Haberler

İzmir'de Dijital Arşiv Kenti Açıldı

Güncelleme:

Kod-A İzmir Dijital Arşiv Kenti'nin açılışı, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapıldı.

750 kişinin çalıştığı merkezde TTNET ve Türk Telekom'un 1.5 milyar sayfalık dokümanı dijital olarak saklanacak.

"35 İzmir 35 Proje" hedefi doğrultusunda, Türkiye'nin lider doküman yönetim şirketi Kod-A tarafından kurulan İzmir Dijital Arşiv Kenti'nin açılışı T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapıldı. Dijital arşivleme hizmeti verecek olan merkezin açılışına, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer ve Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz katıldı.

Yıldırım: "İzmir Türkiye'nin hafızasını depolayarak stratejik merkez olacak"

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptığı konuşmada; "Bugün sadece İzmir için değil, Türkiye için çok önemli bir hizmeti İzmir'e getirmenin, İzmir'i Türkiye'nin dijital arşiv merkezi yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaptığımız her işte, attığımız her adımda yolumuz bilgiye çıkıyor, bilişime çıkıyor. Çünkü geleceğin bilişimle geleceğini, bilişimle şekilleneceğini biliyoruz. İşte bu nedenle İzmir'i yatırım zengini yapacak, İzmir'in geleceğini oluşturacak 35+ proje içerisinde bilişim projelerine özel önem verdik. 35 projemiz arasında yer alan Dijital Arşiv Kent projesinin ilk ayağını da Kod-A firmamız ile birlikte bugün burada oluşturuyoruz. Kod-A, 2006 yılında kurulmuş, genç bir bilişim şirketi olmasına rağmen Fransa'dan Belçika'ya Uzak Doğu'dan Kuzey Amerika'ya kadar birçok ülkeye yazılım ihracatı yapıyor. Dijital arşiv konusunda da dünyanın önde gelen, Türkiye'nin ise ilk firması. İzmir'e de yatırım yaptı ve 10 dönümlük arazisine bu güzide merkezi kurdu. Merkezin kapasitesi 2.500 kişi. Şimdiden istihdam edilen gencimizin sayısı 700'ü aşmış durumda. Bu, 7 büyük fabrikanın yapabileceği istihdamdan bile fazla." Dijital arşiv kurmanın kolay olmadığını da söyleyen Bakan Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"İzmir stratejik merkez oluyor"

"Kamu kurumlarının, özel firmaların evraklarının hepsi taranarak dijital ortama aktarılıyor. Yakında burası da yetmeyecek, İzmir'in dijital arşiv merkezini daha da büyüteceğiz. Binlerce gencimiz bu merkezde çalışacak. Bankalardan sigorta şirketlerine, cep telefonu operatörlerinden bakanlıklara, Türkiye'nin evrak hafızasını, kurumsal hafızasını burada kayda geçirecekler, depolayacaklar. Dijital Arşiv Kent projesine ayrı önem atfetmemizin, bu merkezin İzmir'de kurulmasının bir anlamı daha var: Bu merkez ile İzmir bilişim merkezi olmanın yanında 'stratejik' bir merkez de oluyor. Türkiye'nin hafızasının elektronik ortamda depolandığı beyni oluyor. Bu kadar bilgi bırakın dosyaları, klasörleri, binalara sığmıyor. Şimdi milyonlarca sayfayı el kadar bir cihazda taşır hale getirecek bu sistem kurulmuş oldu. Bu sistemde güvenlikse güvenlik var. Tasnif etme zorluğu yok. Tuşa basıyorsunuz istediğiniz evrak, ister ekleriyle, ister içindeki cümleyle ekrana geliyor. Sizden ve yetki verdiğiniz kişilerden başka kimse bu belgelere ulaşamıyor. İstediğiniz zaman diliminde evraka ulaşma imkanına sahipsiniz. Yangın oldu, deprem oldu, su bastı, fırtına çıktı, eyvah bizim arşiv kül oldu, sel oldu kaygısı artık tarihe karışıyor. Bu merkez hem istihdam oluşturuyor, hem işi kolaylaştırıyor, hem verimi artırıyor. Dijital arşiv merkezimizin İzmir'e, bölgemize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum."

BTK Başkanı Dr. Tayfun Acarer: "Veri trafiği önümüzdeki yıllarda daha da artacak"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer de, veri trafiğinin hız trafiğini geçtiğini vurgulayarak altyapı yatırımlarının artırılması gerektiğini söyledi. Veri trafiğinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağını bu nedenle KodA gibi dijital arşivler ve veri merkezlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Tahsin Yılmaz: "Merkezde, Türk Telekom ve TTNET'in 1.5 milyar sayfalık dokümanı dijital olarak saklanacak"

Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ise konuşmasında, giderek dijitalleşen dünyada veri saklamanın öneminin de arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türk Telekom'un vizyonunu; dijital yaşam, değer odaklı yaklaşım ve dünyaya açılım doğrultusunda 3D olarak adlandırıyoruz. Şirketlerle yaptığımız işbirliği ve yoğun teknoloji kullanımı ile insanların yaşamlarını değiştirmek ve tam müşteri memnuniyetini sağlamak istiyoruz. Bu doğrultuda, Türk Telekom ve TTNET olarak İzmir Dijital Arşiv Kenti'yle işbirliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye'de doğan bir marka olan doküman yönetimi şirketi Kod-A, iş süreçlerimizin tamamının dijitalleşmesini ve uzun yıllar güvenle saklanmasını sağlayarak bizlere artı değer katacak. Arşivlemenin dijital ortamda yapılmasıyla Türk Telekom Grubu olarak kağıt kullanımını en aza indirerek 4 yılda yaklaşık 54 bin ağacı kesilmekten kurtaracağız. 600 kişiyle 1.5 milyarı aşan sayfamızın işleneceği merkezde, 4 yıl boyunca yapılacak işlemlerden doğacak yaklaşık 79 milyon müşteri seti işlenecek ve arşivlenecek. Fiziksel arşivde 300.000 kutu evrak saklanacak. Evraklar 81 ilde 1.700 ayrı noktadan toplanacak. Böylece hem Türkiye'nin dijital dönüşümüne katkıda bulunacağız hem de müşteri memnuniyetimizi daha da artıracağız."

Kod-A Genel Müdürü Ersin Taşkın, açılışta yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi: "Bugün Türkiye'nin dört bir yanından büyük kurumsal firmaların evrakları bu üsse gelerek kargo kabul, evrak kontrol, tasnif, tarama, veri girişi, validasyon, kutulama ve arşivleme hizmetlerine tabii tutulmakta. Tesis ekim ayı başından beri 750 çalışanı ile hizmet vermekte. Ancak hedef beş bin çalışanı, milyarlarca belgesi ve petabaytlarca datası ile mini bir bilgi-belge kentine dönüşerek İzmir'i bilgi/belge teknolojileri ve hizmetleri alanında bir dünya markası yapmak. Projenin vizyonu İzmir Bilişim Şehri Projesinin en yüksek istihdam sağlayan bileşeni olmak."

Kod-A İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Erhan Taşkın ise konuşmasında İzmir'de söz konusu merkezi kurdukları için heyecanlı olduklarını belirterek, "35 İzmir projesi kapsamında Dijital Arşiv Kent projesini ortaya koyan, biz girişimcilerin cesaretlenmesini sağlayıp bu tesisin kurulmasına liderlik eden Sayın Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz" açıklamasında bulundu.

Kod-A, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük şirketi

10 milyon TL'lik yatırımla Menderes'te kurulan Kod-A İzmir Dijital Arşiv Kenti projesi, kendi alanında Avrupa'nın en büyük ilk, dünyanın ikinci büyük projesi olma özelliğini taşıyor. İzmir Dijital Arşiv Kenti'nde müşteri dosyaları dünya standartlarında arşivleniyor ve müşteri verileri bilgi güvenliği standartlarına uygun bir şekilde saklanıyor. DAS otomasyon sistemi ile müşteri evrakı sahada oluştuğu andan fiziki arşive kaldırıldığı ana kadar takip ediliyor, dijitalleştirilen müşteri belgelerine her noktadan hızlı ve güvenli ulaşım sağlanıyor. Veri validasyonu ile müşterilerin doğru anlaşılması ve talep edilen hizmetlerin hatasız yerine getirilmesi mümkün oluyor.

Güvenlik en üst düzeyde tutuluyor

ISO 27001 belgesine sahip şirket, 140 kamera ile hiç kör nokta olmadan 7/24, dijital arşivin güvenliğini sağlıyor. Girişler parmak izi sistemleriyle yapılıyor. Her kurumun arşivine ayrı bir bölümden ulaşılıyor. Kod-A'da sadece dijital arşivleme yapılmıyor. Aynı zamanda sahte evrak taraması yapılarak dolandırıcılığa karşı önlem de alınıyor, sisteme girilen bilgilerle evrakta yazılan bilgiler karşılaştırılarak müşteri verileri ile şirket sistemleri arasındaki olası farklar sıfıra indiriliyor. Örneğin; başvuru formunda belirtilen abonelik tarifesi ile sisteme girilen abonelik tarifesi farklı ise bu farklar anında gideriliyor. Dijital arşiv sistemindeki bir dosyaya birkaç dakika içinde hızla ulaşılabiliyor.

Merkezi İstanbul'da olan Kod-A'nın, Ankara ve Erzincan'da da veri merkezleri bulunuyor. Türkiye pazarında yüzde 90 payı bulunan şirket, sağlık ve bankacılık sektörlerine de hizmet veriyor. Yurtdışında ise Belçika Kraliyet Arşivi Kod A'nın müşterileri arasında yer alıyor. İstanbul İTÜ Teknopark'taki Ar-Ge Merkezi ile müşterileri için geliştirmeler yapan şirket, istihdam ettiği Türk mühendislerinin ürettiği yazılımlarla maliyet avantajı da sağlıyor. Üretilen yazılımlar arasında taranan dosyalarda iyileştirme çalışmaları da yer alıyor.

İzmir'de toplam istihdam kapasitesi 2.500 kişi

Kod-A İzmir Dijtal Arşiv Kent'te Türk Telekom ve TTNET için 600 kişi istihdam ediliyor.

2500 çalışan kapasiteli merkezin hedefi ise 5.000 kişilik çalışanla, İzmir Bilişim Şehri projesinin en büyük istihdam yaratan bileşeni olmak.

Kaynak: Bültenler / Teknoloji

Binali Yıldırım Türk Telekom Türkiye İzmir Teknoloji Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title