Haberler

İstanbul'da "Diyarbakır Tanıtım Günleri"

Diyarbakır Valisi Aksoy: "Özellikle çözüm sürecinin getirmiş olduğu olumlu atmosferle birlikte şehrimizi ziyaret eden turist sayısında ciddi artışlar yakalamış bulunuyoruz.

"Diyarbakır Tanıtım Günleri", Feshane Uluslararası Fuar Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Diyarbakır Valiliği himayelerinde, Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır'ın, topraklarında barındırdığı 33 medeniyetin ortak kültürüyle, geçmişi 12 bin 500 yıl öncesine kadar dayanan kadim bir şehir olduğunu söyledi.

Uygarlıkların birbiri üzerine yükseldiği bu şehrin, her gelen medeniyetten bir renk aldığını ve bu kültür zenginliğini bin yıllar boyunca kendisinden sonra gelen nesillere aktardığını dile getiren Aksoy, "Şehir ve kültür kavramlarının dünyada birbirine bu kadar yakıştığı ve anlam kazandığı şehirlerden biri İstanbul'sa, diğerinin de Diyarbakır olduğundan hiç kuşkumuz olmadığını özellikle vurgulamak istiyorum. Çünkü hem İstanbul hem Diyarbakır, bütün güzel özellikleriyle birlikte zirve yapan iki ayrı dünya şehridir" diye konuştu.

Hem eskilik hem de yükseklik bakımından dünyadaki kaleler arasında birinci sırada yer alan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı olan "Diyarbakır Surları"nın önemini anlatan Vali Aksoy, surların şehri baştan başa kuşatan görkemli bir eser olduğunu vurguladı. Diyarbakır'ın kültürel değerleriyle ilgili bilgi veren Aksoy, kentin, tarihiyle tüm zamanların ve günümüzün önemli bir inanç ve kültür merkezi konumunda olduğunu belirtti.

Aksoy, "Diyarbakır'ın farklı yerlerinde 541 sahabe mezarının ve 8 peygamber türbesinin bulunduğu yazılmaktadır. Diyarbakır, binlerce yıllık geçmişinde farklı inançlara ev sahipliği yapan, Meryem Ana, Surp Giragos, Mar Petyum gibi Anadolu'nun en önemli ve eski kiliselerinin bulunduğu bir coğrafyadır" ifadelerini kullandı.

Vali Aksoy, Diyarbakır'ın son yıllarda Güneydoğu'nun parlayan yıldızı olabilmek için turizm altyapısı ve tanıtım çalışmalarına ivme kazandırdığını kaydetti.

Çözüm süreci

Çözüm sürecinin kente kazandırdıklarını aktaran Vali Aksoy, şöyle konuştu:

"Özellikle çözüm sürecinin getirmiş olduğu olumlu atmosferle birlikte şehrimizi ziyaret eden turist sayısında ciddi artışlar yakalamış bulunuyoruz. Bu artışı önümüzdeki sene tamamlanacak 5 milyon yolcu kapasiteli uluslararası havalimanıyla birlikte daha yukarılara taşıyacağımıza inanıyorum. Biz Diyarbakır Valiliği olarak tüm çabamızla şehrimizin hem soyut hem de somut kültürel mirasını gün yüzüne çıkartmak, var olan değerlerimizi korumak ve geleceğe taşımak adına çalışmaktayız. Son dönemde özellikle kültür alanında yoğun olarak proje ve yatırım çalışmaları yapmaktayız. Son 10 yılda çeşitli kaynaklardan kültür alanına aktarılan para 130 milyon TL civarındadır ve bu rakam kültür alanına verilen önemi göstermektedir."

Aksoy, Feshane Tanıtım Günleri'ne ilk kez katılmanın heyecanını hissettiğini de ifade ederek, etkinlikte Diyarbakır'da yaşayan Diyarbakırlılar ile İstanbul'da yaşayan Diyarbakırlıları ve İstanbulluları bir araya getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

"Kadim medeniyet şehri Diyarbakır"

Eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu da medeniyet şehri Diyarbakır'ın özelliklerini ve tarihini anlattı. Aksu, Diyarbakır'ın son zamanlarda çok değişik içeriklerle anılmasının kendilerini derinden yaraladığını ifade etti.

Diyarbakır'ın gerçek yüzünün bu tanıtım toplantıları başta olmak üzere birçok tanıtımda ön plana çıktığına dikkati çeken Aksu, şunları kaydetti:

"Diyarbakırımız, ülkemizin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasında her zaman öncülük etmiştir. Şehir, dünyada eşi ve benzeri çok az olan tarih ve kültürel mirasa sahip bir medeniyet kentidir. Diyarbakır, dünyanın en uzun surlarının kucakladığı köklü bir tarihe sahip, her dil ve dinden insanların yüzyıllardır dostça ve kardeşçe yaşadığı bir şehirdir."

Konuşmaların ardından Vali Aksoy, Aksu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve AK Parti milletvekillerinin katılımıyla kurdele kesildi.

"Diyarbakır Tanıtım Günleri" kapsamında yarın Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi'nde, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy öncülüğünde "Turizm Yatırım Zirvesi" yapılacak. Zirvede, Diyarbakır'ın İslamiyet başta olmak üzere Musevilik ve Hristiyanlık için önemli yere sahip eserleri ve manevi değerlerinin de yer aldığı inanç ve kültür turizmi ele alınacak.

Şehirde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının stantları ile yöresel tatlar ve ürünlerin yer aldığı tanıtım günleri, 23 Kasım'a kadar devam edecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Tanıtım Günleri Abdülkadir Aksu Hüseyin Aksoy İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title