Haberler

İzmir'den Örnek Bir Proje Daha

Güncelleme:

Belkahve taşocakları "yeşil vadi" oluyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Belkahve'deki taşocaklarını taşıyarak elde ettiği 12 kilometrelik kireçli ve kalkerli alana 45 bin ağaç dikti. Çok zor koşullarda yetiştirilen fidanlar şimdi boy verdi.

Kentin doğu girişinde ciddi sıkıntılara neden olan Belkahve'deki taşocakları ve kırma-eleme tesislerini taşıyarak bölgeyi rehabilite eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, boşaltılan alanda diktiği 45 bin ağaçla kentin siluetini değiştirmeyi hedefliyor. Türkiye'de ilk olan söz konusu projeyle, eski taşocağı alanını çam, akasya ve çalı türlerindeki fidanlarla yeşillendiren Büyükşehir, gün geçtikçe büyüyen ağaçlarla yeşil vadi oluşturma amacına her gün biraz daha yaklaşıyor.

İzmir'in girişindeki görüntü kirliliği ve tozu ortadan kaldırmak için kararlı bir tutum sergileyen Büyükşehir Belediyesi, bölgede 40 yıldır faaliyet gösteren işletmelerle Nisan 2007'de imzaladığı "Belkahve Bölgesi'nde Bulunan Taşocaklarının, Kırma-Eleme Tesislerinin Taşınması Konusunda Tüm Şirketlerin Uyması Gereken Kurallara İlişkin Protokol" kapsamında, taşocaklarını çevresel ve topografik olarak uygun olan arka vadiye taşıyarak hem görsel hem de çevresel zararları en aza indirmeyi başarmıştı

45 bin fidan dikildi

Taşınmaların ardından, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından hazırlanan 'Bornova Belkahve Mevkiinde Bulunan Kalker Ocaklarının Rehabilitasyon ve Rekreasyonu Projesi' ile çalışmalar hız kazanmıştı. Uygulamalar, üniversitenin hazırladığı peyzaj projesi baz alınarak başladı. Projenin daha başarılı ve kalıcı olabilmesi amacıyla bölgenin koşullarına uygun olarak tür çeşitliliği yaratıldı, bitki tür ve adetleri arttırıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, boşaltılan 12 kilometre uzunluğundaki kireçli ve kalkerli alanın bitkilendirmek için oldukça zor koşullara sahip olmasına rağmen, özverili ve ileri teknik çalışmalarla basamaklandırdığı bölgeye etap etap 45 fidan dikti. İlk fidanların dikilmeye başladığı günden bu yana, sabırla ve titizlikle bakım çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, emeklerinin sonuçlarını almaya başladı.

Düzenli bakımın sonucu

Protokol kapsamında, ön cepheden arkaya taşınan firmalar, dikilen fidanların düzenli bakımını yaptı. 5 kişilik ekip, 2 arazözle özellikle yaz aylarında sürekli sulama gerçekleştirdi. Yaklaşan kış ayları öncesinde ise ekipler bitki köklerini ve sulama kanallarını düzenliyor, bitkilerin çanaklarını açıyor. Kötü hava koşullarına önlem olarak, fidanların zarar görmemesi için tahta destekler yapan ekipler, gübreleme ve ot temizliği çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi de denetimlerini sürdürürken, zaman zaman kendi ekipleriyle alanının bakımına takviye yapıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title