Haberler

İstanbul'da Kudüs ve Mescid-i Aksa Toplantısı

Uluslararası Müslüman Parlamenterler Platformu'nun Filistin'de yaşanan gelişmeleri tartıştığı toplantı başladı Aksa Forumu Hazırlık Komitesi Başkanı Munasıra: "İsrail yönetimi, devrim yaşanan ülkelerdeki karşı devrimlerden sonra daha güvenli yaşadığını açıkça söyledi" AK Parti Ankara Milletvekili İşler: "Filistin sorunu aynı zamanda bir dünya sorunudur.

Uluslararası Müslüman Parlamenterler Platformu, Kudüs ve Mescid-i Aksa temalı oturumlarına İstanbul'da başladı.

Filistin'de yaşanan son gelişmeler ve çözüm yollarının tartışılacağı oturumların açılış konuşmasını yapan Aksa Forumu Hazırlık Komitesi Başkanı Abdulmecid Munasıra, "Arap-Müslüman parlamenterler toplantısı ilk kez, ecdadımız tarafından Filistin için Kahire'de 1938'te gerçekleştirilmişti. Bu toplantı da Fatih Sultan Mehmet'in şehri İstanbul'da 77 yıl sonra yapılıyor" dedi.

"İsrail sorunun merkezidir"

Filistin için birçok açıdan en zor yılın 2014 olduğunu dile getiren Munasıra, İsrail'in Gazze saldırısı ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini hatırlatarak,  "İsrail yönetimi, devrim yaşanan ülkelerdeki karşı devrimlerden sonra daha güvenli yaşadığını bunun yanı sıra ABD ve Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeden gelen Yahudi göçmen sayısının da iki kat arttığını açıkça söyledi" diye konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler de Filistin'in tarihi önemine ve yüklendiği merkezi misyonu ile yaşadığı soruna vurgu yaptığı konuşmasında, " İsrail'in kuruluşuyla barışın ve tüm değerlerin sembolü olan coğrafya, acının, kederin ve sürgünün merkezi haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

"Filistin'in içinde bulunduğu sorunun çözümü için başta Arap ülkeleri olmak üzere İslam ülkelerinin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmediğine" dikkati çeken İşler, "Filistin sorunu aynı zamanda bir dünya sorunudur. İsrail ise bu sorunun merkezidir. İsrail uyguladığı politikalarla saygı duyulması insani zorunluluk olan kutsal tüm değerlere adeta savaş açmış ve dolayısıyla insanlığa karşı suç işlemiştir" ifadesini kullandı.

"Türkiye çirkin uygulamaları durdurmak için çaba sarf ediyor"

İsrail'in Gazze saldırısı sonrası Aksa'ya yönelik ihlaller ve yeni yerleşim birimleri inşası faaliyetlerinin artış gösterdiğini vurgulayan İşler, şunları söyledi:

"Türkiye, İsrail'in Müslümanlar'ın ibadet ve inanç özgürlüklerini engelleyen ve Harem-i Şerif'teki tarihi statükoyu değiştirmeyi amaçlayan çirkin uygulamalarını durdurmak için uluslararası alanda çaba sarfediyor. Her şeye rağmen özellikle Filistin'in tanınmasına yönelik bazı uluslararası olumlu gelişmeler kaydedildi ve bu İsrail'in iç politikasında yaşanan çalkantıya neden oldu."

İşler, İsrail'in gayrı meşru yerleşim politikasına devam ettiğini ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvuran Filistin'i, ekonomik baskı ve engellemelerle cezalandırmaya çalıştığını ifade ederek, "Gelinen aşamada anlaşılmaktadır ki, sorunun çözümü, bölgesel ve küresel güç dengelerinde bir değişim ihtiyacını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla İsrail sorununun sona erdirilmesi ancak ve ancak bölgesel ve küresel güç dengelerinde yaşanacak bir değişimle mümkündür" dedi.

TBMM Türkiye-Filistin Dostluk Grubu Başkanı Murat Yıldırım ise Filistin meselesinin İslam dünyasının ortak meselesi olduğunu vurgulayarak, "Filistin halkının dünya genelinde en çok şiddete maruz kalan halktır" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ve Filistin ilişkilerinin kardeşlik üzerine kurulu olduğunu ifade eden Yıldırım, Mescid-i Aksa konusunda ise tek vücut halinde harekete geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

"Filistin'in bağımsız olması için desteğimizi sürdürüyoruz"

Bu anlamda İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan faydalanılması gerektiğine işaret eden Yıldırım, "Asırlarca birlikte yaşadıktan sonra Müslümanlar ve Hristiyanlara yapılanlar, Kudüs'te adeta bir kabus halini aldı" diye konuştu.

Dinler savaşı konusunda da uyarıda bulunan Yıldırım, Müslümanlar'ın hedef alınmaya başladığı bu günlerde Batı'nın İslamafobiyi önlemek amacıyla girişimlerde bulunması gerektiğini kaydetti.

Halk tarafından seçilen parlamenterler olarak İsrail ve İslamafobinin karşısında durmaları gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, şunları kaydetti:

"Türkiye olarak, Filistin'in 1967 sınırlarında bağımsız devlet olması için desteğimizi sürdürüyoruz. Bu durum dünya barışına da katkı sağlıyor. Uluslararası toplumun da bunun için çalışması gerek. Filistin'in her platformda hakkını elde etmesi için Avrupa Parlamnetosu'yla iletişim halindeyiz."

Arap ve İslam ülkelerinden yaklaşık 150 parlamenterin katılımıyla, Filistin'de yaşanan son gelişmelerin ele alınacağı "Direnişten Özgürlüğe Filistin", "Tehdit ve Çatışmalar arasında Aksa", "İmar ve Abluka Arasında Gazze" gibi başlıklar altında oturumların düzenleceği forum 2 gün sürecek.

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da 2007'de kurulan Uluslararası Müslüman Parlamenterler Platformu'nun öncelikli gündem maddesini Filistin sorunu teşkil ediyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Emrullah İşler İstanbul Filistin İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title