Haberler

İstanbul'da Kadavradan Organ Bağışı Arttı"

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Marmara Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Ali Demirel, hedeflerinin yılda 250 donörün üzerine çıkmak olduğunu belirterek, bu ivmede devam edilmesi halinde 2017-2018 döneminde amaçlarına ulaşabileceklerini bildirdi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Marmara Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Ali Demirel, hedeflerinin yılda 250 donörün üzerine çıkmak olduğunu belirterek, bu ivmede devam edilmesi halinde 2017-2018 döneminde amaçlarına ulaşabileceklerini bildirdi.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Organ Nakli Koordinasyon Merkezi üyelerince gerçekleştirilen olağan toplantıda konuşan Demirel, geçen yıl İstanbul'daki kadavradan donör sayısının 101'e ulaştığını aktararak, bu anlamda yaşanan gelişmelerin sevindirici olduğunu ifade etti.

Ancak kentin potansiyelinin çok daha fazla olması gerektiğine işaret eden Demirel, organ bağışının kendilerine buruk bir sevinç yaşattığını, hayatını kaybedenler için üzülüp ailelerinin kederlerine ortak olurken, bir yandan da o organlarla yeniden yaşam şansı bulanlar için sevindiklerini anlattı.

Türkiye'de canlı vericiden yapılan nakil oranının yüzde 80, kadavradan ise yüzde 20 olmasının üzücü olduğunu dile getiren Demirel, şunları kaydetti:

"Rakamların 100'ün üzerine çıkması elbette ki mutluluk verici. Ama İstanbul bölgesindeki hedefimiz yılda 250 donörün üzerine çıkmak. Ne kadar çok bir arada olur, ne kadar çok zincirin halkalarını bir arada tutarsak hedefimize ulaşmamız o kadar kolay olur. Bu ivmede devam ettiğimiz takdirde 2017- 2018 yılında hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz. 2015'te hastanelerde yaklaşık 32 bin, yoğun bakımlarda ise 17 bin kişi hayatını kaybetmiş. Avrupa ortalamasında yoğun bakımda hayatını kaybeden 100 hastadan 10'u beyin ölümüdür. İstanbul'daki potansiyel beyin ölümü sayısı, en iyimser tabloyla bin 200 civarında. Yine yüzde 25 bağış oranını düşündüğümüzde 300- 400 kadavradan, 1000'e yakın organ nakli yapılmış olur. Diğer bölgelerin de katılımıyla 2020'li yıllarda İspanya gibi 700 kişilik bekleme listesi gibi bir listeye ulaşabiliriz. Oysa ki şu anda tüm Türkiye'deki 2015 yılı toplam donör sayısı 460."

"Hedefimiz bağışları 5 kat artırmak"

Acıbadem Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Ahmet Çakıroğlu da İstanbul bölgesinden bu yıl ilk defa 100'ün üzerinde kadavra çıkmasının önemli bir gelişme olduğuna değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Hedefimiz bu rakamların çok daha üzerinde. Organ bağışının artması için gerekli olan kriterler arasında beyin ölümü tespiti üst sıralarda yer alıyor. Ancak biz beyin ölümü tespitinde maalesef ki geri kalıyoruz. Ülkemizde bir yıl içerisinde tespit edilen beyin ölümü sayısı bin 600. Halbuki istatiksel rakamlara bakıldığında bu rakamların çok daha yüksek olması gerekiyor. Bir diğer önemli konu ise organ bağışı sayılarının artması. Avrupa'da bazı ülkelerde yüzde 80'lere ulaşan beyin ölümü gerçekleşenlerin yakınlarının bağış oranı, bizde yüzde 25 seviyesinde. Sağlık bakanlığı ve Organ Nakli Koordinatörleri Derneği (ONKOD) ile Türkiye'nin tüm illerine yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sayesinde bu rakamların önümüzdeki yıllarda artacağına inanıyoruz. İstanbul gibi büyük bir şehirde organ bağışı rakamlarının 5 katına çıkmasını hedefliyoruz. Biz ölen insanlar için sevinmiyoruz. Ancak ölen insanlardan yeniden hayat sağlayabilmek bizi heyecanlandırıyor."

"Türkiye'nin amacı Avrupa ortalaması olan milyonda 15 gibi seviyelere ulaşmak"

ONKOD Yönetim Kurulu Başkanı ve Organ Nakli Bursa Koordinasyon Merkezi sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar da son 5 yılda ülkede organ nakli konusunda büyük gelişmeler yaşandığına işaret ederek, halkın bilinç seviyesinin artmasıyla organ bağışının da arttığını belirtti.

Bu artışa rağmen Türkiye'nin hala Avrupa'daki birçok ülkeden bu konuda geride kaldığını aktaran Çınar, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin amacı Avrupa ortalaması olan milyonda 15 gibi seviyelere ulaşmak. Bu rakamlara ulaşabilmek için çok ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bursa'da son 5 yılda organ bağışı konusunda büyük bir atış yaşandı. 5 yıl önce milyon nüfus başına 10,3 gibi rakamlar söz konusuyken, bu yıl neredeyse yüzde 50 artış göstererek milyonda 15'lere ulaştı. Ama biz buna yeter demiyoruz. Milyon nüfus başına yüzde 20'ler ve daha üstlerine çıkmak istiyoruz. İstanbul bölgesindeki kadavra donör sayısının yükselişini ise ülkemiz için bir kazanç olarak görüyoruz. Çünkü İstanbul'da rakamların yükselmesi tüm Türkiye'deki rakamların yükselmesi demek."

Kaynak: AA / Güncel

İl Sağlık Müdürlüğü İstanbul Marmara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title