Haberler

İsrail ve Filistin Arasındaki Gerginlik

Filistinli siyasi analistler, Kudüs ve Batı Şeria'daki ayaklanmaların sükunet bulması için uluslararası çerçevede atılan adımların başarılı olma ihtimalini "zayıf" olarak değerlendiriyor.

Filistinli siyasi analistler, Kudüs ve Batı Şeria'daki ayaklanmaların sükunet bulması için uluslararası çerçevede atılan adımların başarılı olma ihtimalini "zayıf" olarak değerlendiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin olayları yatıştırmak için Filistin ve İsrail'e yaptıkları ziyaretler ile bu çerçevede atılan adımları AA muhabirine değerlendiren analistler, Filistinlilere haklarının iade edilmesini garantilemeyen herhangi bir girişimin başarıya ulaşmasının mümkün olmadığını belirtiyor.

Ramallah merkezli El-Eyyam gazetesi yazarlarından Talal Ukel, uluslararası adımların zayıf diplomatik çabaların ötesine geçemeyeceğini ifade etti.

İsrail'in uygulamaları hesaba katılmadan atılan uluslararası adımların, olumlu neticeler doğurmasının mümkün olmadığını kaydeden Ukel, "Sükunet sükunetle karşılık bulur. Halihazırda böyle bir durum yok. İsrail ordusu Filistinlilere yönelik saldırılarını ve operasyonlarını sürdürüyor" dedi.

ABD yönetimi ve uluslararası çevrelerin ayaklanmaları kontrol altına alma ve büyümesini engelleme çabasında olduğuna işaret eden Ukel, "Ancak Filistinlilere haklarını veren gerçek girişimler olmadan, ziyaretlerin ve atılan adımların başarıya ulaşması mümkün olmayacak" ifadelerini kullandı.

Filistin Araştırma Merkezi Siyaset Analisti Hasan Abdu, sorunun uluslararası çalışmalar ve siyasi girişimlerle çözülemeyeceğini söyledi.

Sorunun çözümü için fiili adımlar atılmalı

Abdu, uluslararası tarafların, Mescid-i Aksa ve Filistinlilere yönelik ihlalleri İsrail'e baskı yaparak çözmeyi istediğini ancak çözüm için Yahudileştirme, Yahudi yerleşim yerleri, ev baskınları ve sokak katliamlarını sonlandırma gibi fiili adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Analist Abdu, "Durumu yatıştırmaya yönelik herhangi bir girişim, İsrail'in günlük ihlalleri karşısında zayıf kalacaktır. Uluslararası toplum her davranışın bir karşılığı olduğunu bilmeli" dedi.

Siyaset analisti Mustafa İbrahim, bölgesel ve uluslararası girişimlerle Filistin topraklarındaki ayaklanmanın bastırılmasının imkansız olduğunu ifade etti.

- "Yaşananların iyileşmesi ve sokak infazlarının sonlandırılması gerekiyor"

İbrahim, "Yaşananların iyileşmesi, Filistinlilere haklarının iade edilmesi, sokak infazlarının sonlandırılması ve terörize edilmemeleri gerekiyor" diye konuştu.

Filistinlilerin haklarını garanti etmeyen siyasi girişimlerin boşa olacağının şiddetle altını çizen İbrahim, "Bugün ayaklananlar, her gün yaşanan sokak infazlarına karşı çıkan, savaş suçlarına maruz kalan Filistinli gençler ve çocuklardır. Yapılan eylemlerin çoğu bireyseldir. Kontrol altına alınması imkansız" ifadelerini kullandı.

İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet (Şabak), son zamanlarda Filistinliler tarafından İsraillilere yönelik gerçekleştirilen eylemlerin çoğunun bireysel olduğunu açıklamıştı.

Filistinli uzman ve akademisyenler, örgüt bağlantısı bulunmayan bu eylemlerin İsrail güvenliği için yüksek risk oluşturduğunu ve bu ülkenin güvenlik birimlerini aciz bıraktığını ifade ediyor.

Yahudi yerleşimciler, ağustosta Nablus'ta Devabişe ailesinin evini kundaklamış, olayda anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybederken yalnızca 4 yaşındaki diğer çocukları sağ kurtulabilmişti. Söz konusu olayın başlattığı gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla giderek tırmanmış, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle çatışmalar ciddi boyutlara ulaşmıştı. İsrail vatandaşları ve Yahudi yerleşimcilerin ekim ayının başından bu yana Filistinlilere yönelik saldırılarında ise yaklaşık 100 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Batı Şeria Filistin İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title