Haberler

Işid'in Kobani'deki Saldırıları ve Şanlıurfadaki "Çadır Eylemi" Bbc'de Haber Oldu

Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobani'de, 2 Temmuz'dan bu yana IŞİD ile PYD'nin askeri kanadı YPG arasında yoğun çatışmalar yaşandığına dikkat çekilirken Suriye savaşının başladığı 2011'den bu yana IŞİD'in ilk defa Kürt köylerini ele geçirdiği, Kobani çevresinde IŞİD'in kontrolüne geçen köylerin sayısının 7-8 olduğu yönündeki bilgiler aktarılıyor.

Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin yoğun yaşadığı Kobani'de, 2 Temmuz'dan bu yana IŞİD ile PYD'nin askeri kanadı YPG arasında yoğun çatışmalar yaşandığına dikkat çekilirken Suriye savaşının başladığı 2011'den bu yana IŞİD'in ilk defa Kürt köylerini ele geçirdiği, Kobani çevresinde IŞİD'in kontrolüne geçen köylerin sayısının 7-8 olduğu yönündeki bilgiler aktarılıyor. Bu arada, Rojava'daki IŞİD'in saldırılarına karşı Şanlıurfa'da yapılan "Çadır Eylemi"ne de vurgu yapılıyor.

BBC, IŞİD'in Kobani bölgesindeki ilermelere vurgu yaptığı haberinde, "IŞİD'in Türkiye sınırı yakınlarındaki Cerablus'tan Kobani'ye yönelik saldırısının yerel güçler tarafından püskürtülmesinin ardından Kobani'yi doğudan ve güneyden kuşatmaya çalıştığı anlaşılıyor. Bölgeden gelen haberlere göre, Türkiye'de Akçakale'nin karşısına denk gelen Tel Abyad ile yine Kargamış karşısındaki Cerablus IŞİD'in kontrolünde. Güneyde Rakka IŞİD'in kalesi konumunda, güney doğuya doğru Haseke de IŞİD'in denetiminde" diyor.

Kuzey Suriye'de Rojava'nın batıdan doğuya Irak sınırına kadar uzandığı göz önünde bulundurulduğunda, bölgenin merkezinde kalan Kobani'nin IŞİD'in eline geçmesinin, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin bölgedeki coğrafi hâkimiyetlerinin zayıflamasına, kantonlar arasındaki bağın da kopmasına neden olabileceğini belirten BBC, Türkiye sınırına yakın Kamışlı'nın güneyine denk gelen Haseke'nin ise stratejik önemi açısından diğer bölgelerden daha farklı olduğunu da söylüyor.

BBC'nin, kimi gözlemcilere göre, Irak'ın kuzeyinde hâkimiyetini güçlendiren IŞİD'in Rojava'ya yönelik saldırılarını şiddetlendirmesinin arkasında Irak ve Suriye'deki güçlerini birleştirip koridor açma hedefinin bulunduğunu anlattığı habere göre, Kobani'de bulunan gazeteci Barzan İso, "Kobani'den Rojava halkının iradesini kırmak istiyorlar. Kobani'de Kürtler kaybederse, Cizire'de kaybetmeleri çok zor olmaz. Aynı zamanda Demokratik Özerklik Projesi de çökmüş olacak. O zaman Kürtler orada kantonlardan bahsedemezler" şeklinde konuştu.

-ÇİÇEKALAN KÖYÜ'NDEKİ ÇADIR EYLEMİ-

Barzan İso'nun, bu projenin çökmesini amaçlayan "bölgesel güçler ve ülkeler tarafından IŞİD'in desteklendiği ve silah desteği sağlandığı" iddiasını da yansıtan BBC, Rojava'daki IŞİD saldırılarına karşı Kürt halkına destek olma amacıyla Şanlıurfa'nın Çiçekalan Köyü'nde çok sayıda sanatçı ve siyasetçinin katılımıyla bir çadır eylemi düzenlendiğini de anlatıyor.

Bu çerçevede eyleme destek veren HDP Şırnak milletvekili Selma Irmak, Çiçekalan Köyü'ndeki çadırdan telefonla BBC Türkçe'ye eylemin gerekçelerini anlattı. Irmak şunları söyledi:

"Kürt halkı yalnız değildir, hiçbir zaman da yalnız kalmayacaktır. Bu çetelere, cinayet işleyen teröristlere halkın değerlerini peşkeş çektirmeyeceğiz () Dünyanın başka bir yerinde böyle bir olay meydana gelse kıyamet kopardı, ama söz konusu Kürtler olunca sessizlik oluyor. Dünyanın dikkatini çekmek ve Kobani, Rojava halkına destek için buradayız."

BBC, "Selma Irmak, IŞİD'in saldırıları sona erene kadar 'gece gündüz çadırda kalacaklarını' söylüyor" dedikten sonra KCK'dan yapılan ve IŞİD'in Kobani'ye saldırılarına tepi gösterildiği açıklamaya da dikkat çekiyor.

Haberde KCK'nın "Rojava devrimi, tüm Kürdistan'ın devrimidir" ifadesine yer verdiği açıklamasında Türkiye'yi de, IŞİD'e "kapılarını açarak Rojava'ya geçişleri sağlamakla" suçladığı belirtildikten sonra "Türkiye ise, IŞİD'le bağı olduğu iddialarını reddediyor" diyor ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen ay yaptığı açıklamayı aktarıyor.

Kaynak: ANKA / Dünya

Suriye Kobani Işid Bbc Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title