Haberler

İstanbul Boğazının Yüzeyinden 4 Bin 357 Metreküp Katı Atık Toplandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kalkınma Bakanlığı destekli başlattığı “Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planının Hazırlanması ve Pilot Uygulama Yapılması” projesi kapsamında geçen yıl İstanbul Boğazı’nın yüzeyinden 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kalkınma Bakanlığı destekli başlattığı "Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planının Hazırlanması ve Pilot Uygulama Yapılması" projesi kapsamında geçen yıl İstanbul Boğazı'nın yüzeyinden 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, denizlerde ve boğazlarda biriken çöpleri bertaraf için "Deniz Çöpleri Stratejik Eylem Planının Hazırlanması ve Pilot Uygulama Yapılması" projesini 2013 yılında başlattı.

İstanbul Eylem Planı kapsamında bakanlık geçen yıldan itibaren boğaz yüzeyinden katı atıkları toplayarak bertaraf etmeye başladı. Bakanlık boğaz yüzeyinde en çok pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklarla karşılaştı. 2017 yılında ise, denize kıyısı bulunan tüm illerde deniz çöpleri stratejik eylem planları uygulanacak.

İstanbul'da kıyı temizliği, 5 temizlik personeli ve 1 ekip sorumlusundan oluşan 29 mobilize ekip 174 adet temizlik personeli, 4 şoför ve 16 idari personel ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özenle gerçekleştiriliyor. Temizlik faaliyeti 12 ay boyunca haftanın 7 günü 08.00-18.00 saatleri arasında çöp yoğunluğu, günlük hava koşulları, kıyı temizlik haritası ve kamera görüntüleri göz önüne alınarak hazırlanan plan doğrultusunda yapılıyor.

İstanbul genelinde denizde yüzer vaziyette bulunan katı atıklar deniz yüzeyi temizleme tekneleri ile denizden toplanıyor. Teknelerde, toplanan atıklar belirlenen kıyı tahliye noktalarından Hidrolik Sıkıştırmalı ve Vinçli Atık Toplama Aracı tarafından alınarak atık depolama merkezlerine götürülüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda gerçekleşen temizlik çalışmaları kapsamında geçen yıl İstanbul boğazının yüzeyinden 4 bin 357 metreküp katı atık toplandı. Boğaz yüzeyinde en çok pet şişe, içecek kutusu ve bez atıklar çıktı.

İSTANBUL BOĞAZI VE SAHİLİNDE ÇÖPÜN HAREKETLİLİĞİNİ EN ÇOK ETKİLEYEN FAKTÖR RÜZGAR

İstanbul'da hava şartlarına göre deniz yüzeyinde en çok çöplerin biriktiği yerler:

"Büyükdere, Tarabya, İstinye, Baltalimanı ve Bebek Koyları, Kuruçeşme Sahili, Eminönü, Sirkeci, Balat, Eyüp, Yeşilköy, Beykoz (Tokatköy, Paşabahçe, Çubuklu) Koyları, Kuleli, Kadıköy Koyu, Kurbağalıdere, Caddebostan, Tuzla Marmados."

Yılın 120-130 günü Kuzeydoğudan esen Poyraz rüzgarı ve ortalama yılın 150 günü Güneybatıdan esen Lodos rüzgarı İstanbul'da deniz yüzeyinde çöplerin birikmesine sebep oluyor. Örneğin, deniz yüzeyi temizliği yapılacağı gün Lodos rüzgarı etkili ise mutlaka Kuleli Askeri Lisesinin önünde çöp birikiyor.

İstanbul lodos ve Gündoğusu rüzgarları etkisi altında iken, çöp birikme noktaları Beşiktaş, Ortaköy, Kuruçeşme, kazıklı yon önleri, Yenikapı İDO terminali ve balık hali, Kadıköy ve Bostancı civarı, yaz aylarında ise İstanbul'un batı (Trakya) kısmındaki plajlar olarak listeleniyor.

İstanbul Yıldız ve Poyraz Rüzgarları etkisi altında iken, kısaca çöp birikme noktaları; Deniz Ticaret Odası önü, Eminönü Deniz Otobüsleri önü, Haliç'teki Deniz Ticaret Üniversitesi önü, Ağaçlı, Karaburun, yaz aylarında ise Şile ve köyleri olarak listeleniyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kuruçeşme Kadıköy Eminönü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title