Haberler

İzmir'de Çömlek Kapta Duvara Gizlenmiş Define Bulundu

Güncelleme:

İzmir'in Tire'deki Tahtakale Çarşısı içinde yer alan tarihi Kutu Han'ın restorasyon çalışmaları sırasında, bir küp içerisinde toplam 1016 altın ve gümüş para bulundu.

İzmir'in Tire İlçesi'nin en önemli tarihi yapılarından olan Tahtakale Çarşısı içinde yer alan tarihi Kutu Han'ın restorasyon çalışmaları sırasında, bir küp içerisinde toplam 1016 altın ve gümüş para bulundu. Tarihi handa bulunan define ilçede büyük heyecan yarattı.

ÇÖMLEK KAPLA DUVARA GİZLENMİŞ

Tire'nin en önemli Osmanlı yapılarından tarihi Kutu Han'ın Vakıflar, İzmir Valiliği ve Tire Belediyesi'nin ortak yürütülen restorasyonu sırasında geçen 15 Kasım'da, işçilerin toprak çömlek kap içinde duvara gizlenmiş bulduğu 790 altın ile 226 gümüş para Tire Müzesi'nde koruma altına alındı. Bulunan paraların hukuksal durumu ise kargaşa yarattı.

Han'ın 60'a yakın yasal mirasçısı ile restorasyondan sorumlu Tire Belediyesi defineden pay alabilmek için hukukçularını harekete geçirdi. Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, aynı gün İzmir Valisi Mustafa Toprak'ı arayarak bulunan defineyle ilgili bilgi verdi.

1016 PARÇADAN OLUŞUYOR

Dokuz ayrı tutanakla müzeye teslim edilen 1016 parçadan oluşan definenin tasnifinin ardından bir kısmının, altından basılmış Fransız frangı ile Osmanlı gümüş paraları olduğu anlaşıldı.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemenin adından definenin maddi tutarının ortaya çıkacağı, ancak bulunan paraların antika değerinin maddi değerinin çok üzerinde olduğu belirtildi.

MÜZEDE SERGİLENSİN

İlçede büyük yankı uyandıran define, kısa sürede kulaktan kulağa yayılarak, Tireli'lerin bir numaralı Gündem konusu oldu. Meraklı vatandaşlar, bulunan definenin Tire Müzesi'nde sergilenmesini istedi. Mevzuat gereği, Hicri takvime göre 1255 yılından (Miladi 1839) öncesine ait olup, bulunan definelerden vatandaşların hak iddia edemediği bildirildi. Kaçak define avcılarının harekete geçmesinden endişe eden Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, ilçedeki tarihi yapılarda definecilerin girişebileceği herhangi bir talana karşı gerekli önlemlerin titizlikle alındığını ifade etti.

BAŞKAN ÇİÇEK: BİZE HAK DÜŞERSE ELBETTE ALACAĞIZ

Söz konusu hanın, imzalanan protokolle 29 yıllığına Tire Belediyesi'nin hak sahipliğinde olduğuna dikkat çeken CHP'li Tire Belediye Başkanı CHP'Lli Tayfur Çiçek şunları söyledi: "Hukukçularımız mevzuatı inceliyor. Yönetmelik ne diyorsa o olacak. Eğer bize de hak düşerse elbette hakkımızı alacağız. Benim bildiğim kadarıyla bulunan definelerden son 6 Osmanlı padişahından öncesine ait olanlar tamamen devletin oluyor, diğerlerinden ise hak talep edilebiliyor. Söz konusu definenin zamanında Rum veya Musevi bir vatandaş tarafından saklandığı kanısındayım. Uzmanların vereceği kararı bekliyoruz."



Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

İzmir Valiliği Tahtakale Tire Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (27)

can cey:

O altınlar benim dedemin dedesinin babasındır . Buradan yetkililere sesleniyorum lütfen altın ların bana iade edilmesini talep ediyorum.

19
7
yanıtYanıtla
Proferöf:

Ermeniler kaçarken gömmüştür. Kacarken Oluncede orada kalmıştır.

23
2
yanıtYanıtla
Bilal Senin de İşin Kolay Değil:

Eyvaah: Yine Bilal''a bir sürü iş çıktı.

10
13
yanıtYanıtla
KÜRŞAT:

CHP''li Tire Belediye Başkanı CHP''Lli Tayfur Çiçek, bize de hak düşerse elbette hakkımızı alacağız, demiş. Bozuk zihniyetin mahsülleri Osmanlıyı, İslamı sevmez ama işlerine geldiğinde ganimetlerinin de gadasını alırlar.

15
6
yanıtYanıtla
hacımm:

bre geri zekalı. . adam şunu demiş: ''Hukukçularımız mevzuatı inceliyor. Yönetmelik ne diyorsa o olacak. Eğer bize de hak düşerse elbette hakkımızı alacağız. ''

yanıt1
yanıt1
Öyle böyle olan işler:

5 yıl müzede sergilendikten sonra Müze müdürü veya müdür yardımcısı aracılığı ile temizlik işçilerine araklatılır. Dava zaman aşımından BERAAT eder. Altınlar hoptiri lilay lom. Bom bom bom.

16
1
yanıtYanıtla
fehmi:

unutkanlik hali ben saklamistim gorunce hatirladim adresi vereyim gonderin

15
2
yanıtYanıtla
smert:

Paralar benim ve bilalin cabuk iade edin

8
7
yanıtYanıtla
mehmet ali:

Başkan beni şaşırtmadı.nede olsa chp li...

10
5
yanıtYanıtla
canınız cehenneme:

bilal koş koş altın bulunmuş ya la

9
4
yanıtYanıtla
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title