Haberler

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Barış Ata Borsa: ...

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Barış Ata Borsa: "Türk hekimleri Avrupa ve Amerikalı meslektaşlarından çok daha iyi"İSTANBUL - İSTANBUL İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Barış Ata Borsa: "Türk hekimleri Avrupa ve Amerikalı meslektaşlarından çok daha iyi"

İSTANBUL - İSTANBUL İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu 14 Mart Tıp Bayramı çerçevesinde açıklamalarda bulundu.

14 Mart Tıp Bayramı çerçevesinde açıklamalarda bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, doktorluk mesleğinin zor ancak duygusal olarak çok tatmin edici olduğunu dile getirerek, "Hekimlik, kişinin birtakım fedakarlıklar yapmasını gerektiren ama bunun karşılığında da iyileştirdiği hastalardan aldığı takdir ve dualar ile duygusal tatmini yüksek bir iş. Özellikle genç arkadaşlarımızın bu sıkıntılardan yılgınlık göstermemesini ve etkin bir tıp eğitimine yönelik çalışmalar yapmalarını; günü gelip iyi bir hekim olabilmek için eğitimleri sırasında ellerinden gelen tüm eforu sarf etmelerini öneriyorum" dedi.

Tıp biliminin evrensel olduğunu ve insanlığın var olduğu tarihten bugüne devam ettiğini söyleyen Eyüboğlu, "Tıp Bayramı dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı tarihlerde kutlanan bir gün. Bizde 14 Mart tarihi belirlenmiş. 14 Mart 1827 de Tababet-i Tıbbiye dediğimiz okulların, Osmanlı'da akademik anlamda eğitim veren, hekim yetiştiren okulların kurulduğu ilk tarih aslında. Bir dönem bu yıl dönümleri kutlanmış ancak sonra birtakım nedenlerle ara verilmiş. Bu gün, düşman işgali döneminde İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin işgal kuvvetlerini protesto etmek amacıyla 14 Mart'ta yaptıkları, rahmetli Hikmet Bora'nın da onlara destek olduğu bir ayaklanma, bir uyanış, bir farkındalığın simgesidir. Tıp Bayramı; 14 Mart'ın devamı olarak 1827'den sonra tekrar bu dönemde kutlanmaya başlanmıştır. Hatta bu hafta ülkemizde Sağlık Haftası olarak kutlanmaya devam ediliyor "dedi

"Tıp Bayramı'nda kutlamaların yanı sıra tıp dünyasının sorunlarının konuşulması lazım"

Bu önemli günün tıp alanındaki sorunların tartışıldığı platformlara da zemin olması gerektiğini dile getiren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Barış Ata Borsa "14 Mart uzun yıllardır Tıp Bayramı olarak kutlanıyor Tıp Bayramı'nda kutlamaların yanı sıra bence tıpkı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde olduğu gibi tıp dünyasının sorunlarının da konuşulması lazım. Her 14 Mart'ta sorunların gündeme gelmesi de çok önemli. Mecburi hizmetten tutun da asistanların çalışma saat ve koşullarına kadar tartışılması gereken bir gün" dedi.

"Tıbbın daha fazla devlet yatırımına ihtiyacı var"

Tıp alanındaki çalışmaların devlet desteği almasının ilerlemelere büyük katkı sağlayacağını ifade eden. Dr. Barış Ata Borsa; " Türkiye'de gerek araştırma alanında, gerekse klinik pratik alanında çok iyi yetişmiş hekimlerimiz var. Bunların büyükçe bir kısmının Avrupa'daki ya da Amerika'daki hekimlerden daha iyi oldukları söylenebilir. Oldukça iyi durumda Avrupa ve Amerika'da çalışan Türk hekimlerimiz de var. Devletin daha fazla destek sağlaması ve daha fazla yatırım yapması lazım. Çünkü tıp alanında hem eğitim hem pratikte özel sektöre doğru bir kayış var. Devletin özellikle araştırma geliştirmeyi desteklemesiyle tıp bilimi çok daha ileriye gidecektir. Türkiye'de çok parlak beyinler var. Çok yetenekli öğrenciler çok iyi genç doktorlar var. Sadece daha fazla yatırım ile onların önünün açılması lazım." şeklinde konuştu.

"Avrupa'yla yarışacak seviyede başarılı işler çıkarıyoruz"

Tıp alanında ülkenin oldukça iyi durumda olduğunu ve üniversite olarak bu alana gerekli katkı için çok çalıştıklarını vurgulayan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Dr. Denizhan Dizdar ; "Türkiye özellikle son yıllarda tıp eğitimi konusunda iyi bir duruma gelmiş durumda. Biz bu ilerlemeleri yakından takip ediyor ve üniversitemizde özellikle yüzde yüz İngilizce tıp eğitimi veriyoruz. İngilizce eğitim hem yurt dışından gelen öğrencilerimiz, hem dünyaya entegrasyon hem de gelişmeleri yakından takip edebilmek için oldukça önemli ve yüksek avantaj sağlıyor. Türkiye'de ameliyatlar anlamında, bilimsel yayınlar anlamında Avrupa'yla yarışacak seviyede başarılı işler çıkardığımızı düşünüyoruz. Hedefimiz bu alanda her zaman daha iyisini yapabilmek. Ameliyat kalitesinde başarılarımızı izlemeye, öğrenmeye gelen birçok Avrupalı meslektaşımız var. Biz tıp alanında dünyayla rekabet halindeyiz ve her zaman daha ileriyi hedefliyoruz. Doktorluk kutsal bir meslek, büyük fedakarlık gerektiriyor. Mesai ile sınırlı bir iş değil. Mezun olup giydiğiniz önlüğü, öldüğünüzde çıkarıyorsunuz. Bu mesleği isteyen bunu hedefleyen buna gönül vermiş insan her zorluğu aşıyor. Zamanın getirdiği zorluklar her zaman olabiliyor. Ama bu gün vesilesiyle doktor olmayı hayal eden genç arkadaşlara önerim yılmasınlar biz hekimler onlara gereken desteği vermeye her zaman hazırız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Tıp Bayramı 14 Mart Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title