Haberler

'İstanbullular Rahat Olsunlar Ama Doğal Kaynakları Dikkatli Kullansınlar'

Güncelleme:

Veysel Eroğlu ile Kadir Topbaş, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek İstanbulluları susuz bırakmayacakları mesajını verdiler.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ortak bir basın toplantısı düzenleyerek İstanbulluları susuz bırakmayacakları mesajını verdiler.

Saraçhane Belediye Sarayı'nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Başkan Kadir Topbaş, nüfusu 14 milyona ulaşan İstanbul'da su problemi yaşanmadığını belirterek, "2071, 2100 ve hatta 2200'lere kadar olan tedarikleri gözden geçiriyoruz. Gelecek nesilleri düşünüyoruz. Suyun musluğumuza gelinceye kadar maliyetinin yüzde 85'inin de enerji olduğunu düşünürsek, suda da hassasiyet göstermek gerekir" dedi.

2009 Dünya Su Forumu'nda, belediyenin ve bakanlığın çalışmalarının dünyaya örnek olduğunu anlatan Başkan Topbaş, amaçlarının sadece İstanbul'un sorunları çözmek olmadığını, dünyadaki başka kentlerin de problemlerin çözüm yöntemlerine katkı sağlayarak, insanlığa hizmet etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Melen İstanbul'un imdadına yetişti

2007 yılındaki kuraklıkta Melen'den 185 kilometrelik hat döşenerek İstanbul'un imdadına yetişildiğini anlatan Topbaş, "Biz de 135 kilometrelik ikinci hat olarak hattın inşaatına başladık. 5-6 kilometrelik kısmı bitmek üzere. Böylece ikinci hattı da devreye sokacağız" diye konuştu.
Barajlardaki su rezerv oranının geçmiş yıllara oranla düşük olduğunu kaydeden Topbaş, "Yüzde 35-37'lerden bahsediyoruz. Türkiye'de son 50 yılın en kurak dönemi olarak bahsediliyor. Tedbirler alarak, çok dikkatli ve hassas davranarak kentimizi ve insanımızı mağdur etmeyecek, yaşamını etkilemeyecek hale getirmek için gece gündüz demeden çalışmaktayız" dedi.

Dengeli kullanmalıyız

"İstanbullullar'dan bir arzum var" diyen Topbaş, "Dünyada hızla tükenen doğal kaynaklar var. Dengeli kullanmak gerekmektedir. Şehirlilik, bir medeniyet göstergesi olarak kaynakları doğru kullanmaktan geçer. Dışa bağımlı olduğumuz enerji, akaryakıt, doğalgaz olmak üzere her birinde hassasiyet gösterilmeli. Suyun musluğumuza gelinceye kadar maliyetinin yüzde 85'inin de enerji olduğunu düşünürsek, suda da hassasiyet göstermek gerekir. Bu hem kendi bütçemiz açısından hem de ulusal ekonomi açısından önemli" dedi.

Belediyenin ve bakanlığın çalışmalarıyla İstanbul'un bir problem yaşamayacağını söyleyen Topbaş, "Devamlı teyakkuz halindeyiz. Zaten çalışma içindeyiz. İstanbul'da bidonlarla, tankerlerle su taşıma dönemleri geçmişte kaldı. Geçmişte İstanbul'da 5-6 katlı binalara hidroforlu lüks daireler diye pankartlar asarlardı. 5-6 kata su basıncı olmayan bir İstanbul'dan gökdelenlere su verebilen bir İstanbul'a geldik. Bu kadar başarılı bir noktaya geldik. İstanbullular müsterih olsunlar ama doğal kaynakları dikkatli kullansınlar" şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu: "Yeşilçay ve Melen'den su takviyesi yapıyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Başkan Kadir Topbaş ve ekibiyle bir değerlendirme toplantısı yapacaklarını belirerek, "İstanbul gerçekten çok büyük bir şehir. Bu şehrin susuz bırakılması söz konusu değil. İstanbul geçmişte çok büyük su sıkıntısı çekti. Dünyada büyükşehirler genelde nehir kenarlarına kurulmuştur. İstanbul'da sadece İstanbul Boğazı var, nehir yok. Dolayısıyla İstanbul'a su temin etmek asırlardır mesele olmuştur." diye konuştu.

1994 yılında İstanbul'da yaşanan su sıkıntısını çözdüklerini, 2040 yılı master planını ilan ettiklerini hatırlatan Eroğlu, "Şimdi hedefimizi daha da büyüttük. İstanbul için hedef 2071. Bugün bunu konuşuyoruz. Vatandaşlarımız endişe etmesin. Biz İstanbul'u susuz bırakmayacağız. Gerçekten çok çalışkan, gece gündüz çalışan, İstanbul aşığı bir belediye başkanımız var, çok güçlü bir ekip var." dedi.

Kuraklığa karşı da tedbirimizi alıyoruz

Bütün dünyada küresel iklim değişikliği nedeniyle büyük kuraklıklar olduğunu belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bunlara karşı tedbir almamız gerekiyor. Biz tedbir alırken en kötü duruma göre tedbir alıyoruz. 2-3 yıl kuraklık olsa bile İstanbul'da su sıkıntısı çekilmesin diye Melen Barajı'nın temelini atmaya karar verdik. İstanbul'da 7 yılda bir kuraklık oluyor, 17 yılda bir daha büyük kuraklık oluyor. Kuraklığa karşı da tedbirimizi alıyoruz. 2007 yılında 80 yılın kuraklığı vardı. O tarihte el ele verdik. Şafak hareketiyle Melen'in 2012'de gelecek suyunu Ömerli'ye akıtıverdik. Melen Barajı ile bir yıl değil, iki-üç yıl kuraklık olsa dahi suyu orada biriktirmek istiyoruz. Bir diğer müjde de Ağva civarında iki tane dev baraj inşa edeceğiz. Birisi Osmangazi Barajı, ikincisi de Sungurlu Barajı. Çünkü İstanbul çok büyük bir şehir. Gündüz gelenlerle 17 milyon. Avrupa'daki pek çok ülke nüfusundan fazla. İstanbul'u değil bir-iki gün, bir saat bile susuz bırakmak bizi üzer. Bu yüzden İstanbul'da her türlü tedbiri alacağız. İstanbul'a hizmet etmek bizim için ibadettir. İbadet aşkı ve şevkiyle çalışıyoruz."

Eroğlu, "Geçen sene bu tarihte İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 63 idi. Bugün yüzde 33. Önemi yok, biz tedbirlerimiz aldık. Yeşilçay, Melen ve Istırancalar'dan sürekli olarak İstanbul'a su aktarıyoruz. İstanbul'a sıkıntı yaşatmayacağız." şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Veysel Eroğlu Kadir Topbaş Yeşilçay İstanbul Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title