktan başka bir şey değildir. Yapılan bu korsanlığın sorumluluğunu İsrail hükümetinin üstlenmesi gerekir. Bizim İsrail halkına kızgınlığımız yoktur. İsrail Hükümeti'ne bu korsan zihniyete artık 'dur' demenin vakti gelmiştir. Artık dünya bu zihniyete ædur' demezse o zaman her kafasına esen ülke sivil gemilere baskın yapmaya kalkarsa bu dünya çekilmez olur. Bu uluslararası bir diplomatik krizdir. Bu camianın da üzerine düşeni yapması gerekir. Yılmazlar İnşaat'ın uzun yıllardan beri İsrail'e iş yaptığını biliyoruz. Şu anda yaşanan sıkıntının ne olduğunu araştırmadan değerlendirme yapmak doğru olmaz."

BÖLGEDE YENİ BİR TATSIZLIK İSTEMEYİZ

Devlet Bakanı Bağış, İsrail'in İran gemilerinde provakatör olduğu iddiasıyla ilgili olarak da "İran'la ilgili olarak da gemilerin içinde ne olup olmadığını biliyorum. Onunla ilgili olarak da konuşmak istemem. Türkiye'den giden gemilere saldırı karşısında İran'ın gösterdiği tavra da bakarız. Biz bölgede aynı bir tatsızlığın olmasını istemiyoruz. Ama yeni bir tatsızlığın olmaması için İsrail'in de üzerine düşeni yapması gerektiğine Türk halkından ve dünya kamuoyundan özür dilemesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

AKÜSÜ OLMAYAN KLASİK OTOMOBİLE CHP BENZETMESİ

Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış, yerel yönetime yönelik eleştirilerini ana muhalefetle sürdürdü. Ege Serbest Bölgesi'nin (ESBAŞ) yönetimini ziyaret eden Bakan Bağış, buradaki klasik otomobil müzesini de gezdi. İzmir Milletvekili Taha Aksoy'un direksiyonuna geçtiği 1933 model Ford Fayton'un, kontak anahtarının çevrilmesine rağmen çalışmaması üzerine Bakan Bağış "Neden çalışmıyor?" dedi. ESBAŞ Başkanı Kaya Tuncer, otomobilin aküsünün olmadığını söyleyince "Bu da CHP gibi" dedi. Bakan'ın bu benzetmesi partililerin gülüşmesine neden oldu. Taha Aksoy, "Efendim bu sözünüz yanlış anlaşılmasın" dese de Bakan sessizliğini korudu.

'BİZİM DE BUNA BENZER BİR TALEBİMİZ VAR'

AB'den sorumlu Devlet Bakanı, Başmüzakereci Egemen Bağış, basın mensuplarının soruları üzerine AB'nin Moldovya ile vizesiz seyahat görüşmelerine başlamasını şu sözlerle değerlendirdi:

"Moldova'da vizelerin kalkması için komisyon, üye ülkelerden yetki talep ediyor. Türkiye ile ilgili olarak da bizim buna benzer bir talebimiz var. Biz daha yeni biometrik pasaportlara geçtik. Anlaşmanın metnini yeni sonuçlandırdık ama daha imzalamadık. Bir de sınır güvenliği teşkilatı kurduktan sonra bizimle ilgili de böyle bir sürece geçilecek inşallah ama o müzakerelerin ne kadar süreceği ayrı bir süreç. Şimdiden bunu değerlendirmek için çok erken. Biz bunu takip ediyoruz" dedi.

Bakan Bağış, ESBAŞ Uzay Kampı'nda ayda astronotların yürüyüşünü gösteren 1/6 koltuğuna binen çocukları gülümseyerek izledi, uzay mekiğinin burnuna bindi.

Görünütü dökümü:

-Bakan Egemen Bağış'ın basın toplantısında soruları yanıtlaması

-ESBAŞ'ı gezmesi

-Klasik otomilleri incelemesi

-Uzay Kampı Türkiye'yi ziyaret etmesi

Haber: Elif DEMİRCİ, Turan GÜLTEKİN -Kamera: Hakan GÜNGÖRDÜ / İZMİR, (DHA)

(Tür: Yurt)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title