Haberler

İyi Müşteriye Daha Düşük Faizden Kredi Verilecek

Güncelleme:

Bankaların verdiği krediler için ayrılan "yüksek karşılıklar" artık gelire göre istenecek. İyi müşteriye daha düşük faizden kredi verecek.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçiş üzerinde çalışıldığını söyledi.

Mehmet Şimşek, "Bu hamle sermaye yeterlilik rasyoları üzerindeki baskıyı azaltabilir" açıklamasını yaptı.
Türkiye'nin mevcut sisteminin bankaları tüketici kredileri verdikleri için cezalandırdığını, bunun da sektörü cezalandırmak anlamına geldiğini söyleyen Şimşek, planlanan sistemde kişilerin gelirlerine göre tüketici kredilerine sınırlandırma uygulanmasının planlandığını söyledi.

KREDİLER HIZLA BÜYÜYECEK

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Bu şekilde yeterlilik oranları bizim kurallarımızı yüzünden baskı altında olmayacak" dedi.

Şimşek'in bu açıklaması geçmiş dönemlerde ekonomideki ısınmayı önlemek için kredi kartı ve tüketici kredilerine yönelik alınan önlemlerde geri adım atılması anlamına geliyor. Bundan önceki AK Parti hükümetleri yönetimlerinde ekonomik büyümede iç talebi canlı tutup hızlandırmak için banka kredilerin hızlı büyümesine olanak verilmişti.

Bankaların ihtiyaç kredisi ve kredi kartı kullanımda aşırı büyümesi üzerine vatandaşın borçlanma kriterlerine (taksit uygulama alanlarının daraltılması ve sayısını azaltma) kısıtlamalar getirilmişti.

Bunun yanında bankaların verdikleri bu kredilere karşılık bilançolarında ayırdıkları karşılıklar ise artırılmıştı.

'GELİR ETKİLİ OLACAK'

Uygulanması planlanan düzenleme hakkında ekonomistler olumlu düşünüyor. Ekonomistlerin görüşleri şöyle:
"Yasa gereği ihtiyaç kredisi kullandırdığınız zaman bu kredi için yüzde 150 veya yüzde 200 karşılık ayrılması gerekiyor. Bunu yaparken müşterinin kredi skoruna, gelirine bakmadan ayrımı yapıyorsunuz. Güvenli, riski az olan bir müşteriye kullandırdığınız kredi için bile yasa gereği normalin 1.5 katı sermaye ayırmanız gerekiyor. Bu müşteri bazlı olursa, mesela o müşteri için yüzde 150 yerine yüzde 50 karşılık ayırırsınız. Geliri düşük riskli müşteri için daha fazla karşılık, daha güvenli riski az olan müşteri için daha az karşılık ayrılabilir."

'GEÇMİŞİ TEMİZ MÜŞTERİ İÇİN İYİ'

Mehmet Erten Burgan Bank Yönetim Kurulu Başkanı
"Bankalar açısından bütün müşteriler için standart bir karşılık ayırmaktan yerine müşteri özelinde karşılık ayırmak faydalı olacak. Kredi geçmişi temiz olan müşteriler için yararlı olacak. Ödemelerini düzenli yapmış olana kolaylık sağlar. Sistem açısından çok büyük bir değişlik getirmeyebilir ama kredi kullananlara olumlu etkisi olur. Bankalar sicili bozuk kişileri zaten biliyor, bu açıdan bir farklılık sağlamayacaktır."

'TÜKETİCİ DAHA İYİ ORAN ALACAK'

Meriç Uluşahin ABank Genel Müdürü
"Uluslararası kriterlerde baz alınan geri ödeme risk modeli uygulanacak. Her müşteri için aynı oranda karşılık ayrılmayacak. Müşterilerimizin geri ödeme planlarında gelirleri etkili olacak. Riske dayalı model doğru fiyatlandırmayı da getirir. Uluslararası kabul görmüş bir yöntem. Banka bilançolarının rahatlaması zaman içinde müşteri açısından doğru fiyatlandırmayı sağlar. Tüketiciyi disipline eder. Tüketici daha iyi, daha cazip oranlar ile karşılaşacak."

'RAHATLATIR, MANTIKLI MODEL'

Hüseyin Özkaya Odeabank Genel Müdürü
"Bütçe ve cari açığı önlemek ve ekonomideki ısınmayı engellemek için alınan tedbirler sonucunda tüketici kredilerinde ciddi daralma oldu. Ancak kredi kartlarında görülen sosyal bozulmalar burada da görülebilir. Benzer etkiler yapabilir. Bankalar genelde borçlunun, vatandaşın gelir durumlarını biliyorlar. Düzenleme ile sektörde çok büyük oynama olmaz. Düşük gelirliye bankalar zaten kredi vermiyor. Ancak şu bir gerçek ki çok sıkı sermaye kriterlerine mantıklı bir yaklaşım getiriliyor."

