Haberler

İsrail'in Gazze'ye Yönelik Saldırılarının Maddi Bilançosu

Saldırılar sonucu, Gazze'de balıkçıların demir attığı liman büyük oranda zarar gördü.

İsrail'in Gazze'ye yönelik 51 günlük saldırıları sonucu, Gazze'de balıkçıların demir attığı limanın büyük oranda zarar gördüğü bildirildi.

Han Yunus Belediyesi'nde Projeler Müdürü Hişam el-İbadele tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail savaş uçakları ve gemilerinin limanın 20 bin metrekarelik alanını yıktığı belirtildi.

Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı'ndan daha önce yapılan açıklamada, bakanlık olarak zarar tespiti için yaptıkları araştırmaların ilk sonuçlarına göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik 51 günlük saldırılarında bölgenin doğrudan ve dolaylı olarak uğradığı maddi kaybın 7,5 ile 8 milyar Amerikan Doları (USD) arasında olduğu belirtilmişti.

Gazze'ye liman inşa edilmesi konusu Filistin-İsrail arasında 1993 yılında imzalanan Oslo Barış Anlaşması'nda ilk kez gündeme getirilmişti.

Filistin Kurtuluş Örgütü lideri Yasir Arafat da konuya ilişkin 30 Nisan 2000'de Gazze Limanı inşası için karar çıkarmış, fizibilite çalışmalarının ardından Şeyh Aclin bölgesinin limanın inşasına el verişli olduğu konusunda fikir birliği sağlanmıştı.

Projenin normal şartlar altında 2002 yılında tamamlanması bekleniyordu ancak İsrail, "Aksa İntifadası" olarak bilinen 2'nci İntifada'nın başlamasını gerekçe göstererek liman inşası projesinin başlamasına izin vermemiş, 2007 yılında da Gazze'yi kara ve denizden abluka altına almıştı.

İsrail, 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren Gazze saldırılarına, Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde Filistinli gruplarla ateşkese varılması neticesinde, 26 Ağustos'ta son vermişti. - Refah

Kaynak: AA / Güncel

Ekonomi Bakanlığı Filistin İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title