Haberler

İTÜ'deki Fetö Yapılanmasına Dava Açıldı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Teknik Üniversitesindeki akademik yapılanmasına ilişkin, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 22'si tutuklu, 3'ü yakalama kararıyla aranan 35 şüpheli hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, onbeşer yıla kadar hapis cezası talebiyle...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul Teknik Üniversitesindeki akademik yapılanmasına ilişkin, aralarında akademisyenlerin de bulunduğu 22'si tutuklu, 3'ü yakalama kararıyla aranan 35 şüpheli hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, onbeşer yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Mehmet Şenay Baygın tarafından hazırlanan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 233 sayfalık iddianamenin detayları belli oldu.

Bir kısım şüpheliler hakkında soruşturmanın sürdüğü, 35 şüpheli hakkında dosyadaki işlemlerinin tamamlandığı kaydedilen iddianamede, diğer FETÖ/PDY iddianamelerinde olduğu gibi, örgütün mali, kültürel, yargı, askeri ve emniyet yapılanması ile Türkiye'deki eylemleri anlatıldı.

İddianamede, İTÜ Rekto¨rlu¨gˆu¨ tarafından darbe girişiminin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen 25 Temmuz 2016 tarihli yazıda, "15 Temmuz 2016'da FETO¨ tarafından darbe kalkıs¸ması bas¸latıldığı, halen devlet imkanları kullanılarak c¸es¸itli fiili saldırı ve tehdit yo¨ntemleriyle kaos ortamı yaratılarak su¨rdu¨ru¨lmeye c¸alıs¸ıldığı" bilgisine yer verilerek, bu örgu¨tle bağı kuvvetle muhtemel olan ve üniversite

imkanlarını bu hain amaç için kullanma şu¨phesi bulunan personel hakkında idari işlem başlatıldığı, söz konusu kişilerin de savcılığa bildirildiği ve bu şekilde soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.

"FETO¨/PDY'nin, amacına ulas¸abilmek ic¸in u¨niversitelerde en katı s¸ekilde o¨rgu¨tlenme ic¸ine girdiği vurgulanan iddianamede, örgütün Türkiye'de 17 u¨niversiteyi bizzat kurup faaliyete gec¸irdiği, bu üniversitelerin daha sonra 23 Temmuz 2016'da 667 sayılı Kanun Hu¨kmu¨nde Kararname ile kapatıldığı hatırlatıldı.

Yurt dışında faaliyet gösteren üniversitelerin de sıralandığı iddianamede, üniversitelerde okuyan o¨gˆrencilere o¨rgu¨t tarafından ev ve yurtlar tahsis edildiği, öğrencilerin buralarda "ağabey" ve "ablalar" tarafından o¨rgu¨tsel egˆitime, denetime tabi tutulduğu, ıs¸ık evlerinden, dershanelerden yetis¸tirilen o¨gˆrencilerin, o¨rgu¨tu¨n istedigˆi bo¨lu¨mler ic¸in u¨niversiteye hazırlandığı ve u¨niversite sınavlarında bu bo¨lu¨mlere girebilmeleri ic¸in her tu¨rlu¨ sınav yolsuzlugˆunun yapıldığı anlatılan iddianamede, şunlar kaydedildi:

"U¨niversiteye giren bu o¨gˆrenciler, o¨rgu¨tu¨n u¨niversite imamları tarafından korunmus¸ ve o¨rgu¨t hiyerars¸isi ic¸erisinde ileride tayin edilecek go¨revler ic¸in o¨zel olarak yetis¸tirilmis¸tir. U¨niversite sonrası yu¨ksek lisans, doktora, yurt dıs¸ı egˆitimleri almak ic¸in her tu¨rlu¨ hukuk dıs¸ı yollar kullanılmıs¸tır. O¨rgu¨t, akademik kadrolara kendi u¨yelerini yerles¸tirmek ic¸in Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sorularını ele gec¸irerek o¨rgu¨t u¨yelerine sızdırmıs¸tır. Yu¨ksek lisans, doktora ve ALES sınavlarında c¸aldıgˆı sorular sayesinde u¨niversitelere 2002-2013 yılları arasında 8 bin 500 civarında akademisyen yerles¸tirildigˆi tahmin edilmektedir."

