Haberler

İstanbul'da İlk Eşcinsel Evlilik

Güncelleme:

21 yaşındaki üniversite öğrencisi Ekin Keser ile 28 yaşındaki Emrullah Tüzün adındaki eşcinsel çift, İstanbul'un ilk eşcinsel düğününü yaptı.

Türkiye'nin ilk eşcinsel evliliği, İstanbul'da, Boğaz'da bir teknede yapılan törenle gerçekleşti. 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Ekin Keser ile 28 yaşındaki Emrullah Tüzün hayatlarını birleştirdi. Kaos GL'den Emre Korlu, düğünü yazdı.

"GİZLENMEDİK"

Geçtiğimiz günlerde devletin resmî nikahıyla olmasa da; alternatif bir törenle İstanbul'da evlenen eşcinsel çift, 'heteroseksist düzenin karşısında gizlenmedik' diyor. 21 yaşındaki Arap kökenli olan Ekin Keser, güzel sanatlar öğrencisi. Emrullah Tüzün ise 28 yaşında. 2 yaşındayken ailesi İstanbul'a göç etmiş, Batmanlı bir Kürt. Hizmet sektöründe çalışıyor ve fotoğraf çekmeye bayılıyor.

Aileleriniz cinsel yöneliminizi biliyor muydu?

Ailem biliyordu. Emrullah'ın ailesine açılması ise daha sonra oldu.

İlişkinizi öğrendiklerinde bu durumu nasıl karşıladılar?

Sıradan bir ilişki gibi gördüler. İleriye dönük olduğunu düşünmüyorlardı.

Biriniz arap kökenli, biriniz kürt; bu iki farklı etnik köken, iki ayrı kültür...Tüm bunlara bağlı yaşayan akrabalarınızdan tepki aldınız mı?

Çok fazla tepki aldık. Hatta öyle ileri gidenler oldu ki ölüm tehditleriyle bile karşılaştık. "Tamam yaptınız bu kadarını. Bundan sonra gizlenin!" söylemlerine kulak asmadık. Emrullah'ın ailesinden ise herhangi bir nefret tutumuyla karşılaşmadık. En azından şu an ılımlı bir duruş sergiliyorlar.

Evlilik isteği ilk kimin sürpriziydi?

Teklif Emrullah'tan geldi. Bu benim için oldukça büyük bir sürprizdi.

Nasıl bir teklifti? Sıradan mı, yoksa akılda iz bırakacak cinsten mi?

Nişanlandığımız gün iş yerinden çıkış saatimi geciktirmek için elinden geleni yapmaya çalıştı. Daire kapısının önüne vardığımda kapıda asılı bir sürpriz ile karşılaştım. Kâğıt'ın üzerinde "Bekbek seni çok seviyor" yazılıydı. ("Bekbek" birbirimize seslenirken kullandığımız bir hitap şeklidir.) Kapıyı açıp içeri girdiğimde duvarda asılı duran çiçek ve üzerine iliştirilmiş başka bir kâğıt gözüme çarptı. Kâğıttaki notun ne olduğu heyecandan zihnimden silinip gitti zira salonda sehpanın orada duran laptop'a gizlenmiş ses kaydı ezberimde. Emrullah, bana evlenme teklifinde bulunuyordu sonra yüzüklerimizle yanıma geldi. Eve gizlenmiş arkadaşlarım da o gece bizi yalnız bırakmadılar. Bu benim için oldukça heyecan vericiydi. Kendimi çok özel hissettim.

Düğün organizasyonu nasıldı?

Evlilik heyecanı bir yana, yorucuydu. Davetiye tasarımı bize aitti. Tamamıyla el emeğiydi. Taslağı biz hazırladık; yakın arkadaşlarımızdan biri de karikatür çizimini gerçekleştirdi. Mekân için arkadaşımızın da aracılığıyla yatta karar kıldık, çünkü deniz özgürlük demekti. Zira aklımda 'homofobik bir tehlikeye maruz kalır mıyız' sorusu olmasaydı, merasimi bir villanın bahçesinde yapmayı istemiştim. Hayalim buydu diyebilirim. Kostüm arayışı bizi çok uğraştırdı. Neredeyse gezmediğimiz yer kalmadı. Çocukluk arkadaşımın seçimiyle kostümlerimiz de belirlenmiş oldu ve giyindiğimizde oldukça güzel durdu üzerimizde.

