Haberler

İsrail'de Koalisyon Hükümetinin Dağılması

İsrail Başbakanı Netanyahu: "Ekonomiyi yönetmeyi beceremeyen bir Maliye Bakanı (Lapid), Adalet Bakanı ile işbirliği yaparak görevimin başındayken şahsıma karşı bir duruş sergilediler.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Maliye Bakanı Yair Lapid ile Adalet Bakanı Tzipi Livni'nin işbirliği yaparak şahsına karşı duruş sergilediklerini belirterek, "Bu girişim tek kelimeyle 'hükümet darbesi' olarak nitelendirilebilir. Hükümeti bu şartlarda sürdürmek imkansızdır" dedi.

Netanyahu, basına yaptığı açıklamada, "İsrail halkı, size sesleniyorum:  Bulunduğumuz şartlar altında ve mevcut hükümetle bir devleti yönetebilmek imkansız hale gelmiştir" diyerek, "Başbakan olarak benim görevim, güvenliği sağlamak, ekonomiyi ilerletmek, yaşam maliyetlerini düşürmek ve sizden sorumlu olmaktır" ifadesini kullandı.

Netanyahu, koalisyon ortaklarından Hattuna Partisi lideri Adalet Bakanı Tzipi Livni'nin sorumluluktan bahsedebilecek son kişi olduğuna değinerek, "Mayıs ayında Ebu Mazen (Mahmud Abbas) ile görüştü. Sonrasında, 'Netanyahu'nun Ebu Mazen'e uyguladığı boykot anlamsızdır' dedi. Bugün, tekrar hükümete saldırdı. Livni ve Lapid'in ortak tek bir yönü bulunuyor, yeni politikalardan bahsediyorlar ancak eski politikaları uygulamaya devam ediyorlar" şeklinde konuştu.

Livni ve Lapid'in son haftalarda daha görevde olmasına rağmen kendisini saf dışı etmek için dini gruplara yaklaştıklarına dikkati çeken Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaklaştıkları partiler de Lapid'in koalisyonu paylaşmayı reddettiği ultra-ortodoks partiler. Ekonomiyi yönetmeyi beceremeyen bir Maliye Bakanı, Adalet Bakanı ile işbirliği yaparak görevim başındayken şahsıma karşı bir duruş sergilediler. Bu girişim tek kelimeyle 'hükümet darbesi' olarak nitelendirilebilir. Hükümeti bu şartlarda sürdürmek imkansızdır."

Netanyahu, kısa aralıklarla seçim yapmanın iyi olmadığını kabul ettiğini belirterek, "Ancak, kendisine karşı faaliyetler yürütülen ve yönetilemeyen bir hükümet daha da kötüdür" dedi.

"Erken seçimlere gidilmeli ve yeni, dayanışma içinde ve güçlü bir hükümet kurulmalıdır" ifadesini kullanan Netanyahu, "Beni şu anda dinleyen ve soldan bir yönetim yanlısı olanlar, kendi adaylarını seçebilir. Fakat, ulusal cepheden güçlü bir başbakan isteyenlerden ise şahsımın liderliğinde gerçek bir yönetim için beni seçmenizi talep ediyorum" diye konuştu.

Netanyahu, gün içerisinde kabineyi oluşturan Yeş Atid partisi lideri Maliye Bakanı Yair Lapid ile Hattuna Partisi lideri ve Adalet Bakanı Tzipi Livni'ye görevden almıştı.

Lapid ve partisi, Netanyahu hükümetinin Savunma Bakanlığı bütçesinin arttırılması ve İsrail'in "Yahudi devleti statüsü" kazanma çabalarına karşı çıkıyordu.

İsrail'de, önümüzdeki hafta çarşamba günü Meclis'in oylayacağı "Yahudi-ulus devleti yasası" koalisyon ortakları arasında tartışmalara neden olmuştu. Söz konusu tasarı, koalisyon ortaklarından Hattuna Partisi lideri Adalet Bakanı Tzipi Livni ile Yeş Atid (Gelecek) partisi lideri Maliye Bakanı Yair Lapid'in muhalefetine rağmen geçen haftaki Bakanlar Kurulu toplantısında kabul edilmişti.

Lapid'in ilk kez ev satın alacak İsrail vatandaşlarına yönelik "Sıfır KDV" önerisi de Netanyahu'nun sert tepkisiyle karşılaşmış, söz konusu öneri, ikili arasında "Yahudi-ulus devleti" yasasından sonra bir başka görüş ayrılığı nedeni olmuştu.

Oylamaya sunulacak yasa tasarısında "İsrail Yahudilerin tarihi anavatanıdır ve tüm İsrail vatandaşları eşit haklara sahiptir" ifadeleri bulunuyor. Onaylanmasına kesin gözüyle bakılan tasarı, İsrail'in bir anayasası olmadığı için devletin "temel kanunlarının" içine girecek. Yasa tasarısında İsrail devleti, bölgesel bir devlet şeklinde değil tüm dünya Yahudilerinin temsilcisi etnik-dini bir devlet olarak tanımlanıyor.

İsrail'de 2 yıl önce göreve başlayan hükümette koalisyon ortağı Lapid 19 milletvekili, Livni ise 6 milletvekili ile hükümete girmişti. Son görevden almayla koalisyon bozulurken, Netanyahu, güven oyu için gereken 61 oyu da kaybetmiş oldu. - Kudüs

Kaynak: AA / Güncel

Tzipi Livni Yair Lapid İsrail Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title