Bankacılık Du¨zenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinin FETO¨'nu¨n akademideki yapılanmasını bir kez daha go¨zler o¨nu¨ne serdiği vurgulanan iddianamede, şu değerlendirme yapıldı:

" Bank Asya'nın mevduat varlıgˆının, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 24 Aralık 2014'te el koymadan o¨nce 15 milyar liradan 6,9 milyar liraya geriledigˆi belirtilmis¸ti. BDDK verilerine go¨re, bu mevduatın yu¨zde 20'sinin akademisyenlere ait oldugˆu, aynı tarihte Bank Asya'da 168 akademisyen ve es¸lerine ait toplam 1 milyar 132 milyon lira bulundugˆu tespit edilmis¸tir.

Bank Asya'yı kurtarmak ic¸in FETO¨'nu¨n, akademisyenlerini de harekete gec¸irdigˆinin ortaya c¸ıktıgˆı, Fetullah Gu¨len'in talimatıyla bankayı kurtarmak ic¸in harekete gec¸en FETO¨'nün, himmet paralarını 5 bin akademisyen u¨zerinden bankaya yo¨nlendirdigˆi, bankaya 5 milyar lira yatırıldıgˆı, örgütün Bank Asya'yı kurtarmak ic¸in 'himmet akademisi'ni kullandıgˆının ortaya c¸ıktıgˆı, 17-25 Aralık darbe giris¸iminden sonra bankaya, 5 bin akademisyen u¨zerinden yaklas¸ık 5 milyar lira fon yo¨nlendirildigˆi, bir aras¸tırma go¨revlisinin hesabından 42,5 milyon lira c¸ıktıgˆının tespit edildigˆi, Mali Suc¸ları Aras¸tırma Kurulu (MASAK) uzmanlarının 17-25 Aralık darbe giris¸imi sonrasında Bank Asya hesaplarına yo¨nelik incelemelerinin, Cumhurbas¸kanlıgˆı Devlet Denetleme Kurulu'nda (DDK) raporlas¸tırıldıgˆı go¨ru¨lmu¨s¸tu¨r."

İddianamede, "Şu¨phelilerin bu¨yu¨k çoğunluğu örgu¨tle bağlantıları nedeniyle ihraç edilmiş ya da

hakkında disiplin soruşturması uygulanması nedeniyle olası adli tahkikatta delil

bırakmamak için ikametlerinde, dijital materyallerde ve örgu¨tsel doku¨manlarda

temizlik yaptıkları değerlendirilmiştir." denildi.

İddianamede, hakim kararı ile el konulan şu¨phelilere ait dijital materyallerin incelemelerinin henu¨z

tamamlanmadığı ve yoğunluk ile zaman alacağı bilgisi bulunduğundan, dosyanın su¨ru¨ncemede

kalmaması için bu konuya ilişkin rapor geldiğinde derhal mahkemeye sunulmak u¨zere, beklemeden kamu davasının açılmasının zaruri olduğu vurgulandı.

İtirafçı şüpheliler ByLock'u kabul edip, isim verdiler

İddianamede, 7'si doçent, 16'sı araştırma görevlisi, 12'si memur olmak üzere toplam 22'si tutuklu 3'ü firari 35 şüpheliden, 28'inin örgütün şifreli haberleşme programı olan ByLock kullanıcısı olduğu vurgulanarak, 3 şüphelinin etkin pişmanlıktan yararlanarak hem ByLock programını kullandıklarını kabul ettikleri ve söz konusu programı kimin aracılığıyla indirdiklerini anlattığı kaydedildi. Şüpheli itirafçıların ifadesine de yer verilen iddianamede, örgüte ilişkin bilgilere ve örgüt içerisinde "ağabey" ve "abla" konumunda bulunan şüphelilerin isimlerine de yer verdikleri belirtildi.

Şüphelilerin ByLock isimli programı kullanmaları, örgu¨tu¨n çağrısı u¨zerine Bank Asya'ya yeni hesap açıp ya da açılmış olan hesaplara yüklü miktarda para yatırmaları, örgu¨tsel simge olan 1 doların ele geçirilmesi ve yine örgu¨t çağrısı u¨zerine Digitu¨rk

platformundan çıkmaları delil olarak gösterilen iddianamede, tüm dosya kapsamında şüphelilerin hakkında yeterli delillerin bulunduğu ve bu nedenle "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan onbeşer yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamenin kabulüne ve ilk duruşmanın 15 Mayıs'ta Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında yapılmasına karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tensip zaptında 22 sanığın tutukluluk hallerinin devamına, firari 3 sanık hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenilmesine ve diğer tutuksuz sanıkların duruşma günü hazır olmaları için yazı yazılmasına hükmetti.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bank Asya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title