'MÜŞTERİ İÇİN FAYDALI OLUR'

Pınar Abay ING Bank Genel Müdürü
Tüm müşteriler için yüksek karşılıklar ayırıyorduk. Ekonomi büyümesinde kredi büyümesine de ihtiyaç var. Bundan biraz imtina ettik. Dar gelirli insanların borç sarmalına girmesi istenmediğinden bütün müşteriler cezalandırıldı. Oysa tüketici kredisi kötü bir şey değil. Gelir ile orantılı borçlanma doğru bir şeydir. Tüketici için faydalı olur. Borcunu ödeyen, sadık müşterilerin kredilerinde fiyata etkisi olacak. Ancak rekabete dikkat edilmeli, büyük bankaların lehine olmamalı."

'BÜYÜME İÇİN YARARLI OLACAK'

Halit Yıldız Şekerbank Genel Müdürü
"Tüketici kredileri limitlerinin müşterilerin risk profili ile ilişkilendirilmesi, Basel III sürecinde sermaye yeterlilik oranlarını desteklemeye yönelik düzenlemeler yapılırken genel ekonomik dengelerin de gözetilip, temkinli ilerleneceğini gösteriyor. Üretim ve yatırım dinamiği üzerine şekillenen bir büyüme için KOBİ portföyü geniş ve ticari kredilerde aktif olan bankaların sermaye yeterlilik oranlarının da yeni düzenlemelerle desteklenmesinin faydalı olacağı kanaatindeyim."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Mehmet Şimşek AK Parti Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ÇÖL TOZU hangi illerde görülecek? Çöl tozu kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? 26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500

Yorumlar (47)

ERDOĞANIST:

Artık paranin üstünde ulu önder rtenin resmini istiyorz. Cemalizimöldü yaşasınerdoganizim. Çatlayın vatan hayınlari

35
43
yanıtYanıtla
seloMobil-ANDROID:

kardeşim bırak krediyi trafik sigortası soygununa dur de. sigorta firmaları anlaşmış 750 TL den açıyorlar kapıyı, ayıptır günahtır bu para. madem serbest piyasa niye zorunlu cartel oldu adamlar...

29
0
yanıtYanıtla
Adınızı YazınFETHİ ULUÇEÇEN:

BEN İSMET İNÖNÜDEN TUTUNDA GÜLE KADAR ÇOK CUMHUR BAŞKANI GÖRDÜM HİÇBİRİSİ DEVLETİN PARASIYLA KİMSEYE ZİYAFET CEKMEDİ SN C BAŞKANI ERDOĞAN BU SİSTEMİ BOZDU TAMAM ZİYAFET VERDE CEBİNDEN ÇIKSIN GİDERLER BUNLAR YETİM HAKKIDIR HİÇ BİR ZAMAN HELAL ETMİYORUM

21
5
yanıtYanıtla
yavv hee hee:

70 yıl bu ülkeye çivi çakmayan zihniyet naaptı paraları yemedilerse hiç düşündün mü? son on yılda ülke çağ atladı, , çekemiyorsunuz zorunuza gidiyor değil mi, , Bu kadar hizmetten sonra RTE ye halaa çamur atma derdindesiniz, , RTE nin bastığınız asfalta köprüye maaşiniza kadar üzerinizde hakkı var, , sizin ne hakkınız olacak, ,

yanıt10
yanıt14
özdemir:

sen rüya görmüşün o zamanlar tv hatta rdyo bile yoktu sen antalyada portkaldın neler oldu ne paralar harcandı hatta 70 centimiz yoktu kasada benziv vardı da ben mi içtim dediler emekli maaşları için 500 milon doları imf den istediler oku biraz

yanıt3
yanıt2
Mehmet toktas:

Zenginden az faiz fakir den çok faiz demekten başka birşey değil bu zengine yapılan kolaylık fakir dahada fakirlessin isterler.. ama anlatamazsınız hala oy atarlar

21
1
yanıtYanıtla
enflasyon:

faiz nedenmi haramdır. çünkü malın sürekli değerini yükseltir. bir ev alırsın 100 bin liraya. peşin alırsan aynı fiyata satarsın zararın olmaz. krediyle yani faizle alırsan 100 binlik ev sana 150 bine mal olur. sen şimdi o evi 100 bine satarmısın. 150 bine satmak zorundasın. işte faiz. işte fiyat artışı. işte enflasyon. işte bu yüzden faiz haramdır. fakat artık faize krediye girmeden bişey alınamaz. çünkü tl değer kaybediyor. döviz yatırım aracı olmaktan çıkarılmalıki tl değerini korusun.

20
0
yanıtYanıtla
YAŞASIN AKP:

DONUMUZA KADAR NE VARSA BANKALARA AİT OLDU.

19
0
yanıtYanıtla
ahmet:

krediler 60 aya çıkarsı vatandaş rahatlar uzun vade de daha iyi olur

19
0
yanıtYanıtla
Ayhan:

Esnafa destek verilmiyor, oysa ülkenin bütün yükü esnafın sırtında. Nakit sıkıntısından dolayı Mal alamıyoruz, alamayınca nasıl iş yapacan. . ey devlet esnafa sahip çık

16
2
yanıtYanıtla
Tüm 47 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title