Düğüne katılım beklediğiniz gibi miydi? Evlilik merasimine katılımını beklediğiniz zira sizi yokluğuyla üzenler oldu mu? Mesela aileden davetinize icabet edenler var mıydı?

Daveti yüz yirmi kişiyle sınırlamıştık. Katılım beklediğimiz gibiydi. Sevdiğimiz ve bize destek olan insanlar oradaydı. Gelmeyenlerin yokluğunu hissetmedim. Aktivist arkadaşlarımızdan da düğünümüze katılanlar oldu. Evet, aile eşrafından kuzenlerim beni yalnız bırakmadılar. "O senin kocan mı" sorusu çok mutlu etti.

Prosedürleriyle imzaya dayalı evlilik olmadığı için "niye böyle bir şeye kalkıştınız?" gibi yaklaşımlarla karşılaştınız mı? Olduysa yanıtınızı merak ediyorum. Ayrıca Türkiye'de eşcinsel evlilikleri yasal olsaydı değişen ne olurdu?

Evet, bazı çevrelerden bu tarz yaklaşımlarda bulunanlar oldu lakin evlilik törenimizi bizim için özel kılan hayalimizin gerçekleşmiş oluşuydu. Mutluluğumuza daha fazlasını katmıştık. Tarifi zor bir heyecandı.
Türkiye'de bizlerin de birey olduğu anlaşılsaydı, heteroseksüel evliliklerde eşlere tanınan federal haklara sahip olabilirdik. Bunun gerçekleşeceğine yürekten inanıyorum.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

İstanbul Türkiye Magazin Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (161)

LUT GAVMİ:

ŞÜKÜRLER OLSUN BU PİSLİKLER TÜRK VE MÜSLİMAN DEYİLLER TÜRKİYEMİZ HER PİSLİGİ TEMİZLEDİ BUNLARIDA TEMİZLER BİZLERDE İMAN GÜCÜ VAR

48
21
yanıtYanıtla
Mehmettt:

Türkiyedeki ilk eşcinsel evliliğini birgün gerçekleştirme hayaliyle hep kendimi düşledim. Benden Hızlı davrandılar. Mutluluklar arkadaşlarım.

18
48
yanıtYanıtla
YuceTurk1881:

Tevbestagfirullah Tevbestagfirullah

42
17
yanıtYanıtla
anti-heteroseksist:

bu yobazlara ne oluyor, kim kimle istiyorsa onunla evlenir, size mi battı, önce kendinize bakın siz

23
36
yanıtYanıtla
anti_gerizekalı:

zeki nikin anti-heteroseksist ve sen buna karçı çıkmıyorsun seni kesin tarlada bulmuş ailen

yanıt0
yanıt0
türk:

darisi izmirin basina hadi hayirlisi capulculara temsili olur bu nikah kedi köpek ne olursa evlenirler artik chp arkadanda detekledimi tam olur

32
26
yanıtYanıtla
muhammed:

sen onu git AKP NI sorgula cocuk, türkiye simdiye kadar böyle seylere sahit olmamisti, ama AKP ve senin gibi koyunlar sagolsun, yeni dindar genclik . . .

yanıt0
yanıt0
TC 60 TÜRK:

LANET OLSUN SİZLERE. PİS BİR ÖRNEK TEŞKİL EDİYORSUNUZ. ALLAH MÜSTEHAKINIZI VERİR İNŞALLAH.

40
17
yanıtYanıtla
RASİM ÖZ:

Allah belanızı versin

37
18
yanıtYanıtla
Türkiye Aslanlari:

Gezicileri Davet Etseydiniz

26
29
yanıtYanıtla
Tüm 161 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title