Haberler

Işid Muhtemel Kara Harekatına Karşı Önlem Alıyor

Terör örgütü IŞİD, Irak güçlerinin düzenlemesi muhtemel kara harekatına karşılık ele geçirdiği Musul'daki askeri varlığını ve tahkimatı arttırmaya çalışıyor.

Terör örgütü IŞİD, Irak güçlerinin düzenlemesi muhtemel kara harekatına karşılık ele geçirdiği Musul'daki askeri varlığını ve tahkimatı arttırmaya çalışıyor.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Küresel Mücadele Özel Temsilcisi emekli General John Allen'in geçen Şubat ayında yaptığı ve Irak güçlerinin IŞİD militanlarına karşı yakında kara harekatı başlatacağı yönündeki açıklamasının ardından örgüt Musul'da yeni taktikler geliştiriyor.

Irak'ın en büyük şehirlerinden ve örgütün kalelerinden sayılan Musul'a yönelik bir kara harekatı düzenlenmesi ihtimalini değerlendiren IŞİD militanları hükümet binaları etrafına kurdukları barikatları şehir dışına taşıyor.

AA muhabirine konuşan görgü tanığı Ebu Muhammed el-Musuli, Musul'a Erbil yönünden girilmesine engel olmak amacıyla Gökçeli bölgesinden başlayarak kent dışına kadar uzanan bir barikat kurulduğunu söyledi.

IŞİD'in geliştirdiği yeni tahkimat yöntemleri arasında şehrin etrafına kazılan 1,5 metre derinliğinde ve 1,5 metre genişliğindeki hendekler de yer alıyor.

IŞİD taktik değiştiriyor

IŞİD militanlarının şehir dışına kurduğu tahkimatın yanı sıra içeride de "El-Usra Ordusu" olarak adlandırılan ve örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi'ye yakınlığıyla bilinen silahlı gruplara rastlanıyor.

Başka bir görgü tanığı Mithat el-Muallim ise çoğunluğu yabancı uyruklu, siyah üniformalı ve silahlı bu grupların Musul caddelerinde dolaşmaya başladıklarını gördüklerinde Bağdadi'nin kentte olduğunu anladıklarını kaydetti. Muallim, "Bu grupların hiç bir zaman aynı yerde uzun süre kalmadığını ve çok hızlı hareket ettiklerini" ifade etti.

-Örgütün kimyasal silah geliştirdiği iddiası

Ninova Güvenlik Karakolu'ndan Tuğgeneral Ganim es-Seb'avi ise IŞİD'in bir süredir Rakka ve Musul'da ele geçirdiği bazı kimyasal gazları kullanarak silah geliştirdiğini ve hedefine ulaşmadan önce roket atılarak infilak etmemesi için araçları zırhlandırdığını ileri sürdü.

AA muhabirinin izlenimleri ve görgü tanıklarından edindiği bilgilere göre hava saldırılarından ötürü bulunduğu yeri sürekli değiştiren örgüt militanları, silah ve cephane deposu olarak ise uluslararası koalisyona ait uçakların vurmayacağını düşündüğü kiliseleri kullanıyor. Örgüt ayrıca bilgi toplamak ve güvenlik güçleriyle işbirliği yapıp onlara bilgi sızdıranların kim olduğunu öğrenebilmek için halk arasındaki istihbarat unsurlarını da güçlendiriyor.

Hava saldırılarına karşı uçaksavarları kullanan IŞİD, uçakların görüş mesafesini düşürmek için ise araç tekerleği yakma yoluna gidiyor.

Allen 8 Şubat'ta Irak güçlerinin, uluslararası koalisyonun desteğiyle terör örgütü IŞİD çetelerine karşı yakında kara harekatı başlatacağını söylemiş ve uluslararası koalisyonun, karadan yürütülecek operasyonda 12 Irak tugayını eğiteceği ve silahlandıracağını ifade etmişti.

Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların geçen yıl Haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, çeşitli kentlerdeki çatışmalar sürüyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de savaş uçaklarıyla Irak ordusu ve Peşmergeye destek veriyor.

Kaynak: AA / Güncel

Barack Obama Musul Irak Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title