Haberler

İzban Torbalı İstasyonu Açılışına Siyaset Gölgesi Düştü (3)

Chp GENEL SEKRETERİ SINDIR'DAN TEPKİ CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Banliyö Sistemi'nin (İZBAN) Torbalı hattı açılışı sırasında AK Parti'lilerin, projeyi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a mal etmeye çalıştıklarını belirterek bu duruma tepki gösterdi.

Chp GENEL SEKRETERİ SINDIR'DAN TEPKİ

CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Banliyö Sistemi'nin (İZBAN) Torbalı hattı açılışı sırasında AK Parti'lilerin, projeyi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a mal etmeye çalıştıklarını belirterek bu duruma tepki gösterdi. Yazılı  açıklama yapan Sındır şöyle dedi:

"Projenin maddi ve manevi en ağır yükünü çeken İzmir Büyükşehir Belediyemizdir. Büyük bir özveri ve başarı ile projeyi bugüne taşıyan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu'na ve ekibine bir teşekkürü dahi esirgeyen bu anlayışı doğru bulmuyorum. Yiğidi öldürmek istiyorsunuz belli ama, hiç olmazsa hakkını yemeyin! Hükümetin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne destek olmadığını bütün İzmir halkı biliyor. Destek bir yana köstek olmasınlar yeter."

"AKP'Lİ BELEDİYELERE KAYNAK GANİ! İZMİR'E GELİNCE HANİ?"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi bütçe ve kaynakları ile çok büyük alt yapı yatırımlarının üstesinden başarı ile geldiğini belirten Sındır şöyle devam etti:

"Bakıyorsunuz Ankara'ya, İstanbul'a ve diğer AKP'li büyükşehir belediyelerine; metro v.b. raylı sistemler gibi büyük ulaşım yatırımları merkezi hükümet tarafından yapılmakta. Bunlar için Bakanlar Kurulu kararları alınarak yüz milyonlarca lira bütçe ayrılmaktadır. Siz önce, 2015 yılında raylı sistem için Ankara'ya 955 milyon TL, İstanbul'a 750 milyon TL kaynak ayıran hükümetinizin İzmir'i liste dışı bırakmasına tepki koyun. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren; 'İstanbul, Ankara ve Antalya'daki raylı sistem projelerinin Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması' konusundaki, hükümetinizin Bakanlar Kurulu'nun kararının hesabını sorun, ondan sonra gelin İzmir'i konuşun. İzmir metro ve raylı banliyö sistemleri ise, İzmir'in kendi maddi imkanları ile yürütülmektedir. AKP'li belediyelere kaynak gani, İzmir'e gelince hani?"

"İZBAN İLK ÖRNEKTİR"

Yerel yönetim ile merkezi yönetimin ortaklaşa kurduğu İZBAN'ın ilk örnek olduğunu ifade eden Sındır, "CHP'li Belediye Başkanımız rahmetli Piriştina (Ahmet Piriştina) zamanında ortaya konan proje, TCDD ile yapılan protokol ile ortaklaşa kurulan İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) işletmesi tarafından hayata geçirilmiştir. Yerel yönetim ile merkezi yönetim arasında kurulan bu ortak şirket kamu iktisadi teşekküllerine de ilk örnektir" dedi.

'BELEDİYE TCDD'YE HER YIL HAT KİRASI ÖDÜYOR'

Hükümetin İzmir'den, İZBAN hattı işletim kirası aldığını, bunun adil olmadığını, Büyükşehir Belediyesi'nin tek kuruş kar almadığını belirten Sındır şunları söyledi:

"Hadi vazgeçtik, İzmir raylı sistem yatırımını hükümet ve Sayın Bakan Yıldırım yapmak istemiyor! Peki İZBAN hattı için TCDD tarafından İzmir Büyükşehir Belediyemizden her yıl alınan yaklaşık 30 milyon TL (5 milyon Euro + 5 milyon Dolar) hat kirası da neyin nesi oluyor? Bütün İzmirli hemşerilerimizin şunu özellikle bilmesini isterim ki, İZBAN hattı üzerinde Büyükşehir Belediyemizin hiç karı yok iken, işletme maliyetinin üzerinde hemşerilerimizden alınan her bir kuruş kar da Sayın Binali Yıldırım'ın TCDD'sine gidiyor. Yani İzmir halkımıza yatırıma dönemiyor maalesef. Bunun neresi eşitlik, neresi adalet, neresi İzmir'e hizmet?"

"İZMİR'İMİZE HAYIRLI OLSUN"

Torbalı bölümünün işletmeye açılmasıyla hattın 30 kilometre daha uzadığını, toplam uzunluğun 110 kilometreye çıktığını söyleyen Sındır AÇIKLAMASINI ŞÖYLE TAMAMLADI:

"Hattın açılmasıyla birlikte kent içi trafikte ciddi bir rahatlama sağlanacak. İzmir'imize hayırlı olsun. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu ve projede emeği geçen herkesin eline, yüreğine sağlık. Tabii ki ayrıca, bu hizmetin verilebilmesi için ve İzmirli hemşerilerimizin kullanımı için TCDD hattını Büyükşehir Belediyemize kiraya veren Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'a da teşekkürlerimizi esirgemeyelim."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kamil Okyay Sındır Binali Yıldırım AK Parti Torbalı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title