Haberler

İtalya'da Polis, Eylemci Kadının Karnına Bastı

Güncelleme:

İtalya'da bir eylemcinin karnını ayağıyla ezerek, orantısız güç kulanan polis, tartışma başlattı. Ülkede, polis kasklarına numara yazılması gündemde.

Eski kıta Avrupa'yı pençesine alan finansal krizin etkilediği ülkelerin başında gelen İtalya'nın tarihi başkenti Roma, Cumartesi günü hükümetin kemer sıkma politikaları ile iş ve konut reformunu protesto eden 15 bine yakın kişinin eylemine sahne oldu. İşsizlik oranının rekor seviyeye ulaşarak yüzde 13'e çıktığı, gençler arasında ise yüzde 40'ı aştığı ülkede protestocuların çoğunu öğrenciler, işçiler ve işlerini kaybetmiş vatandaşlar oluşturdu. Barışçıl başlayan eylem, kentin göbeğindeki Barberini Meydanı'na gelindiğinde şiddete büründü. Göstericiler, kendilerine daha fazla geçit vermeyen polise taş, yumurta, portakal ve fişek atarken, güvenlik güçleri de cop ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etti. Çıkan olaylarda 80 kişi yaralandı.

POLİS, KADININ KARNINA BASTI

Ortalık savaş alanına dönerken kameralara ve fotoğraf karelerine yansıyan bir an, ülkeyi ayağa kaldırdı. Bir polis, kargaşa sırasında yere düşen ve sevgilisinin sarılarak korumaya çalıştığı genç eylemci bir kadının karnına basarak, bir iki saniye kadar üzerinde kalıyor. Genç kadının iç organlarına büyük zarar verebilecek olan bu hareket, 'orantısız' olarak nitelenirken, Emniyet Genel Müdürü Alessandro Pansa, bu olaya tepki gösterenlerin başında yer aldı. 'Yere düşen bir kadının üzerine çıkan ve cezalandırılması gereken aptal bir polisimiz var diyen Pansa, 'Halbuki diğer meslektaşları, asayişi korumak için büyük bir titizlik ve doğruluk içinde, belirlenen güç sınırları çerçevesinde görevlerini yaptılar ve alkışı hak ettiler dedi.

O POLİS TESLİM OLDU

Öte yandan, görüntülere yansımasına rağmen kimliği belirlenemeyen söz konusu polisin, dün akşam saatlerinde "O polis benim" diyerek kendisini ele verdiği belirtildi. Sosyal medyada, 'O polis derhal açığa alınmalı mesajları yağdı. Roma Emniyet Müdürü Massimo Maria Mazza da, bu olayın dışında başka 'orantısız' güç şikayetleri de olduğunu, idari soruşturma sonucunda cezalandırılması gereken polisler varsa cezalandırılacağını açıkladı. İçişleri Bakanı Angelino Alfano ise, yasal haklarını kullanmalarından dolayı barışçıl göstericilerin yanında dururken, polisle çatışan eylemcilere çattı. Alfano, 'Onların amacı; hükümete güvensizlik ya da kemer sıkmayı protesto etmek değil, bu güzel şehri yağmalamak ve mahvetmek. Oysa polisimiz her zaman barışçıl eylemcilerin yanındadır dedi.

KASKA NUMARA ÖNERİSİ

Bu olay ülkede, gerekli durumlarda derhal kimliklendirmek için polislerin kasklarına numaralar yazılmasını da yeniden gündeme getirdi. Demokrat Parti (PD) mensubu Senatör Luigi Manconi, geçtiğimiz günlerde bu konuya ilişkin bir yasa teklifi sunarak, 'Bu yasa çok acil çıkarılmalı demişti. Bu uygulama, Türkiye'de ise uzun süre önce hayata geçirilmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title