Haberler

İzmir'de Ramazan Hazırlıkları Tamamlandı

Güncelleme:

İzmir Müftüsü Prof. Dr. Muslu, "871 camimizde mukabele okunacak, 38 camide hatimle teravih namazı kıldırılacak." dedi.

İzmir Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu, kentteki camilerin ramazan ayına hazır olduğunu belirterek, 871 camide mukabele okunacağını, 38 camide ise hatimle teravih namazı kılınacağını söyledi.

Muslu, düzenlediği basın toplantısında, "11 ayın sultanı" olarak nitelendirilen ramazan ayının Müslümanlar için önemli bir zaman dilimi olduğunu, bu ayın pekçok önemli ibadeti içerisinde barındırdığını belirtti.

İslam'ın 5 şartından biri olan orucun farz olduğunu dile getiren Muslu, şöyle konuştu:

"Oruç sadece yemekten içmekten ya da cinsel arzu ve isteklerden uzak durmak değildir. En asgari şartları bunlardır ama bunların yanısıra bizim kemale ulaşmamız, daha olgun bir Müslüman olmamız için diğer bütün azalarımızı da oruç tutturmaya çalışmamız gerekir. Bu anlamda elimize, gözümüze, ayaklarımıza oruç tutturmaya da çalışmamız Allah'a daha kısa sürede yakınlaşmamıza vesile olacaktır. Eli, gözü, ayakları haramdan korumaya çalışmak yani takva üzerine bir hayat yaşamaya çalışmak yine bizim her zaman olduğu gibi bu ayda daha çok dikkat etmemiz gereken hususlardandır.

Yaz günlerinde olmamız hasebiyle özellikle sahurlarda ve iftarlarda yememize, içmemize dikkat etmemiz gerekmektedir. Özellikle bol sıvı almamız faydalıdır. İftarlar, sofrada fakir fukaranın da bulunması gereken zaman dilimleridir. Ramazan ayı oruç ayı olduğu gibi Kur'an ayıdır da. İslam kültürümüzde mukabele diye adlandırılan bir ay boyunca Kur'an'ın hatmedilmesi söz konusudur. Bazı camilerimizde arzu eden Müslüman kardeşlerimiz teravihlerini hatimle kılabilirler. Müslüman kardeşlerimizin özelikle iftardan sonra rehavete kapılmayıp camilerimize bu önemli ibadeti eda etmelerini tavsiye ediyoruz."

Bu yılki ramazan temasının "Helal lokma, helal kazanç" olduğuna dikkati çeken Muslu, "Helal kazanç olmadan, helal lokma yeme işlemi gerçekleşmediği için haram lokmayla beslenen bir beden Allah'a ibadette zevk alamaz. Midelerimize giren haram lokma, Allah'a yakınlaşmada birer engel teşkil etmektedir" dedi.

Camilerde ramazan hazırlıkları

İzmir'deki camilerde yapılan ramazan hazırlıklarına da değinen Ramazan Muslu, şöyle devam etti:

"871 camimizde mukabele okunacak, 38 camide hatimle teravih namazı kıldırılacak. İtikafa girmek arzusunda olanlar için 31 camimiz hazırlanmıştır. 190 Alo Fetva hattı 24 saat faaliyet gösterecektir. 14 camide Kur'an ziyafeti gerçekleşecektir. Bazı ilçelerde teravih kılmak üzere 4 mobil çadır oluşturuldu. Çiğli, Narlıdere ve Urla ilçelerimizde. 112 camide Sakal-ı Şerif ziyareti yapılacaktır. 77 camimiz engelliler için hazırlanmıştır. 19 camide iftar verilecektir. 127 camimiz Kadir Gecesi boyunca sabaha kadar açık tutulacaktır. Hemşehrilerimiz bu camileri internet sitemizden öğrenebilir."

"Oruç tutmak farzdır, yapılması gereken bir emirdir"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Muslu, orucun yaz aylarında tutulmasıyla ilgili bir soru üzerine, "Oruç tutmak farzdır, yapılması gereken bir emirdir. İnsan ömründe yaklaşık iki defa orucu yaz aylarına denk gelmektedir. Diğer mevsimler de var. Biz Allah'ın emirlerini ne olursa olsun iman etmiş insanlar olarak yerine getirmekle yükümlüyüz. Tabii ki mevsime göre dikkat etmemiz gerekiyor. Oruçlu iken belki çok ağır işler yapmamak gerekiyor. Önemli olan Allah'ın bu emrini yerine getirme azmi içerisinde olmaktır. Bu şekilde düşünülüp yaklaşıldığı takdirde bir sorun olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Orucu bozan haller

Bir basın mensubunun denize girmenin orucu bozup bozmayacağı yönündeki sorusu üzerine Muslu, "Orucu bozan şeyler bellidir. Yeme, içme vs. Denize girmek, banyo yapmak... Tabii ki eğer ağzımıza, burnumuza su kaçıyorsa, orucu bozmamamız için buna dikkat etmemiz gerekiyor. Ağıza, buruna su kaçmayacak şekilde serinlemekte sakınca yoktur. Ama normal zamanlardaki gibi yüzmesi vs. risk getireceği için mümkün olduğu kadar bu tür serinleme ihtiyacını risksiz şekilde halletmesini tavsiye edebiliriz. Burada önemli olan bizim suya girmemiz değil suyun bize girip girmemesidir" yanıtını verdi. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Ramazan Muslu İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title