Haberler

İstabul'da Saldırıya Uğrayan Liberyalı: Güvende Değiliz

Son yıllarda İstanbul'un pek çok köşesinde göçmen Afrikalıları görmek mümkün hale gelirken bazısı parfüm veya saat satan, bazısı inşaatlarda çalışan göçmenlerden kaçak olanların sayısının daha fazla olduğu belirtiliyor.

Son yıllarda İstanbul'un pek çok köşesinde göçmen Afrikalıları görmek mümkün hale gelirken bazısı parfüm veya saat satan, bazısı inşaatlarda çalışan göçmenlerden kaçak olanların sayısının daha fazla olduğu belirtiliyor. Göçmenler farklı mahalleleri kendilerine mesken tutuyor.

BBC Türkçe'de yer alan bir haberde İstanbul'daki göçmenlerin sorunları irdelendi. Gömenlerin yaşadığı mahalleler veya yaşadıkları yerlerin onlar için her zaman güvenli olmadığının altı çizilen habere göre, Liberya'dan gelen dört kişi geçen hafta çay içtikleri kafede silahlı saldırıya uğradı. Bacaklarından yaralandı. 10 el ateş edildiği söyleniyor.

Bu kadınlardan biri Deddeh. Henüz iki aydır Türkiye'de. Ticaret yapıyor. Bacağı boydan boya alçıya alınmış. Kurşun kemiğe geldiği için ameliyat edilmiş.

Koltuk değnekleriyle yürüyebilen Deddeh neler olduğunu şöyle anlatıyor:

"Cuma günü çay içmek için kafeye gittik. Üşümüştük ve oturup çay içmek istedik. Biz otururken biri geldi 'Black American no' diyordu. Pek ilgilenmedik önce. Biz ayrılmak üzereydik. Kardeşimin kızı onun fotoğrafını çekmemizi istedi. Telefonu tam uzandım, "American no photo' dedi ve üzerimize ateş etti. 10 kişi kan içinde bekledik. Bizi hastaneye götürdüler."

Düzgün şekilde tedavi edilmediğini söyleyen Deddeh ağrılarının çok olduğunu belirterek, "Bize yardım edecek kimse yok. Burada iş yapıyorum. Ticaret yapıyorum. Ama şimdi başka bir yere gitmek istiyorum çünkü tedavi olmak istiyorum. Burada kalmaktan korkuyorum. Travma geçiriyorum" dedi.

-"BURADA GÜVENDE DEĞİLİM"-

Deddeh, bu olay öncesi Türkiye'de kalmayı planladığını ancak şimdi gitmek istediğini söylerken alçıdaki bacağını göstererek "Bu bana niye oldu? Burada güvende değilim" dedi.

Tam sayı bilinmemekle birlikte binlerce Afrikalının İstanbul'da kaçak veya yasal bir statüyle yaşadığının düşünüldüğü aktarılan haber şöyle devam ediyor:

"Adını vermek istemeyen ve beş yıldır İstanbul'da yaşayan yine Liberya'dan gelmiş olan bir Afrikalı, bu tür olayların pek yaşanmadığını ve kendini İstanbul'da tehdit altında hissetmediğini söylüyor.

Şişli'de ana cadde üzerinde tezgahını yeni açan Senegalli bir diğeri ise konuşmak konusunda çekingen ama "Pek sıkıntı yok' diyor ve ekliyor: "Bazen bazı şeyler olabiliyor. "İstanbul'da kalacağım' diyor."

-AFRİKALI GÖÇMENLER GÜVENCESİZLER-

2005'te hazırladığı lisans tezi için Afrikalılarla görüşmeler yapan ve şu an Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nda (TESEV) çalışan Koray Özdil, "İstanbul kendine saklanabilecek yer bulabilecekleri bir metropol ama öte yandan yerleşik toplumun daha fazla göçmenle karşılaşmasıyla, özü daha milliyetçi ve tek tipçi, yabancıya şüpheli bir tavrın da ortaya çıkabileceğini görüyoruz" dedi.

Koray Özdil, "Bu tip olaylar basına tek tük yansısa da daha küçük olaylar yaşanıyor" ifadelerini de kullandı.

Özdil aynı zamanda Afrikalı göçmenlerin, diğer göçmen grupları gibi "Yasal durumlarından ötürü güvencesiz olduklarını" söyledi, Bireysel güvenlik haklarının olmadığını ve bunun da onları tehdide ve saldırıya daha açık hale geldiğini belirtti.

Liberyalı dört kişiye yönelik bu saldırıyla ilgilenen avukat Selen Çimen ise benzeri saldırıları pek görmediklerini ancak saldırganın, dört kişinin "derilerinin rengini" göstererek saldırmasının dikkat çekici olduğunu kaydetti.

Emniyet ise Liberyalılara yönelik saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.

Kaynak: ANKA / Dünya

İstanbul Liberya Türkiye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı? Süper Lig puan rekoru kaç? Süper Lig'de en çok puanı hangi takım aldı? Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'ye ne zaman gidiyor? 9 Mayıs'taki ziyaret ertelenmişti
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title